De la realizarea Ansamblului Monumental al lui Brâncuşi încoace,

o singură operă de artă a reflectat fidel realitatea lumii noastre: CLOACA.

 

 

CLOACA

 

 

În vara anului 1994, când am vizitat portul belgian Anvers pentru a vedea într-o expoziţie a navelor cu pânze bricul şcoală constănţean „Mircea cel Bătrân”, nici prin gând nu-mi trecea că acolo va fi construită cea mai genială şi mai provocatoare operă Sci-Art din lume.  

Peste numai şase ani, comuna Peştişani, buricul artei moderne pe mapamond prin marele Constantin Brâncuşi, avea un concurent serios: comuna Anvers, buricul unei noi ramuri a artei moderne prin ideea lui Wim Delvoye, un tip trăsnit dar genial, ca şi ţăranul nostru din Hobiţa.

 Ca idei lansate de două genii autohtone, comunele au aceiaşi talie. Dar ca populaţie, comuna Anvers ar ţine, cu al său aproape o jumătate de milion de locuitori cam cât 120 de comune Peştişani. Comuna Anvers se numeşte însă aşa, de când francezii au numit diviziunile administrative din Belgia în timpul ocupaţiei din 1794, commune, Anvers fiind a treia ca suprafaţă după comunele Tournai şi Couvin.

Comuna Anvers, în ciuda anvergurii sale n-ar fi fost nimic însă pe lângă comuna Peştişani dacă acolo nu s-ar fi născut ideea lansării în Sci-Art, adică în conceptul care îmbină arta cu ştiinţa, a celei mai trăsnite maşinării din toate timpurile. În ce constă ea? Genialul ei inventator, Wim Delvoye, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Anvers, au reuşit să reproducă tehnic întregul organ digestiv al omului. Începând de la morişca mânată de un electromotor pentru masticare, până la digerarea hranei în stomac, apoi extragerea enzimelor printr-un ficat, în fapt un organ-cuvă plin de tuburi, extragerea ingredientelor necesare vieţii prin alte tuburi spirale din plastic imitând intestinele umane şi până la un furtun imitând maţul gros, totul este ingineresc construit, umplând o cameră plină de cuve şi racorduri controlate de un calculator.

Ei bine, toată această  sofisticată maşinărie, numită CLOACA, este monitorizată de către o varietate de instituţii ştiinţifice, unităţi de alimentaţie publică, pe lângă mulţimile de gură cască venite pentru a vedea ce se petrece cu preparatele restaurantelor locale. Şi ce credeţi că se petrece? Partea spectaculoasă abia acum vine! După exact 27 de ore de la introducerea produselor alimentare în moară, CLOACA descarcă un mare şi împuţit excrement gălbui, numit la noi mai pe româneşte, rahat, ca să nu-i zicem chiar direct …

 Bine, bine dar ce are acest lucru cu arta? În ce constă ideea genială? „Păi stai să vezi!” ar zice jupân Titircă Inimă Rea din piesa de teatru a lui Caragiale. În România, ca şi în alte ţări de lumea treia, CLOACA a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit al tehnicii şi al artei.  Acum doi ani, nici un român n-ar fi putut răspunde la aceste întrebări despre cloacă dar astăzi îţi poate răspunde oricine: CLOACA este o creaţie artificială de partid politic, care pune mâna pe bugetul unui stat la început de mandat iar la sfârşitul acestuia, alegătorii se aleg cu un mare… rahat.

N-a fost întotdeauna aşa şi nici nu trebuia să se întâmple astfel decât în dictaturile din jurul Mediteranei. Dar în România, a existat un geniu, aidoma lui Brâncuşi şi lui Wim Delvoye, care n-a fost prins când a furat voturi şi care i-a adunat în jurul lui pe toţi ceilalţi hoţi şi trădători ai altor partide. O dată maşinăria construită de şapte servicii secrete, ce mănâncă 8% din PIB-ul României, a dracului să fie ea dacă se strică! Şi condiţii inginereşti n-are dacă se dă cercetării noastre ştiinţifice doar 0,089% din PIB şi e construită de o adunătură de oportunişti neşcoliţi.

Problema care se pune „e alta”, vorba lor. Ce facem, lăsăm pe belgieni să-şi revendice CLOACA ca fiind invenţie proprie sau pârlitului de Wim Delvoye îi tragem un proces în instanţele europene pentru că a furat ideea produsului final, excrementul, din România?

Eu zic că vom câştiga la sigur! În primul rând, pentru că, CLOACA este evident un cuvânt românesc. Nu e comună sau primărie care să n-aibă o cloacă. Nu mai vorbesc pe la oraşe, unde cloaca pieţelor, cloaca imobiliară şi cea instituţională se formează imediat după alegeri.

În al doilea rând şi la o adică, belgienii nici n-au nevoie de excremente. Mai ales la Anvers. Când am fost la expoziţia de nave cu pânze, pe chei existau pe puţin 300 de toalete ecologice. Chimicale, pe care numai ei le ştiu, converteau rapid totul într-un praf ce se prelucra într-un crematoriu modern. Deci, nici gând de „moţaţi” pe lângă sindrofiile lor publice, pe când la noi, în jurul bâlciurilor şi de-a lungul şoselelor care duc acolo, e plin! Vorba moldoveanului: „când vrei să-ţi repari maşina la marginea drumului, ai grijă să nu calci pe dânsul!”

Deci, lucru cert: instanţele europene ne-ar da dreptate. Mai ales că, în ultimul an, salariile s-au micşorat, pensiile au fost impozitate, preţurile au crescut iar dacă lumea nu-şi mai permite să consume, de unde excremente?

Vedeţi cât de bine lucrează cloaca de la noi? Toată ziua cloaca mioritică ne spune, prin mass-media, că modernizează statul român şi  noi nu-i credem…

Ia să se termine belgienii cu pretenţiile lor: CLOACA e 100% invenţie, şi mai ales artă, românească. Mai exact, înaltă artă românească!

 

 

Share |

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Publicaţiile ARP

 

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

CLOACA - un articol de Nicu Tomoniu