Bila d-lui Turcescu atunci când face emisiuni Fan Băse

 

D-l Turcescu

 

Am scris in ultima vreme în web-jurnalul meu de pe Yahoo, foarte critic la adresa d-lui Turcescu.

Tonul lui mereu polemic si atitudinea lui de uliu care prinde o găină, mă şocau!

Apoi m-a mai şocat partizanatul lui probăsescian din ultima vreme!

 

Mă şoca, pentru că nu era un partizanat pe faţă, ci unul foarte bine disimulat! Care scapă unuia care n-a avut de-a face prin meseria lui, cu oameni de diverse caractere! Ai fi zis că ar făcut ceva cursuri pe la Cooperativa "Ochiul şi timpanul"! Nici acum nu bag mâna în foc ca ceva instruire in diversiune, n-ar avea! Dar de când lucrurile sunt evidente că d-l Tăriceanu nu mai poate fi dat jos, deh!, mai bine se iau voturi in opoziţie criticând, d-l Turcescu s-a schimbat! Şi îşi vede de treabă!

 

Şi după cum vedeţi, acum nu mai e pentru mine Turcescu ci d-l Turcescu, din două motive.

Intr-o emisiune la radio-actualităţi, unde se dezbătea problema degradării influenţei jurnalistului asupra tineretului, d-l Turcescu deplângea deturnarea, de către unii cititori prost instruiţi şi prost educaţi, a actului educativ pe care trebuie să-l îndeplinească orice articol de jurnal.

Nu există nici un articol, oricât de bun, spunea el cu amărăciune, care să nu fie făcut imediat praf, de către aceşti "viteji sub anonimat", într-un mod care te îngrozeşte prin lipsa crasă de educaţie, cultură şi limbaj excrecabil, a comentatorilor!

S-ar putea spune, zicea el, că influenţa acestor indivizi face uneori inutil efortul gazetarilor de a-şi îndeplini menirea lor în instrucţia şi educarea maselor, ca o alternativă la actul instructiv-educativ din şcoli! Vina e a tuturor! exclama d-l Turcescu, trăgând concluzia că ceva trebuie făcut, până nu e prea târziu!

 

Mai că vorbea cu vorbele mele!

 

I-am dat, bineînţeles, deplină dreptate şi cred că şi noi înşine nu trebuie să asistăm pasivi la astfel de comentarii sau la aberaţiile postate pe diverse forumuri! Chiar cu riscul de a primi de la astfel de bădărani neşcoliţi, replici imbecile, după "chipul şi asemănarea" lor!

Al doilea motiv de respect faţă de d-l Turcescu este că, după emisiunea 100% din seara zilei de 18 iunie a.c., în care invitat a fost venerabilul Neagu Djuvara, se constată că d-l Turcescu s-a lăsat de diversiuni în beneficiul actului de cultură. Sau diversiunea a fost atât de mare încât nu m-am prins eu! Pentru că încălcând regulamentul postului TV, i-a cam făcut reclamă cărţii!

 

Iar noua carte a d-lui Djuvara are un "cui" acolo, care s-ar putea întoarce împotriva d-lui Turcescu. Negricios cum e, poate fi băgat uşor la cumanii negri, aşa cum s-a băgat d-l Djuvara dânsul însuşi la cumani, pe Iorga la greci, pe Hasdău la polonezi, pe Alexandri la evrei, pe Xenopol la englezi, Ioan Vodă cel Cumplit la armeni, Mihai Viteazul la greci iar recent, pe Iliescu si incă vreo câţiva politicieni, la ţigani!

 

Dar hai să las la o parte asta şi să cred că D-l Turcescu, şi-a depăşit condiţia sa de polemist politic, în favoarea unui act instructiv-educativ! E un prim pas spre acel "trebuie făcut ceva!" pe care-l reclama cu atâta amărăciune.

M-ar bucura dacă acest pas ar fi real la un jurnalist cu multă influenţă!

 

La fel şi dacă d-l Turcescu ar fi depăşit aceea nenorocită prejudecată a tinerilor care le atribuie bătrânilor, din start, un anumit handicap doar prin simplul fapt de a fi trăit în plin comunism. (Deşi d-l Djuvara a trăit o vreme şi la Paris). El recunoaşte prin gestul său de a-l invita pe d-l Djuvara, om la venerabila vârstă de 90 de ani, că oamenii de certă valoare, specialişti în diverse domenii, trăiesc în universul lor, independent de ideologia politică a momentului! Mai mult, faptul de a se fi distanţat de astfel de ideologii timp de o viaţă, le dă un atu în plus acestor oameni, ca atunci când îşi dau cu părerea despre actuala situaţie politică de la noi, cuvântul lor cântăreşte mult mai greu decât al unor tineri exaltaţi ce apar frecvent pe televiziuni pentru că fac un bun decor.

 

Că d-l Djuvara mai şi greşeşte în aceea carte, şi greşeşte grav, asta-i altă treabă pe care o vom mai discuta!

Sper însă ca să fie şi acesta un benefic exemplu de bun simţ şi bună educaţie, pentru acei tineri care umplu forumurile de invective pline de neobrăzare la adresa acelor forumişti pe care-i ştiu mai în vârstă!

 

Acum să nu credeţi că mă dezmint privitor la ceea ce am scris despre d-l Turcescu pe timpul când devenise "fan Băse". Si că nu se mai ţine de diversiuni!

Nu mi-a scăpat diversiunea "atacul la PNL" tot în aceea emisiune, prin tragerea de limba a d-lui Djuvara in problema relatiei PSD-PNL.

Dar n-am băgat-o în seamă! Am fost foarte atent la discutia d-lui Djuvara mai ales in privinţa părerii dânsului că Thocomerius e Negru Vodă şi e cuman. Cu acest lucru eu nu sunt de acord! Şi am studiat chestiunea în amănunt citind pe toti istoricii timp de mulţi ani. (Basarabii fiind ctitorii manastirii Tismana).

 

Dar asta în altă postare!

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu, 25 iunie 2007

Articol scris pentru publicaţiile  ARP

 

Articole legate de temă: Cristoiu, Djuvara

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro