Lovitura militară de stat din decembrie 1989 

Peste revolta populară, în noul stat „democratic” susţinut psihologic de tancuri,

 „diferenţa de ideologie” faţă de statul comunist o făcea doar drapelul fără stemă. (Foto A. Pandele)

 

 

„Haimanalele” lui Ceauşescu ridică pumnul

                                                                                                     

 

Ca un gest de împotrivire contra regimurilor iliesco-băsesciene instalate după 1989, Valentin Văran, aidoma „haimanalelor” revoltei de la Timişoara, dă un semn de ridicare la luptă al României profunde contra derizoriului şi contra adâncirii societăţii abulice de astăzi, trimiţând la „Semănătorul – Editura online” cartea „După douăzeci de ani”[1]. La douăzeci de ani de la „viziunea lui Brucan” supranumit oracolul din Dămăroia, democraţia nu numai că nu a învins în România dar a degenerat într-o cruntă demagogie la nivel de stat. O demagogie pe faţă, o demagogie agresivă prin însăşi faptul că atunci când ţi se vorbeşte „politiceşte” despre „treburile statului” eşti luat din start drept dobitoc. Apoi, pur şi simplu paralizat de atâta tupeu, până să-ţi revii, întreaga oaste mediatică a agresorilor îţi toarnă-n cap lăturile neo-proletcultiştilor, aciuiţi prin trusturile mass-media sau pe lângă Palatul Cotroceni, mai abitir decât poeţii lui Ceauşescu din fosta Casa Scânteii.

Cutume vechi peste care istoria aşternuse tot praful mizeriei umane, sunt aşezate acum în straie noi de nişte pata-avramesti şi tismăneni-ungureni care mestecă vechile manipulări sovietice pe bucăţi şi le pun în gura celor paisprezece boci de la cârma ţării, ajunşi acolo prin fraudă electorală bine aranjată de către instituţii de stat şi servicii secrete aservite[2] unui coleric.

Theodor Codreanu[3] o spune pe şleau: „De astă dată, stafia marxismului pare complet remaiată până la a se pretinde altceva: o ideologie de „dreapta”. Nu ne mai poate însă înşela nimic după ce unul dintre stâlpii bolşevismului, Iuri Andropov, a elaborat teoria celor patru stadii ale partidului comunist. O reamintesc: 1) partidul îşi asumă deschis numele de comunist şi ia puterea prin revoluţie, instaurând dictatura proletariatului; 2) când numele de comunism se compromite, partidul şi-l schimbă, dând impresia unei noi revoluţii, reintroducând, aparent, pluralismul; 3) prin pluralism, pierde puterea şi se resemnează; 4) revine la putere într-un cadru aparent democratic. Iar cea mai bună ascunzătoare e să revină sub eticheta unui partid de „dreapta”. O asemenea subtilă metamorfoză a cunoscut, în ultimii douăzeci de ani, ceea ce sa numit, la început, Frontul Salvării Naţionale.”

Astăzi, vorba lui Paul Goma, „dreptacii de stânga”, după mai multe metamorfoze feseniste, atât FSN-FDSN-PDSR-PSD cât mai ales fraudatorii actuali de la putere, FSN-PD-PD_L, ne scuipă în nas demagogia „reformării statului român”. Rămâi paralizat când vezi copiii demagogilor din parlamentul ţării, până mai ieri făcându-şi veacul prin discotecile imunde ale Bucureştilor, candidând la funcţii înalte şi aruncând asupra noastră aceiaşi flegmă ca a lui tăticu’: ”Sunt Honorius Prigoană şi candidez pentru parlamentul ţării cu scopul de a reforma statul român”. Ia uite domnule de unde ieşi supermanul reformator al ţării! Nu-i de ajuns cât l-a „reformat” tata Prigoană cu manelele?  Dar după progenitura prezidenţială Eba, de ce n-ar mai ajunge în „politichie” şi progeniturile altor parlamentari care au susţinut realegerea Marelui Dreptaci de Stânga? Te întrebi: mai este astăzi România o ţară normală când se prefigurează pe faţă dinastii politice? Cum ar zice un hâtru: pentru ce „murirăm noi în revoluţie”?

După douăzeci de ani de „democratură”, iată că „haimanalele” lui Ceauşescu ridică iar pumnul şi se revoltă contra derizoriului, inculturii şi demagogiei în care trăim. Dacă timişoreanul Florin Contrea a publicat în anul 2008 jurnalul său intim, reamintindu-ne în mod necesar ce a însemnat pentru psihicul uman atmosfera acelor douăzeci de ani de dinaintea revoltei timişorene, rebelul Vali Văran începe să ne povestească despre cei douăzeci de ani de după revoluţie.

Dar cine este Vali Văran şi de ce a redevenit el o „haimana”? Vali Văran este un artist plastic la fel ca acum douăzeci de ani. Un slăbănog de la oraş, tras la faţă şi astăzi din cauza aceluiaşi salam cu soia ceauşist dar acum „privatizat”, cumpărat de la magazinul de la parterul blocului. Un rebel pletos cu ochelari şi barbişon care vorbeşte frumos, într-un cuvânt, în vocabular mineresc, un „intelectual”. Adică un anti-modă muncitorească, un contrarevoluţionar odios care votează anti FSN. Mutră de intelectual colţos în ochii celor care strigau ieri „Noi muncim, nu gândim!”, moacă de poet în ochii celor care azi la televizor ne scuipă alte lozinci. Ce potrivită ar fi acestor neo-mineri guvernamentali lozinca „Noi conducem, nu gândim!” Dar nu-i învaţă nimeni. Ehei! Dacă cineva i-ar învăţa că formula asta le-ar aduce voturi, ce-ar mai striga ei!

In 21 decembrie 1989, „haimanaua” de Văran lucra într-un atelier de pictură ca pictor decorator la Protecţia Muncii la I.C.M. Reşiţa. Împreună cu un coleg, povesteşte el ca locatar de bloc din Oţelul Roşu,  „…ne-am apucat şi am făcut primele pancarte cu „jos tiranii”, „jos comunismul” şi alte „jos-uri….” (…) Aveam un portret al lui Ceauşescu, l-am pictat în puşcăriaş, după gratii, l-am afişat în parbrizul basculantei, şi aşa am pornit spre casă.”

Valentin Văran a făcut cu câţiva inimoşi revoluţia de la Oţelul Roşu şi timp de câteva zile, când sfânta libertate umbla în voie prin oraş, a fost practic primarul oraşului cu gândul la curăţirea primăriei de „foşti”. N-a putut tocmai din cauza acestor „foşti” deveniţi peste noapte „oameni de bună credinţă” sau „oameni de bine”. A demisionat din FSN chiar la sfârşitul anului 1989, când toată lumea jigodiilor oportuniste se înscria pe capete făcând-o pe Doina Cornea să strige: „atenţie, români, vi se fură revoluţia de sub nas…”.

După premiera demisiei feseniste din Oţelul Roşu, la 12 ianuarie 1990, în Bucureşti mulţimea fierbea din nou: se cerea demisia lui Iliescu din FSN. Interpelarea "revoluţionarei" Steluţa Ivan adresată noilor lideri: "Ce-ai făcut în ultimii cinci ani?" făcea furori. Cu mulţimea zilnic isterizată sub ferestrele CFSN-ului, acesta fu obligat să semneze trei decrete pentru liniştirea spiritelor. Primul decidea scoaterea în afara legii a Partidului Comunist Român dar cei dintâi care-l semnaseră erau la zi cu plata cotizaţiei la vechiul PCR. Minunea ţinu deci cinci zile: Decretul lege al CFSN din 12 ianuarie 1990 prin care PCR fusese scos in afara legii a fost anulat în şedinţa CFSN din 17 ianuarie 1990 cu 117 voturi pentru si 4 abţineri. Se constatase că PCR a fost scos in afara legii in baza unor minciuni, populaţia fiind minţită că au fost asasinaţi peste 60.000 de oameni.

Aşadar „rivuluţia” deja se împuţea! Într-o discuţie telefonică dintre Stănculescu şi Aurel Dragomir de la Sibiu, generalul i-a reproşat sibianului: „- Numai atâţia morţi sunt în Sibiu?” În acelaşi timp, CFSN, "la cererea generală a poporului” şi împreună cu „oamenii de bună-credinţă din întreaga ţară", a hotărât ca la 28 ianuarie 1990 să se ţină un referendum privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Codul Penal, pedeapsă ce fusese abolită după execuţia Ceauşeştilor. In fine, prin al treilea decret, pentru îngroparea tuturor revendicărilor şi reclamaţiilor, CFSN mai instituia şi o „comisie naţională pentru rezolvarea sesizărilor şi cererilor cetăţenilor”.

Citind cartea „După douăzeci de ani”, avem impresia că Vali Văran ne intreabă: oare nu ni se pare că retrăim azi momente al dracului de similare? Pentru că primul sentiment de reincarnare a manipulărilor ce-au fost, se pare că devine cronic cu fiecare zi ce trece.

În acest an 2010, Văran „haimanaua” cu plete, ochelari şi barbişon din Oţelul Roşu ridică din nou pumnul scriind.

„Cred că aşa se petrece cu toată lumea, nu spun eu prin asta o noutate. De data aceasta, sentimentul de revoltă şi de dezgust a fost factorul declanşator. Ciudat, dar este un sentiment prin care am mai trecut parcă odată. Pleonasm sau nu, trebuie să o spun: retrăiesc un „déjŕ vu”. Revolta că după douăzeci de ani sunt la fel de nelămurit  şi la fel de confuz în ceea ce priveşte realitatea cotidiană în care sunt constrâns să exist. După douăzeci de ani constat că sunt manipulat şi dezinformat cu aceeaşi neruşinare şi cu aceeaşi râvnă ca şi în vremurile de care aş fi vrut să mă bucur că s-au dus. Invadat pe toate canalele mediatice de politică, nu-mi pot reprima sentimentul de dezgust, care revine la fel de pregnant ca acum 20 de ani. Nu ştiu nici măcar dacă poate să-mi pară bine sau să regret că am luat parte la acele evenimente din 89’. Atunci găsisem o raţiune să mă ridic , alături de toată naţia, împotriva unui duşman comun. Acum, manipularea este atât de subtilă iar minciuna atât de fin ambalată şi servită drept adevăr, încât chiar pare adevăr. Şi mai ceva. Atunci ştiam măcar CINE ne minte. Acum, nici măcar luxul acesta nu ne este permis, anume să identificăm mincinosul.”

 Dar „golanii” lui Ceauşescu nu ridică tonul doar din centrele muncitoreşti, ei ridică tot mai tare tonul din te miri ce colţ de ţară. De pildă, din îndepărtatul Huşi, Theodor Codreanu ne atrage atenţia asupra „Salvatorilor naţiei”:

Salvatorii naţiei sunt inepuizabili. De vreo sută cincizeci de ani ei dau lecţii poporului român de ce şi cum e „subdezvoltat”, de ce şi-a „ratat” istoria etc. Fireşte, nu şi-au consumat energia nici după 1989. Ba, dimpotrivă, sunt la fel de activi ca pe vremea comunismului, lăsându-ne muţi de admiraţie în fata clarviziunii lor providenţiale. Sunt, fireşte, întotdeauna la putere, dar acum dau impresia că se află în opoziţie. Ţin sub control mass-media, iar cei mai mulţi au devenit si tele-intelectuali. Sunt ceea se numeşte vip-uri. Formează conştiinţe.

Dar ce e curios e că, având atâta putere si atâta audienţă naţională şi internaţională, ei dau vina (pentru dezastrele de azi şi de ieri) tot pe poporul român, pe „metehnele” lui şi pe trecutul lui.[4]

Tot „golanul” de Theodor Codreanu ne atrage atenţia şi asupra „Salvatorului naţiei”:

Traian Băsescu este cel mai straniu produs al comunismului trecut sub masca Frontului Salvării Naţionale. L-am putea numi comunismul aventurier, de tip anarhic. Traian Băsescu nu are veleităţi doctrinare, dar posedă o inteligenţă nativă colerică ieşită din comun, care-l împinge spre un comportament anarhic, fiind, prin excelenţă, pescuitorul în ape tulburi, care i-a adus porecla de preşedinte jucător, aşa de jucător, încât scandalurile politice au devenit norma din societatea românească.”

Păi nici n-are nevoie să aibă Traian Băsescu „veleităţi doctrinare” de îndată ce în locul lui gândeşte alt Traian, aciuit pe lângă reales după o metamorfoză unică în lume: din gazetar sportiv, ideolog al „corectitudinii politice”. O corectitudine semănând leit cu „normalitatea” lui Patapievici: homosexuali, porno, anticreştinism, antisemitism, antiromânism, turnători, impostură, fraude, trafic de influenta. Alături de confratele lui în jigodism Vladimir Tismineţki, HRP scrie şi lucruri serioase. Ia citiţi pe site-ul Asociatiei Erudio rezumatul prelegerii pe care a ţinut-o Patapievici în data de 26 octombrie 2006, la World Trade Center: "Despre inconvenientul de a fi român. Avantajele şi dezavantajele inconvenientului".

„Qui semble s’ensemble”! Totuşi, de ce se-nconjoară Marele Dreptaci de Stânga, realesul, de nulităţi? Nu a băgat în seamă nici studiul oferit de Patriarhul Teoctist pentru a contracara minciunile din Raportul Tismăneanu nici pe „retrasul de naţiune” Paul Goma. In juru-i roiesc pata-pleşi, avramesco-liiceni, neo-rollerieni ungureano-tismăneni ce vor scrie fraudatorului naţional, „pohta ce-a pohtit!”: istoria reformării statului român cu progenituri din grădina proprie, din grădiniţele susţinătorilor politici şi din grădina patriei cu călăreţe blonde de cai albi.

Bomboana pe toată această colivă reformatoare fiind un preconizat parlament înghesuit într-o singură cameră, scăpând în acest fel poporul de gunoaie opozante aparţinând naţionalismului românesc. Naţionalism românesc? Ne explică tot „golanul” Theodor Codreanu:

„Vladimir Tismăneanu e înverşunat, ca mai toţi elitiştii, împotriva naţionalismului românesc, deşi, in realitate, naţionalismul românesc e tot o invenţie, fiindcă oricând se poate demonstra că naţionalismul la români e mai mult vorbit decât faptic. Din acest punct de vedere, naţionalismul românesc e dintre cele mai slabe din lume, neputându-se nici pe departe compara cu cel al marilor naţiuni europene, dar nici cu al ungurilor, al evreilor, al croaţilor, al ruşilor, al ucrainenilor etc. Dacă românii ar fi fost un popor naţionalist, astăzi ar fi fost la fel de temut şi de respectat ca Rusia, Germania, Marea Britanie sau Franţa. Insă salvatorii sunt de o subtilitate perversă: deşi ştiu adevărul, ei vor ca România să rămână la fel de slabă, sub pretextul că o vor „tare”. Dar tăria ţi-o dă conştiinţa naţională iar nu slugărnicia incumbată de elitele politice. Tismăneanu regretă că din comunism a dispărut spiritul internaţionalist (teză trotkistă). S-ar fi ratat, astfel, reconstrucţia României, a Europei şi a lumii. El mai recurge, pentru aceasta, la o altă viclenie comparatistică: ştiind că faimosul Manual de Istorie a R.P.R. semnat de Mihail Roller e compromis definitiv, se grăbeşte să pună semnul de egalitate între respectivul manual şi cartea lui Nichifor Crainic „Etnocraţie si ortodoxie”!”

 

Seară de seară, locul Europei Libere de altădată l-au luat televiziunile private ducând chipurile o politică anti-regim. Sub masca imparţialităţii sunt puşi la aceiaşi masă fraudatorii naţionali, reformatorii naţionali şi niscaiva mezelic de intelectual ca să dea bine la imagine. O guralivă cu mult mai multe facultăţi de diversiune decât  amărâţii de la „secu” lui Ceauşescu, ţăcăneşte printre frânturile de fraze ale invitaţilor „ideea de bază”. Oricum ai da-o, tot cum zice ea trebuie să iasă. Alte televiziuni, sub masca libertăţii, promovează formula Patapievici pe care o reamintim fiind o normă sigură de succes: porno, anticreştinism, antisemitism, antiromânism, turnători, impostură, fraude, trafic de influenta. Mai nou, acolo se duce seara şi Marele Dreptaci de Stânga cu cei paişpe boci mititei care învârt astăzi ţara pe deget aidoma cheii de la maşină.

Aşadar, condiţiile dinaintea revoltei populare din 1989 există!

„Haimanalele” şi „golanii” lui Ceauşescu mai există şi ei!

Problema este cât o mai putea rezista „noul ceauşesc”!

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Ianuarie 2010

 

 

 

 

---

Restartare site * Alte articole

 

---

 

© Copyright Fundaţia Tismana - 2009

 

 



[1] http://www.semanatorul.ro/editura/2010/Valentin_Varan-Dupa_20_de_ani.pdf

[2] http://www.tomoniu.ro/opinii/politice/taurul.htm

[3] “Oglinda literară”, nr. 96, dec. 2009

[4] “Oglinda literară”, nr. 49, ianuarie 2006