Încă o dramă a României:

NE MAI PUTEM RESUSCITA SOLIDARITATEA?

 

ALEGERILE LOCALE 2012, CA O BOARE POLITICĂ

 

Alegerile locale s-au terminat şi toate partidele politice şi-au revendicat „succesul” în alegeri inclusiv PDL care după ce a făcut ţara praf,  se mândreşte că nu numai că n-a fost scos de pe scena politică „de popor” ci a obţinut 15% pentru preşedinţi de Consilii Judeţene şi 14% din primării, conform site-lui băsist Hotnews. De ce Hotnews, veţi vedea mai jos dar să ducem mai departe comentariul.

Nici un trust de presă asortat, de regulă, cu televiziunea adiacentă, nu a făcut un studiu real asupra rezultatelor alegerilor, fiecare publicaţie trăgând spuza pe turta (partida) proprie. Concluziile generale au lipsit cu desăvârşire, fiecare din mass-media românească implicându-se într-o hărmălaie din care fiecare cetăţean nu s-a ales cu nimic. Observaţi cuvântul cetăţean, mult mai potrivit decât băsistul „român” cu prima silabă spusă hârşit pe nas, propagandistic şi demagogic.

Cum vom vedea, această atitudine de combat politic a avut ca rezultat discreditarea totală a presei după ce politichia şi instituţiile obediente ale statului au căzut în dizgraţia votanţilor.

Aşadar, o primă constatare ar fi că presa esta aservită, nu punem deloc ghilimele. Şi în proporţie covârşitoare băsistă. De ce? Faceţi o incursiune pe Internet ca să vedeţi rezultatele alegerilor locale. Nu veţi găsi decât dezinformările trusturilor de presă care în apasă din toate puterile pe izbânzile locale ale PDL. Poate n-aţi aflat: site-ul oficial al alegerilor locale 2012 a fost făcut praf! Când căutaţi rezultatele oficiale ale alegerilor cu „musiu Goagăl” vi se pune în faţă ceva de necrezut! Sunteţi invitat „Intra pe alegeri-2012.ro si informează-te corect pentru alegeri locale din 2012” dar mai sus, pe această primă căutare a sturlubaticului Goagăl,  sunteţi avertizat: „Acest site poate dăuna computerului dvs.”! Şi musai să iei datele de la băsistul Hotnews, de unde am luat şi noi imaginile cu rezultatele alegerilor!

Hmmm? Ce ziceţi de ţara lui Papură Vodă ajuns de pe nava „Biruinţa” voievod peste Carpaţi?

Rezultatele partidului său „biruitor” nici nu puteau fi altele: adunaţi oastea celor şapte servicii secrete băsesciene, cu trupa trădătorilor lui Oprea, cu gaşca mondială a ICR-ului patibularului H.R. Patapievici (care pişându-se pe România aduse voturile din străinătate necesare marinarului ca să devină voievod), cu oportuniştii care se portocaliră primind funcţii la „deconcentrate”, cu neşcoliţii ajunşi secretari de stat prin ministere, cu primarii revopsiţi din comune şi oraşe, cu nenumăraţii poliţişti de prin vămi şi veţi constatata că fac exact voturile pentru cei 15%, respectiv 14%, ieşiţi în procentul PDL.

Asta-i pleava cu care s-a trezit pe cap poporul român după alegerile locale! Aţi văzut vreun ziarist care să studieze acest fenomen? Mai grav, aţi citit vreun articol prin care condeierii lui Peşte Prăjit, cum zic unii, să studieze implicarea grupurilor de interese economice europene şi transatlantice în alegerile de acum şi, în general, în cele de după 1989?

Aici e aici! Evenimentele recente, după instalarea guvernului Ponta, arată clar cum pe plan internaţional, jurnaliştii străini fac jocurile occidentului, mai abitir decât vechea meliţă a Europei Libere, aşa cum am scris în articolul meu „Meliţele occidentului toacă mărunt România

Care din cristoii, turceştii, lăzăroii, ungurenii, pata-pleşii şi liicenii României s-au scandalizat de declaraţiile d-nei Merkel care a pus bazele unei Europe cu două viteze, după modelul „Fermei animalelor” a lui George Orwell, unde, după instaurarea „democraţiei”, unele animale au fost declarate mai egale decât altele?

Reiau cu subtitluri, cu fragmente, dar şi cu adăugiri impuse de noile evenimente, editorialul meu apărut în revista Sămănătorul, anul II, nr. 6 din iunie 2012 în care comentez subiectul vizat chiar din moto-ul articolului: „Contra luptei antinaţionale a Europei gândită cu două viteze”.

 

CONJUNCTURA EUROPEANĂ

 

Devine din ce în ce mai evident că România, prin conducătorii ei politici s-a împărţit în două-trei găşti de îmbogăţiţi în timp ce în marea masă a poporului sărăcit, fiecare individ îşi caută propria salvare din genocidul care a început. Este la fel de evident că, cel puţin până acum, strategia celor de la putere a fost ascunsă poporului şi a fost contra poporului. Sunt false gurile care urlă sus şi tare că România n-are nicio strategie. Ba are una bine disimulată de conducătorii politici pentru care poporul a ieşit singur în stradă în luna lui gerar. Deţinând sub propriul control televiziunea naţională şi multe trusturi de presă, conducătorii politici - preşedintele ţării, miniştrii din guvern, secretarii de stat şi micii politruci din “desconcentrate”, “CA” şi “AGA” - au subjugat toate strategiile României intereselor celor mari, adică celor cu viteza I-a în Europa, clamând hoţeşte pactul de coeziune. Singura coeziune (zisă şi “aliniere”) cu Europa, a reprezentat-o însă până acum, contrariul “alinierii”, adică adâncirea decalajului economic dintre anglo-nordici pe de-o parte şi sudici sau estici pe de altă parte, ultimii reprezentând piaţa de desfacere şi pepiniera de forţă de muncă  a Europei. Adică, viteza a II-a a acesteia, popoare care vor trăi de-acum încolo la mila şi împrumuturile  anglo-vikingo-saxonilor.

N-ar fi fost posibilă despărţirea aceasta fără ca la vârful ţărilor umile să se afle nişte animale de pradă care au fost în stare să-şi sfâşie propriul popor pentru a-şi asigura bunăstarea!

După modelul european, care a împărţit continentul în vitezişti şi victime remorcate, s-a împărţit aidoma şi România: îmbuibaţii şi noi, mizerabilii genocidului instalat, deocamdată fără ghetou,  pentru a ni se sugera libertatea de mişcare.

Care au fost politicile care au condus la pierderea identităţii naţionale, a mândriei naţionale, a avuţiei naţionale şi odată cu acestea a solidarităţii, a unităţii claselor sociale, a fraternităţii şi a coeziunii de scopuri? Oportuniştii postdecembrişti n-au avut alt scop decât îmbuibarea proprie obţinută prin  minciuna comunistă şi promisiunea că vom trăi în libertate şi democraţie autentică.

Oportuniştii se comportă mereu ca o haită: lupul cel mare doboară oaia şi vor primi câte-o halcă cei mai obedienţi din grup.

Dar poporul? El cum s-ar putea descurca în genocidul creat de aceşti hoţi? Nu există altă cale decât solidaritatea, gruparea în jurul unui scop comun. Ori aceasta, prin diversiunile mediatice ale mass-media - adăugaţi şi reţeaua Internet -  astăzi nu mai există! Lumea a identificat zmeul cel mare doar în clasa politică. El dă “locuri eligibile” pe listele leului, lupului sau vulpii, pentru a intra “în sistem”, el dă licitaţiile pe sprânceană pentru firmele susţinătorilor, el “dă liber” la locurile de muncă. În aceste condiţii, vă mai miraţi că sindicatele au amuţit? Acestea au fost politicile care au condus la pierderea, identităţii naţionale, a mândriei naţionale, a avuţiei naţionale şi odată cu ele a solidarităţii de care dădea dovadă poporul român până în 1989.

 

UN EXEMPLU DIN CAMPANIA ELECTORALĂ LOCALĂ

 

Ne gândim că o idee bună ar trebui să coalizeze masele în jurul ei, dar vai, poporul s-a dezobişnuit să asculte. Sau mai exact, te ascultă mut şi te minte, considerând că a venit şi rândul lui să dea ţeapă politicienilor scoţând minciuni din traistă. Politicienii l-au minţit, ziarele l-au minţit şi-l mai mint, de televiziuni nici nu mai vorbim! El, votantul de rând, de ce nu ar minţi cu seninătate dacă a fost minţit de atâtea ori?

La Tismana, la alegerile locale, era o situaţie aparte. La bâlbele USL- ului se prefigura că vor ieşi candidaţii la funcţia de primar de la PDL şi PP-DD. Asta se traducea practic aşa: Tismana nu va mai avea nicio şansă să capete fonduri pentru dezvoltare din partea USL- ului, adică partidul care se prefigurează a ne conduce în mandatul următor. Eu, candidând consilier independent, am venit cu soluţia:  voi întocmi o documentaţie astfel ca, atestând localitatea staţiune montană climaterică - aşa cum a şi fost de fapt, interbelic - să avem acces direct la fondurile Ministerului Dezvoltării şi Turismului. Şi toţi, primar, popă, poliţai, foşti colegi, profesori din şcoală, au exclamat: “- Vai, ce idee bună!” Candidaţii la funcţia de primar nu mai pridideau să mă anunţe că “şi-au informat alegătorii”, ba că au şi vorbit la TV Târgu-Jiu despre asta.

Ehei, nu există mai mare actor ca românul când acesta se apucă să mintă! Campania electorală bazată pe o idee benefică oraşului a fost un fiasco! Până şi ce-i care mi-au întocmit listele de susţinători, (cu mult peste normă!) alături de ce-i care mi-au distribuit fluturaşii şi au pus afişele electorale, mi-au tras clapa... S-au mă rog, au fost ajutaţi să mi-o tragă: patru urne pentru patru mii de alegători şi cinci cucoane care ţipă “Hai mai repede!”, “Hai cu ştampila!”. Cine să stea să mai răsfoiască buletinele pentru a mă găsi pe mine? Vai nouă ce ni se va întâmpla la toamnă!

 

ELECTORATULUI DIN ROMÂNIA ÎI LIPSEŞTE SOLIDARITATEA

 

Şi totuşi, minuni există... Atât la alegerile de acum patru ani, cât şi la cele actuale, un sat şi-a votat propriul consilier local independent. Că acum patru ani au ales un neisprăvit care i-a minţit, n-a fost o problemă: era cât pe-aci să-l ia la bătaie când a mai venit pe la porţile lor...  sub aripa USL - ului. Aşa că au fost solidari cu un nou candidat, neînregimentat politic, mai tânăr şi mai bine gândit. În plus, secţia aceea de votare era mai  puţin aglomerată iar reprezentanţii partidelor mai cu bun simţ. Aşa că, oamenii au avut libertate să-şi caute omul, să-l voteze, ceea ce pentru acel sat era o datorie de onoare! 

Fenomenul în sine trebuie însă bine studiat, pentru a nu fi luat în România de astăzi drept un caz izolat, un incident, şi pentru a se trage învăţămintele de rigoare.

Satul Costeni aparţinând oraşului Tismana, căci despre el e vorba mai sus, nu e un sat ca oricare altul. Solidaritatea şi întrajutorarea umană dăinuie aci de peste şase secole şi dinainte de a se instala comunismul, se făcea “de clacă” pentru cei nevoiaşi. Era ca o muncă “voluntară” sau “patriotică” cum ziceau vechii “preşedinţi de Sfat Popular” din anii 1960, dar fără ca vre-un şef să intervină! Se trecea la lucru chiar a doua zi, doar la un sigur apel făcut la biserică sau cârciuma satului: “- Hai bă, să-l ajutăm şi pe ăla să-şi cosească fânul”.

 Le-o fi rămas sătenilor buna purtare şi fraternitatea asta de pe vremea când o familie şi-a împărţit pământul costenarilor? In “Monografia satului Costeni - Tismana”, învăţătoarea Lucreţia Popescu ne spune: “cel mai de seamă eveniment din viaţa satului l-a constituit trecerea locuitorilor lui din poziţia de vecini în poziţia de moşneni prin actul de donaţie făcut de Stoica Vistierul împreună cu soţia sa Dochia”. Deci, în acel sat, solidaritatea şi frăţietatea s-a manifestat la nevoie. Când s-a construit vechea moară, unsprezece moşi, au pus mână de la mână şi au construit-o, anunţând pe cale verbală şi regulile de utilizare : cum se ţineau rândurile, cine măcina gratuit şi cine plătea uium, care era regula pentru o “guritură”, adică un schimb urgent de făină contra boabe şi multe alte legi nescrise, care circulă în satele Costeni şi Izvarna chiar şi astăzi.

Acel bun simţ al ţăranului român, aceea solidaritate devenită cutumă de mare preţ, a făcut ca votul în acel sat să ţină de alte reguli decât cele politice postdecembriste. Sunt reguli pe care nu le-au estompat nici luarea morii şi a gaterului lor cu japca în timpul comunismului, nici obligarea de a da apa Costenilor oraşului Craiova, ei bând cu plată (!) din reţeaua locală plină de mâl. Dar prin votul lor, ei speră ca situaţia să fie reglementată.

Apa Complexului Hidroelectric Cerna-Motru-Tismana ar fi putut fi dirijată uşor spre Craiova cu costuri minime. Te miri câte retrocedări s-au făcut şi se mai fac în ţară! La Tismana însă nu s-a retrocedat nimic, apa izbucurilor  Izvarnei se duce la Craiova, iar locuitorii oraşului beau apă din Bistriţa Peştişanilor.

In vremea când am fost consilier în consiliul local s-a pus această problemă. D-l Văcaru, tehnician la Staţia de Captare Izvarna îşi aduce aminte: „A venit directorul staţiei, având sediul la Craiova şi a propus primarului de atunci ca Tismana şi comunele gorjeene prin  care trecea conducta, să încheie un act prin care acestea să fie alimentate cu apă de la staţia noastră. Unele comune s-au racordat la reţea dar Tismana nu s-a racordat venind alegerile electorale. Şi actele au rămas neîncheiate. Schimbându-se primarul şi consilierii, sub cei noi aleşi proiectul a rămas îngropat” 

Spre deosebire de alte sate dezbinate care au votat candidaţii cei mai vocali, pe ce-i care le-au promis că “vor face şi vor drege”, că vor da satului o parte din halca lupului, satul Costeni a gândit că în ciuda nenorocirii care s-a abătut pe capul lor, cu moara şi gaterul distrus, cu apa furată, mai importantă e solidaritatea. Adică, alegerea unui om din sat care să se zbată pentru problemele lor, dincolo de clasa politică.

Iată un caz concret printre atâtea altele care s-or fi întâmplat în România. A fost cumva un singur ziar din România care să tragă învăţăminte din alegerea noilor consilieri de la alegerile locale din iunie 2012? Altele au fost priorităţile mass-media aşa cum am spus la început: ascunderea sub preş a rezultatelor partidului agreat de trustul de presă, atacarea partidului adversar în speranţa unor subvenţii substanţiale din partea celor cântaţi de-a lungul campaniei electorale.

Ce se va întâmpla la alegerile din toamnă? Să nu ne amăgim: vulpea va cânta iar ca în fabulă, de natură să-i pice corbului caşcavalul din gură.

Corul cristoilor, turceştilor, lăzăroilor, ungurenilor, al pata-pleşilor şi liicenilor României face repetiţii seară de seară la televiziunile băsiste.

Dar cu România cum va rămâne? E cât se poate de evident: România va ajunge departe doar prin reinventarea solidarităţii după modelul alegătorilor din satul Costeni-Tismana.

 

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru Publicaţiile Sămănătorul

 

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro