Clic aici pentru minifilmul din care provine imaginea

 

KITSCH, CHICI/ s. n. creaţie de nivel scăzut, artă de prost gust, pseudoartă.

SNOB ~oábă (~óbi, ~oábe) m. şi f. Persoană care admiră şi imită fără discernământ moda, manierele

 şi opiniile persoanelor din sferele înalte, limba şi cultura altor ţări. /<fr., engl. snob

 

 

IARNA CHICIURILOR ŞI A SNOBILOR

 

 

Parcă nu era de ajuns pentru biata Românie, care tot dă înapoi cu miniştrii ei tâmpi care ne „isplică” veşnic „un lucru”. Cu miniştri absolvenţi de „facultăţi la distanţă”, cu miniştri inculţi la „cultură” şi ministru analfabet care păstoreşte un sistem „educaţional”. Care ministru, ocupându-se de sistemul nostru educativ, a luat bacalaureatul laolaltă cu seriile de elevi din deceniul precedent iar ca diplomă, are o fiţuică cumpărată de la chioşcurile de lângă La Tour Eiffel. Nu era de ajuns un prim-ministru care scoate legi hecatombă, care mai de care mai neconstituţionale şi un preşedinte care se şterge dimineaţa la fund cu constituţia iar seara pliază din ea pahare din care bea „uiski”.

Da! Toate astea parcă nu erau de ajuns! În loc să ne petrecem Sărbătorile de Iarnă, româneşte ca până mai ieri, să ne urăm de bine cum am făcut-o de milenii, am primit o pleiadă de e-mail-uri cu „cristamas-uri” şi „hapy niuz iri” iar televiziunile mi-au băgat în casă  gingăl-beli” la saturaţie. Bine, bine, dobitocii care s-au pricopsit „post-revoluţionar” cu televiziuni particulare şi trusturi de presă pe gust, îi înţeleg: atât îi duce capul… Dar televiziunea noastră „naţională” căreia eu îi dau bani prin lege, s-a tâmpit? Chiar dacă conducerea a devenit portocalie, din vechi oameni bine şcoliţi ai televiziunii, cum dracu au devenit aidoma celor care i-au „avansat” în numai doi ani?

Nici nu ne dăm seama ce impact are astăzi mass-media la îndobitocirea naţiei!

Cum Dumnezeu s-a ajuns ca din cauza mass-mediei, prietenul meu care-mi ura frumos „Crăciun fericit!” până acum, anul acesta să mă cristamasuiască şi să mă hapyniuirească trimiţându-mi diaporame englezeşti?

Oare, ne-am îndobitocit ca popor în două decenii? Pentru că asta vehiculează clasa „noastră” politică despre poporul român: „neam de proşti, nu înţelegem nici ce votăm şi nici pe cine votăm!”

Ia s-o luăm la amânunt, aşa o fi?

Din punct de vedere educativ, spre exemplu, voi clasa politică ne-aţi îndobitocit! Alocând cele mai mici fonduri sistemului nostru de învăţământ. În schimb, ne-aţi aruncat pe toate canalele mass-media toate dejecţiile voastre! Catedrele cadrelor didactice sunt astăzi constituite dintr-un mozaic de discipline. Cică, numai unele din disciplinele de învăţământ sunt „importante”, restul ar fi de umplutură a catedrei. Zău? Unde e profesorul de muzică în stare să înveţe copiii cu frumoasele cântece ale naţiunii noastre? În clasa a VIII-a se învăţau odinioară genurile populare, baladele, doinele, colindele… Aţi ieşit din casă în zilele de Crăciun la colindători ca să-i ascultaţi mai atent? Cântă fiecare pe limba lui şi din an în an tot mai prost. Dar ce zic eu de asta? Când e vorba să cântăm la vreo manifestare imnul naţional, să vezi hărmălaie! Mai recent, a murit săracul Adrian Păunescu, cuprins de amărăciune la „reforma” găştii acesteia de boci care se face că guvernează ţara. Pe stadionul din Craiova se cânta în semn de omagiu imnul „Campioanei unei mari iubiri”. Halal, mai bine de nu se cânta, s-a învârtit poetul în groapă!

Am văzut iarna aceasta nişte „Ansambluri folclorice” la televiziuni şi nişte „Serbări de iarnă” prin satele noastre mioritice. Uitaţi-vă atent la figuraţia planului doi la televiziunile „Favorit”, „Etno” sau chiar la „TVR”, unde redactorii vechi, de meserie, au fost înlocuiţi cu nulităţi portocalii. În fundal, se bâţâie nişte dansatori de tot hazul: trei la dreapta, trei la stânga, foaie verde dans popular!

Intr-o serbare la ţară, au apărut pe scenă nişte draci în toată regula. Pe cap, băieţii aveau piei de miel, de berbece sau de ţap, în picioare şorici de porc cusut cu tei, cic-ar fi opincă, fetele îşi acopereau faţa cu tifon găurit la ochi, uite bre, burca orientală unde era! Iar ca să fie hidoşenia în regulă, peste tifon tronau nişte ochelari de soare cât cepele!

Ei bine, toată mascarada aia se autointitula „vechi obicei strămoşesc” din vatra folclorică gorjenească Padeş-Călugăreni. Ca să vezi! Sun pe mobil pe binecunoscuta animatoare, Maria Corlan Mischie, instructor al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu: „Nu există un asemenea obicei acolo, mai ales că el este pus coregrafic pe baza unui dans popular. Există obiceiul de a folosi măştile pentru a speria fetele atunci când vin la horă dar în acest caz, coregrafia trebuie adaptată ca atare. Punerea în scena trebuie să reflecte această realitate, improvizaţia denaturează obiceiul aşa cum el a fost moştenit. Copii aceia sunt foarte talentaţi, instructorul lor, profesorul Ion Gavrilescu face acolo şi folclor adevărat cu multă dăruire. Din păcate totul se face gratuit, nu există bani nici ca să se trimită acolo un specialist în folclor, nici bani pentru a se încadra un profesor de muzică”

Aşadar, domnilor politicieni, avem nevoie la sate de profesori de muzică capabili să păstreze, nu să distorsioneze cântecul, portul, dansul şi vechile obiceiuri?  Întreb retoric pentru că imediat după acest incident, a urmat un grup de  pui de români în nădragi şi ii care-a declanşat un „gingăl bel”, lălăit şi schelălăit de o manieră incalificabilă pentru un elev de care are grijă un instructor, cadru didactic!

Nu sunt un nostalgic comunist dar în vremea lui Ceaşcă, orice program cultural se aproba de autorităţile locale. Astăzi, în „democratura” mioritică nu mai avem noi treabă că un program artistic „e contra regimului” dar că el este contra tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti, avem. Ar fi deci necesară, măcar, uite-aşa, o zicere de la primar, ca să nu moară prost: ce vreţi să prezentaţi măi băieţi în serbarea voastră?

Dar ţi-ai găsit! In vremurile acestea portocalii, luminate de flăcări violet din recuzita reginei vrăjitoarelor Brăţara Buzea, când e vorba de vreo sindrofie, bucuria primarului! Să vezi cum mai iese el în faţă ca să laude mascarada, voturi să iasă!

Dar ce mă iau eu de snobismul bieţilor copii când cântăreţi şi actori vestiţi la scară naţională parcă sunt plecaţi cu pluta? În sărbătorile acestea de iarnă mi-a miaunit plângăreţ colindele, faimosul Fuego. Îşi alege strategic melodii mai duioase şi cu tragism mioritic, în totală contradicţie cu „Incendiul” său. Ca să vezi snobism! Să-ţi alegi cincizeci de nume de vedetă din dicţionarul român-spaniol, apoi să mesteci în pălărie toată această cinzeacă de cuvinte care mai de care mai deşuchiate şi să tragi unul, aşa ceva n-am mai văzut! A ieşit „Fuego”, adică, foc mare, incendiu, pârjol, pârlitură, arşiţă, zăpuşeală, zăduf, prăpăd, dezastru, calamitate, pustiire, urgie, catastrofă, flagel, calamitate, prăpăd... Păi ţiganii noştri ar fi fost de zeci de ori mai inspiraţi în alegere! Ar fi rămas la echivalentul românesc al numelui şi l-ar fi ataşat imediat la prenume, cu un succes garantat:

- Lumeee, lume! Cântă marele nostru cântăreţ, Ciprian Urgie zis Catastrofă!

Om de bun simţ, marele nostru actor Florin Piersic, a devenit mare şi cu numele său. Cum la fel putea să ajungă mare şi Paul Ciprian Surugiu cu numele lui frumos, românesc! Dar prin snobismul său a devenit un nesuferit în ochii tineretului şi nu numai din cauza numelui de scenă, Fuego, dar şi prin zecile de costume pe care şi le schimbă epatant în timpul unui spectacol. Ziarele spun că săracul taică-său a trebuit înmormântat la Cluj din cauza nemulţumiţilor din Turda. Cu ce fusese de vină bietul ţăran că se numea Surugiu, pentru ca fiul său să recurgă la schimbarea numelui în aşa hal?

De anul nou, un alt mare maimuţoi bucureştean mi-a stricat revelionul. În articolul meu „„Mişcarea de rezistenţă” de la JN - un nou Tucă-Show de prost gust”[1] (www.tomoniu.ro/opinii/cultura/impostura.htm) spuneam aşa: „… ca în fabula lupului moralist, prin frauda morală numită pompos  „Mişcarea de rezistenţă”, se pretinde că poporului român i se dă „dreptul la luptă”. Vă închipuiţi cine „dă” şi cine „deţine” acest drept?  Tocmai mai marele „moralist” al naţiei, Marius Tucă! Ajuns leu la ferma animalelor prin tupeu şi partizanat politic, el îşi  propune pornirea luptei împotriva limbajului vulgar, adică ordinar, grosolan, josnic, mitocănesc, prin ce credeţi? Prin schimbarea vulgului obişnuit în obscen, promovând în unele pagini din Jurnalul Naţional, un limbaj neruşinat, trivial, indecent şi chiar pornografic.

Ce credeţi că mi-a adus de revelion poştaşul? Suplimentul TV al Jurnalului Naţional cu nesimţitul de Bendeac urându-mi pe prima pagină „La mulţi ani, în puii mei!”.

Hai să dăm odată cărţile pe faţă! De ce să ne tot prefacem că nu pricepem aluzia? Ce vrea să ne spună dobitocul cu formula aceasta lansată prin JN al lui Tucă, un golan de Bucureşti ajuns mare ca şi consăteanul lui caracalean de la OTV?  Păi, formula clasică a golanilor era până mai ieri „În p…a mea!”. Mai şmecheri, golanii din mahalalele Bucureştiului, pe Internet, au schimbat organul sexual şi formula a devenit mai întâi „În c..ile mele!”. Iar ca să fie ceva mai decentă, a fost prelucrată, intelectual, „În puii mei!”.

Asta ne-au urat deci de anul nou Bendeac şi directorul său de jurnal, Tucă: „La mulţi ani, în aia noastră!”. Ba voi într-a noastră, bă nesimţiţilor!”      

 Parcă nu era de ajuns că România a ajuns la mâna unui nou Dracula iresponsabil care trage poporul român în ţeapă şi care s-a pus în fruntea unui guvern de boci! O parte din cultura naţiei române e creată astăzi de câteva duzine de Bendeaci, lansaţi de Tucă. Câtă cultură a adus el României împreună cu concitadinul lui, Dan Diaconescu - amândoi de pe uliţa unde „s-a răsturnat carul” în Caracal - s-a văzut şi se vede!    

Ţineţi-vă puii pentru voi acasă, măi neruşinaţilor!

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Publicaţiile ARP

 

Share |

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

 

 

 

 



[1] http://www.tomoniu.ro/opinii/cultura/impostura.htm