Criză 2007: d-l Cristoiu nu scrie ode băsescului

 iar d-l Păunescu e tras pe dreapta până-şi revine PSD

 

De ce nu "se bagă" Cristoiu?

 

Ca orice jurnalist cu mari şanse de a deveni controversat, d-l Cristoiu şi-a început cariera cu populisme! „Evenimentul” lui cu bulină roşie, deveni repede „numărul unu” în România tocmai din cauza populismelor ieftine, care înlocuiau propaganda zilnică şi neabătută de până atunci a „Scânteii” cu ceva mai de „lângă noi”: ori se-neca o babă cu o cireaşă, ori creştea un dovleac cât coteţul, ori cu celebra găină care făcea pui!

Cum România e plină de asemenea evenimente, încât ar putea da „mălai” tuturor jurnaliştilor din emisfera nordică şi răzleţ în cea sudică datorită condiţiilor naturale, pustiuri şi jungle, bulina roşie a lui Cristoiu explodă ca o novă umplând de „evenimente” populiste biata noastră ţărişoară.

Cristoiu era cât pe-aici să moară dacă nu-i venea ideea nouă, salvatoare! Un jurnalist trebuie nu numai să caute evenimente ci să citească mult, pentru a învârti acele evenimente pe toate părţile, ca un cârnat pe grătar!  Retras printre muştele Bibliotecii Centrale refugiate acolo de caniculă, Cristoiu descoperi subit istoria!

Ei bine, când morcovul istoriei îţi intră în fund, te scarpini toată viaţa.

D-l Cristoiu însă se apucă de scărpinat serios scoţând nişte reviste la care şi acum „istoricii cu patalama” se uită cu jind. Culcaţi pe-o ureche cu diploma în buzunar, istoricii recenţi, ori nu scriu reviste, ori se-apucă de politică când vârsta i-ar îndemna să-şi vadă de cămăruţa unde zace calculatorul cu legătură la Internet. Apoi o istorie originală poţi scrie alături de Vadim, o alta şi mai trăsnită alături de Jiji, iar falsificatorii get-beget deja scriu prin PSD „adevăruri despre revoluţia lui Iliescu”.

Ca o pasăre rară, d-l Cristoiu studiază istoria independent, de la care a învăţat ceva de preţ: rigoarea ştiinţifică!

Nu e articol sau emisiune TV, indiferent genul, politică sau sex, unde d-l Cristoiu nu învârte cum spuneam cârnatul pe grătar până la deplina rumenire!

Zilele astea însă, Cristoiu a paralizat printre obiceiuri, ne băgând în seamă lansarea cărţii d-lui Djuvara!

Să fie oare din cauza „solidarităţii de hobby” fiind amândoi specialişti de „istorie”, fără patalama?

Ori de frică cumva, că-l va găsi d-l Djuvara şi pe dânsul cuman cum l-a găsit pe d-l Iiescu ţigan!

Ba chiar şi pe Năstase sau Văcăroiu dacă nu mă înşel!

Dar lucru sigur, asta mi-am notat, începând cu Negru Vodă cuman, d-l Djuvara s-a băgat el însuşi în neamul cumanilor, pe Iorga la băgat la greci, pe Hasdău la polonezi, pe Alecsandri la evrei, pe Xenopol la englezi, Ioan Vodă cel Cumplit la armeni, Mihai Viteazul tot la greci şi cum spuneam, la sfârşit cu voia dvs., pe d-l Iliescu şi încă vreo câţiva politicieni, la ţigani! Şi lista poate continua, citind cartea…

Ce să fie în capul d-lui Cristoiu cu această ignorare? Să respecte „colegul de cercetare independentă a istoriei”? Să-şi respecte „colegul” ignorând chiar şi greşelile inerente unui om în vârstă?

Ei bine, toate ar fi frumoase şi s-ar trece cu vederea, dacă aseară la „Antena 2”, chiar sub nasul d-lui Cristoiu, o cuconiţă frumoasă nu l-ar fi invitat pe d-l Djuvara ca să-şi povestească propria istorie.

Mai e puţin şi devine o modă! Iar d-l Djuvara un fel de Dan Brown autohton lansând spre deliciul tuturor, noua sa carte care mai nimerit ar fi fost s-o numească, direct, „Codul lui Thocomerius”!

 

Vremurile s-au învârtoşat, „Cotidianul” si „Realitatea” au luat foc pe forumuri!

Jurnalist de bun simţ, d-l Cristoiu consideră că, nu-i cazul să-şi bage nasul in „lovitura” colegilor!

 

Si totuşi, de ce tace d-l Cristoiu, I-a părăsit imaginaţia şi curajul?

Normal ar fi ca după bulina roşie, istoria pe cont propriu, evenimentul comentat şi demonstrat, un Magellan de presă ca dânsul să-şi încheie călătoria înainte de pensionare, cu studiul evenimentului diversionist la mare modă în presa azi!

 

Chiar dacă va trebui să calce pe prea multe cadavre!

Dar istorie fără cadavre aţi mai văzut?

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu, 25 iunie 2007

Articol scris pentru publicaţiile  ARP

 

Articole legate de temă: Turcescu, Djuvara

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro