Sfârşitul monopolului scribilor

 

Din seria „A treia moarte a intelectualilor”

 

Da, mai sunt tăciuni nestinşi din violentul secol XX!

 

 

Dacă mai era de demonstrat că pe forumul nostru creştin, ce se vrea al toleranţei şi al înţelegerii, se aprind tăciunii violenţelor secolului trecut prin postări ce ţin de duşmănii, mai vechi sau mai noi, iată că s-a demonstrat. Au apărut deja cuvinte ale violenţei verbale: „reacţii isterice”, „intelectuali mediocri”, „argumente banale”, „reacţii ipocrite”. Ce spuneam eu? Conceptele falimentare ale secolului violenţelor sunt ca o molimă: numai să deschizi subiectul şi violenţa s-a şi instalat.

 

Şi totul a plecat de la necunoaşterea rolului unui forum, adică al unui grup care doreşte să găsească pe acel forum o ţinută colectivă cât mai aproape de propriile convingeri. De obicei, numele forumului ar trebui ca să ţină la distanţă pe cei cu alte convingeri, dar practic, nu este aşa. După ce intră aici şi citeşte câteva postări, omul vede că ceva nu i se potriveşte… Şi în loc să plece cuminte, rămâne să-i sâcâie pe ceilalţi cu propriile convingeri.

Şi ce e mai rău, este că în felul acesta, se pierd energii, se lasă pentru mai târziu revenirea la tema principală. Iată suntem pe un forum numit iniţial Europa Creştină şi nimeni n-a postat despre atitudinea fără echivoc a Germaniei, care deţinând preşedinţia UE, a lansat prin vocea d-nei Merkel un „nou” concept european : TOLERANŢA!

De ce pun „nou” între ghilimele? Pentru că acest concept, este mai întâi un concept creştin, venind din învăţăturile Domnului nostru Iisus Hristos! Iar membrii noştri făcând parte din cler, ar avea aici pe forum, prin acest subiect, un teren tare fertil de discuţii!

Noi mirenii, n-avem însă decât să constatăm că unii politicieni, chiar şi de la cel mai înalt nivel, sunt pătrunşi din tălpi şi până-n creştet (şi chiar mai departe!) de creştinism! Dar dacă pe dinăuntru au creştinătatea în oase, politicieni fiind, pe dinafară ei trebuie să îmbrace altă haină! Care trebuie să se potrivească cu „electoratul”, acum din ce în ce mai eterogen chiar în propria ţară, dar mite din Islanda până în Bulgaria, având în vedere configuraţia Parlamentului European!

Precizez că, politicianul creştin îmbrăcându-se „european”, nu e un prefăcut, nu e un fariseu! El îngăduie altui politician de altă credinţă,  să adapteze conceptul religiei proprii la „noul” concept european, toleranţa. 

 

Aşa şi cu cei care intră şi postează pe acest forum. Ei trebuie să lase haina extremismului acasă şi aici trebuie să îmbrace altă haină: a toleranţei creştine! Eu n-am prea mult timp să stau pe forumul Europei Creştine şi nu ştiu de unde au plecat iniţial discuţiile privind d-l Coja. Şi mai mult, nici nu vreau să ştiu: n-am nimic de împărţit cu dânsul şi nici interes „să fiu publicat”! Eu discut pur şi simplu aici, iar ca membru, pe mine m-au deranjat punctual nişte lucruri şi anume:

-          ipoteza d-lui Coja privind „invadarea” României de către israelieni, groaznic „fenomen în desfăşurare”, citat exact, aşa cum am mai spus;

-          gestul dânsului de a ne bombarda cu „operele” dânsului, vrând în acest fel să ne demonstreze cât suntem noi de „intelectuali mediocri”;

-          trimiterea la studiu al ziarelor din Franţa, o stratagemă răsuflată prin noile mijloace tehnice şi prin însuşirea mai multor limbi de către omul actual, omul modern, omul european obligat vrând-nevrând la multilingvism.

 

Reacţiile noastre, a „doar două reacţii oarecare”, e sigur că şi a mea,  de „intelectuali mediocri” bazaţi pe „argumente banale” nu vizau domnule George Puiareu (dacă existaţi, dacă nu vorbeşte prin dvs., tot d-l Coja!) întreaga „operă” a d-lui Coja ci aceste deranjamente punctuale, acest ton neconfortabil introdus cu violenţă în discuţiile noastre.

Eu n-am nimic împotriva lucrărilor sale în general, chiar am dat sfaturi tehnice celor care nu-i puteau citi lucrările. Dar de ce musai să ni le bage aici pe gât, ştiind fiind că sunt foarte mulţi membri ai acestui forum, foarte sensibili la astfel de teme? De ce nu se duce cu aceste idei pe nişte forumuri unde sunt agreate controversele pe temă? Cred că nici d-lui Mihăescu nu i se poate reproşa, cum spuneţi, „lipsa de hotărâre”, „lipsa de ţinută şi siguranţă”, la atâtea reproşuri primite de la membri, din pricina acestor lucrări ale d-lui Coja! Eu cred că până la urmă, a decis totuşi ştergerea lucrărilor şi din cauza problemelor tehnice. În definitiv, d-l Coja putea foarte uşor să ne dea doar link-urile lucrărilor dânsului. Dacă nu are aceste lucrări pe Internet, uite mă ofer eu să le pun undeva, mai ales că mi le-a oferit personal.

Drept să spun, îmi place naţionalismul şi extremismul la nebunie, cum place şi comunismul „prostimii” dar ştiind unde pot duce astfel de idei în mâna acestei „prostimi”, mă abţin! Acum câţiva ani, am descărcat de pe Internet toată „esenţa” mişcării legionare, idei, poeziile lui Radu Gyr, cântecele lor patriotice, secvenţe video şi le-am pus pe un CD. Mare mi-a fost surpriza ca să constat, că unii dintre elevii mei le-au luat de bune, îmi multiplicaseră CD-ul şi a trebuit să fac lecţii speciale de dirigenţie înainte de a mă pomeni prin sat cu cuiburi legionare!

În acest context îi înţeleg perfect pe evrei cât pot să-i şocheze suflatul în tăciunii care au aprins violenţele secolului trecut!

Nu degeaba ziceam eu că abordând oriunde ideile rasiste, naţionaliste, comuniste, extremiste, ajungi la o atitudine periculoasă care se amplifică pe zi ce trece, până fenomenul devine deja incontrolabil. De ce devine incontrolabil? Pentru că aici intervine factorul personal, o cât de mică busculadă în viaţa societăţii trezeşte interesul personal ce stă de obicei latent, oportunitatea de a te impune, de a avansa, de a-ţi regla conturile cu alţii sau chiar de a te îmbogăţi.

Despre violenţele sălbatice din Moldova sovietică a anilor ’40 eu nu ştiu prea multe din istoria şcolară, din lucrările d-lui Coja sau ale altora ca dânsul ci din povestirile tatălui meu, ale altor veterani din sat.

Povestiri nepărtinitoare, văzute creştineşte, văzute de taică-meu, un român obişnuit:

 

„Eram şofer în convoiul ce alimenta cu combustibil frontul de dincolo de Prut. Un grup de soldaţi germani şi români duceau evreii din sat la moarte:

-          Domnule caporal, am fost ofiţer în armata română, am fost devotat regatului, vă rog să interveniţi! Vă implor să mă scăpaţi, mă vor împuşca!

-          Cum s-o fac d-le ofiţer, învăţaţi-mă, eu aş vrea din tot sufletul şi românii ceilalţi la fel dar poţi să vorbeşti cu neamţul?”

 

Spectrul neputinţei personale în faţa nebuniei globale ce cuprinsese lumea, nu l-a părăsit până la moarte pe taică-meu. Toată istoria cu Armata Roşie eliberatoare, a fost pentru mine o minciună încă înainte de a merge la şcoală. De atunci cred că mi se trage să fiu foarte prudent cu exaltaţii şi pătimaşii în scrierea istoriei.

De aceea recomandam eu moderaţie în postările de pe Forumul Europa-Creştină.

Barem aici! Sunteţi în stare să înţelegeţi acest lucru d-le Puiareu?

În privinţa d-lui Coja lucrurile sunt şi mai clare. Misiunea dânsului ca profesor, istoric, scriitor, cercetător, este de a aduna, cât mai exact, datele istorice, pentru a fi folosite de generaţiile ce vin într-o interpretare cât mai utilă, pentru un mers cât mai spre normal al omenirii.

Nu pentru a susţine dreptatea de moment al unuia sau altuia din vectorii implicaţi.

Până la un punct, misiunea dânsului şi a forumului pentru a trage concluzii folositoare pentru viitor este aceeaşi.

Până unde anume? Până la punctul în care dânsul se consideră sus, cocoţat pe un piedestal privilegiat, iar noi, „prostimea”, „intelectualii mediocri”, cu „argumente banale” şi „reacţii ipocrite” trebuie să ne vedem de lungul nasului şi să stăm în banca noastră cuminţi, pentru că „nu ne pricepem”!

 

Ehei! S-au dus vremurile scribilor privilegiaţi domnilor scriitori, o să vedeţi! Tehnica actuală le va permite tuturor să scrie!

Primii scribi lipsiţi de privilegii, sunt astăzi ziariştii!

Pentru că pe Internet, nu sunt citite numai articolele lor ci şi comentariile asupra articolelor!

Şi vai, numai să te-apuci să baţi câmpii, să vezi ce comentarii ai, încât bietul tău articol, rămâne un nimic!

S-au dus vremurile scribilor privilegiaţi domnilor scriitori!

Pentru că după jurnalişti, dvs. urmaţi la rând!

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru forumul revistei Euro - Renaşterea Observator

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro