Făuritorii României maneliste au distrus nu numai industria ci şi

ţărănimea, care şi-a lăsat casele părăsite plecând în lumea largă.

 

PORNIND DE LA UN E-MAIL

 

 

Prăbuşirea României ca stat şi ca naţiune continuă. Mişcările partidelor politice nu mai fac azi nici cât o ceapă degerată. Portocalii au mobilizat armata căprarului Oprea şi-au umplut şcolile desfiinţate de Funeriul cel fără păr şi fără cap, cu făină, zahăr şi ulei din rezerva statului care începuse să ajungă gunoi. Zic ei că până la alegeri nu s-or împuţi pachetele chiar de tot iar dacă o începe totuşi să se strice de-a binelea, s-or da pe sub mână la admiratorii de conjunctură. Şi totuşi, oricare ar fi „beneficiarii” pomenii electorale, ei primesc cu vorbă bună pacheţelul dar în spate unii înjură ştiind ce-au păţit la alegerile trecute cu astfel de ciubucuri.

Partidele de opoziţie o lălăie şi ele prin teritoriu pentru a-şi convinge membrii că „unirea va face puterea”, când tot ţăranul o ştie bine că racul, broasca şi cu ştiuca n-or să apuce să treacă lacul în veci!

Ehei, erau vremuri când partidul era partid cu doctrină politică iar candidaţii în alegeri se alegeau în şedinţe unde săreau scântei e-adevărat, dar era voinţa organizaţiei. Acum organizaţiile primesc ierarhic deciziile „cine, care şi cum”, respectiv, cine candidează, care sunt partidele duşmane şi cum să se mintă electoratul.  Pentru că de doctrină, nici nu mai poate fi vorba.

Deci, pe tot frontul politic, imagine de apocalipsă. Pe frontul mediatic, grupurile de presă străină, prin posturile TV cu „moguli” bine subvenţionaţi din străinătate, au rezolvat lipsa forţei de muncă din ţările vestice cu creştere demografică negativă.  Şi au rezolvat şi problema crizei: cum vine criza, cum sunt trimişi emigranţii rapid înapoi ca să le dea partidele de la putere făină din rezerva de stat ca să-şi pună de-o mămăligă.

In asemenea conjunctură, a unui stat total debusolat politiceşte şi moraliceşte este normal să apară şi „salvatorii neamului”. Cum salvează ei România de la dezastru am avut exemple: după alegeri, marii „salvatori” tip Vadim, Becali sau Eba ajunseră pe voturile proştilor, euro-parlamentari triplându-şi averea. Şi totuşi, boala de „salvator al românilor” n-a fost eradicată. După Dan Diaconescu care-şi pune banii scoşi - din prostiile spuse la OTV - la bătaie, pentru viitoarea campanie electorală, deja au apărut pe Internet, e-mail-urile noilor Mesia cu „soluţii alternative viabile  pentru români”.

Ele au început să circule în draci zăpăcind electoratul. Pentru a exemplifica, să vă redau un e-mail primit de un amic, precizând că şi alte scenarii ale „salvatorilor naţiei” parcă sunt trase la indigo.

D-le M. V – MH,

„Iată, prietenul M… A….escu şi-a ţinut promisiunea si redirecţionează către noi interviul promis cu Domnul Petre Răcănel, recent-alesul preşedinte al Partidului Popular si al Protecţiei Sociale - PPPS. Dacă veţi căuta pe Internet <Petre Răcănel> veţi putea găsi destule detalii privind aspectele abordate de intervievat. Puteţi concluziona voi înşivă ca avem in fata un nou tip de om politic, pentru care opţiunea de a candida la preşedenţia PPPS a venit târziu si greu - după îndelungi bătălii interne in cadrul partidului, in care s-a străduit sa joace rolul de arbitru. Faptul ca se bucura de susţinerea pensionarilor din CFR - "a doua Armata" - este un argument care ii poate spori şansele de reuşită in demersul vizând revigorarea PPPS si propulsarea acestuia pe scena noastră politica drept soluţia alternativa viabila  pentru romani. In condiţiile când mai toţi considera ca numai un politician - "locomotiva" poate propulsa un partid, CFR-ul vine, iată, cu o alta soluţie...

Cu Dumnezeu inainte!”

 

Amicul meu de Internet, M. V – MH primind acest e-mail îmi scrie:

 

Mult stimate domnule Tomoniu Nicu,

Îndrăznesc să vă redirecţionez acest mesaj, pe care l-am primit de la un prieten de-al meu. Mă adresez dumneavoastră din două motive:

1. Domnul Răcănel este oltean de-al nostru, născut şi crescut în apropiere de Tismana şi cum eu am mai multă încredere în patriotismul oltenilor noştri, aş tinde să cred că acest om ar putea face ceva pentru România, o Românie care merge, în mod accelerat, spre prăbuşire, ca stat şi naţiune. S-ar părea că sunt pesimist gândind astfel, dar aşa cum evoluează (şi a evoluat) societatea noastră, eu mi-am cam pierdut nădejdea că se vor găsi oameni politici, care să convingă populaţia României că a sosit timpul să iasă din imbecilitate, din apatia în care se află acum.

2. M-am convins că sunteţi persoana care gândeşte "la rece", deci cu mult discernământ, obiectiv, fără presentimente şi, în afară de acestea, sunteţi un patriot, aşa cum aş dori să fie cât mai mulţi români. De aceea am încredere în raţiunea dumneavoastră, la care apelez acum.

Nu vreau să vă flatez în cele arătate mai sus (nu am nici un interes material la dumneavoastră, ci - recunosc - unul moral), dar întotdeauna eu spun în faţă, clar, părerea mea despre respectivul căruia mă adresez. De aceea eu nu am prea mulţi prieteni. Eu nu flatez.

Aşadar, v-aş ruga, dacă nu cer prea mult, să-mi spuneţi părerea dumneavoastră despre domnul Răcănel (pe care nu-l cunosc, decât din mesajul laudativ pe care l-am primit şi pe care vi-l retransmit şi dumneavoastră).

 

Cu deosebită consideraţie,

M…cea V…u-Mehedinţi  

 

I-am răspuns imediat domnului M. V.-M., printr-un prim e-mail, doar poziţia mea faţă de conjunctura politică actuală, urmând ca să mă interesez cine este acest gorjean de ispravă, după cum zic susţinătorii săi. 

 

„Draga Domnule V…cu,

 

Mă doare sufletul când văd asemenea mesaje. Oameni de toate categoriile, patrioţi cu inima plină de intenţii bune, cu sufletul plin de românism, lansează mesaje prin care ei văd sincer redresarea ţării. Primesc la editura „Semănătorul” poezii, îndemnuri, lozinci care la prima vedere sunt foarte frumoase. Unele le-am publicat fără comentarii, pentru că erau pornite din iubire de ţară, altele erau pur şi simplu reproşuri şi plânsete sincere pentru poporul care nu e în stare să se deştepte, de pildă, "Poporul meu infirm", al cunoscutului scriitor Ştefan Dumitrescu.

Există deci în literatură, ca în întreaga mass-media de altfel, o întreagă panoplie de articole de presă care abordează tema. Îi înţeleg pe toţi pentru că exprimă sentimentele tuturor.

Unii merg şi mai departe: vor să întemeieze curente politice noi, „salvatoare”. Şi ne trimit simţămintele şi ideile lor sincere, fără să aibă în spate un evantai de oameni de meserie capabili să dezvolte nişte strategii economice coerente. Regula TUTUROR este că se ameţeşte electoratul cu aceiaşi demagogie: ţara e la pământ, totul este un dezastru! Mesajul lor parcă e tras la indigo.  Cui mai dau ei acest mesaj când nimeni nu îi mai ascultă?

Erau nişte vremuri, când se alegeau din popor personalităţi de bune intenţii pentru reuşita electorală. Domnia Voastră era unul din ei. În lipsă de o strategie coerentă pe termen lung a României, ca intelectual, v-aţi pliat pe studiu şi recoltarea unor documente care ar fi putut să fie un punct de pornire pentru mersul României mai departe, în cunoştinţă de rateurile sau împlinirile istoriei. Vai! Nu interesa! Cu excepţia unor erudiţi care savurau informaţia ca atare, fariseii politici aveau alte scopuri, patrioţii trebuiau marginalizaţi pentru că erau o piedică în scopurile lor.

Ne găsim în mare impas: să dăm crezare noului val de contestatari sau să discernem o soluţie printre cei care s-au cocoţat deja în aceşti 20 de ani la vârf? Mare dilemă! Cei noi n-au decât entuziasmul. Partidele existente au însă în spate un nucleu de specialişti în ramurile economice şi o întreagă reţea de informare mass-media, cu specialişti în manipularea populaţiei. Vor reuşi contestatarii cu limbă lungă, gen Răcănel, fără programe economice, fără susţinerea unor specialişti racolaţi deja de-a lungul timpului de toate partidele politice existente? Pentru că cei care au mijloace de comunicare vor înghiţi "răcăneii" cât ai zice peşte!

Cu mijloacele moderne de (dez)-informare vor răzbi demagogi inculţi ca Dan Diaconescu care are priză la "prostime" seară de seară cu aiurelile lui. Şi care – atenţie, aici poate fi un scenariu subtil - se prevalează de faptul că a "fost arestat din ordinul lui Beşescu"? Se dă ca sigur că va obţine voturi doar cât să intre în parlament, cum va obţine voturi şi fruntaşul - major Gabriel Oprea, vai!, ministrul apărării, prin racolarea nemulţumiţilor care nu vor mai avea loc în desemnarea posturilor conform înţelegerilor din USL privind candidaţii în alegeri. Astfel de partide populiste vor fi viitoarea masă de manevră în caz că partidul băsescian nu obţine majoritatea.

Se joacă deci pe scena politică, nişte cărţi mari unde nu mai au loc "răcăneii", deşi sufleteşte am putea fi de partea lor.

Dar ce te faci cu "prostimea" care habar n-are de jocurile politice? Ia spune mata, cum va ajunge mesajul lui Răcănel, în satele noastre când omul priveşte la TV odată pe săptămână şi îi înjură pe toţi venind obosit de la muncă, unde a câştigat doi poli lucrând cu căruţa lui toată ziua?”

Cu aceiaşi consideraţie,

NNT

 

A urmat după o zi o nouă scrisoare.

 

„Draga Domnule V…cu,

Astăzi am luat la rând proprietarii de teren din Chiliu, cu domiciliul în Tismana, în intenţia de a afla cât mai multe despre d-l Răcănel şi satul lui de origine, cu atât mai mult cu cât acest sat este printre foarte puţinele din zona Tismana pe care nu l-am vizitat niciodată, el ţinând administrativ de comuna vecină Godineşti. Lucrurile pe care le-am aflat sunt incredibile, cu atât mai mult cu cât sunt lângă noi şi apăsaţi de vremuri habar n-avem de tragedia lor. Am hotărât să merg toamna asta la fata locului ca să fac acolo nişte filmări şi să scriu un reportaj. După ce va fi totul gata, filmele şi reportajele, am să vă ţin la curent. Dar să vă spun ce am aflat până acum, adunând şi informaţii istorice, necesare pentru a putea evalua corect situaţia actuală a aşezării .

Chiliu este un sat străvechi şi denumirea lui vine din preistorie, însemnând Pintenul lui Ahile. Nu întâmplător, pentru că de pintenul de deal dintre Glogova si Godineşti ţinea odinioară Lacul Sarmatic în care se scurgeau râurile Motru şi Tismana. După marea glaciaţiune de acum 10.000 de ani, perioada caldă face ca gheţurile să se topească, râurile să se umfle şi să spargă Pintenul Chiliu pe partea Motrului spre Glogova iar pe partea Tismanei şi Orlei înspre Godineşti şi Pârâu.

Lacul scurs a lăsat o câmpie fertilă care azi se cheamă Depresiunea Tismana şi tocmai datorită condiţiilor prielnice zona a fost populată încă din vremurile lui Burebista aşa cum afirma istoricul Nicolae Densuşianu. Apoi, domnitorii basarabi s-au îngrijit  ca în zonele rămase virgine să fie înfiinţate noi sate. Aşa apărură pe vechiul Pinten Chiliu, satele Grind, Hăieşti, Masloşi şi Arşi astăzi dispărute din cauza condiţiilor vitrege. Au mai rămas Chiliu, Racoţi şi Rătez cu crescătorii lor de animale, luptând cu natura pentru a crea pajişti animalelor lor.

In perioada interbelică şeptelul de animale asigura consumul localităţilor din jur, satul Chiliu cunoscând o dezvoltare normală. Apoi veni tăvălugul comunist şi sătenii fură obligaţi să-şi dea pământul punând degetul pe tabelul de înfiinţare a Colectivei. Cu veniturile personale diminuate, Chilienii nu mai avură tragere de inimă la lucru, cu toate că satul producea suficient cât să-şi construiască o şcoală şi un magazin sătesc pe lângă biserică. Insă majoritatea plecară la oraş pentru a avea un venit salarial asigurat tot timpul anului.

Veni şi capitalismul dar în loc ca migraţia ţăranului plecat la oraş să fie stopată şi încurajată, în paralel, revenirea la vatra străbună a forţei de muncă neabsorbite de industria care se prăbuşea voit pe zi ce trece, de satele tării nu se mai ocupă nici măcar partidul ce-şi zicea ţărănist.  Singura mare strategie a ţării rămase distrugerea "moştenirii ceauşiste" şi învăţarea cutumelor şi strategiilor economice ale occidentului pentru a deveni o nouă piaţă de desfacere a capitalismului sălbatic european.

Aşa reveni satul Chiliu, în două decenii la statutul lui din evul mediu, când domnitorii erau nevoiţi a da pământ gratuit pentru popularea acelor dealuri sălbatice. Dintr-un sat cu peste 100 de gospodării, cu şcoală, biserică şi magazin sătesc, astăzi mai găseşti în Chiliu doar vreo 10 familii de bătrâni, Mergând prin sat, se ivesc pe uliţe case părăsite una după alta, şcoala abandonată a rămas fără ferestre, uşi şi mobilier iar locurile arabile sunt doar amintire. Peste tot au năpădit mărăcinii, peste gardurile căzute se îndreaptă dimineaţa câteva vaci, capre şi oi, lăsate la liber prin jur, deoarece nu se mai ştie al cui e pământul. Seara animalele se întorc singure la grajd pentru o mână de mălai şi unde se mulg pentru supravieţuirea ultimilor ţărani ai satului. Nimeni din cei întrebaţi la Tismana nu ştie cine-i Petre Răcănel dar au auzit că un frate de-al lui ar locui acolo mai demult iar Petre Răcănel se zice că ar locui în Glogova.

Asa că Domnule V…cu, n-am nici o informaţie ca să vă dau în privinţa lui Petre Răcănel, despre care-mi spuneţi ca s-ar fi implicat în diverse organizaţii ale societăţii civile pentru „a pune ţara de la pământ pe butuci”, în vreme ce satului lui va muri odată cu cei 10-15 bătrâni care-şi aşteaptă acolo veşnicul sfârşit!

Nu ştiu ce să vă spun despre d-l Răcănel dar am un exemplu similar. Acum patru-cinci ani a venit un magistrat de origine  din Tismana şi ştiindu-mă pe atunci consilier local la primărie ţipa din toţi plămânii:

" - Ce face domnule primaru’ ăsta al matale pentru satul ăsta? Că drum nu-i, calea ferată nu mai e că a fost vândută ca fier vechi, artizanatul a dat faliment, agricultură nu se face. Ce-i cu dezastrul ăsta?"

Am luat a doua zi motoreta şi m-am dus la conacul acestuia dintr-un deal. Mă gândeam că-l găsesc acolo, pentru că acolo îşi petrecea vacanţele. Era o mândrie de conac înconjurat de grădini şi livezi cu pomi fructiferi de toate soiurile. Seara veneau lăutarii la conac ca să cânte, să bea vin, trânc sau ţuică bună. Când am ajuns cam la vreo 800 de metri a trebuit să las motoreta pe cric şi s-o iau pe jos din cauza drumului devenit impracticabil. O rudă de-a lui, care păştea vacile pe acolo, mă dumireşte ce-i cu conacul magistratului.

"- Dincolo de mărăcini ăia mari, acolo a mai rămas ce n-a vândut. Restul l-a cumpărat un ungurean ca să-şi pască caii şi măgarii. Grădina e distrusă complet, pomii sunt roşi de mistreţi şi de iepuri pentru că garduri nu mai sunt, iar la conac uşile şi ferestrele le-au luat ţiganii. Caii lăsaţi la liber se mai bagă acolo pentru umbră. Să nu intraţi pentru că pute rău, nu râneşte nimeni."

Am mai aflat că magistratul cu pricina a vândut ce a putut din partea lui dar conacul nu l-a putut vinde că trebuiau împărţiţi banii cu rudele. Iar în timp ce s-au judecat, s-a ales praful de el.  Dar cu banii pe care-i mai avea si cu banii pe care i-a luat pe pământ, magistratul care murea cu o zi în urmă de grija satului în care s-a născut, i-a dat fiului său ca să plece definitiv din România şi să se stabilească în Anglia.

In urma  acestei triste experienţe ce pot eu să vă spun despre fiul satului Chiliu, d-l Răcănel, plecat prin Germania şi întors în România în trâmbiţele ziarelor ca salvator al naţiei?

Ştiu doar că în jurul Tismanei sunt sate care mor, terenuri care se degradează iar mass-media e plină de relatări privind magnificele intenţii de salvare a neamului românesc. Începând de la aşa zisul  preşedinte de ţară, de-i zice azi lumea – scuzaţi! - Beşescu, până la primul ministru Boc şi gaşca lui de demagogi inculţi, care cu cât bagă mai mult ţara la apă, cu atât mai mult se laudă că fac bine.  Şi încă, mergând mai departe, de la transfugii fugiţi din ţară pe timpul lui Ceaşcă până la cei plecaţi după 1989 la pricopseală în occident, indiferent pe care asculţi, toţi ne spun  senin că au soluţiile pentru satul Chiliu şi conacul părăsit al magistratului, la degetul al mic.

Tristă realitate să vezi în ce baltă se bălăcăreşte o Românie care şi-a câştigat independenţa şi reîntregirea teritoriului sub regi şi cu războaie! Altă dată prosperă, în mileniul al III-lea ţara abia dacă îşi mai trage sufletul sub preşedinţi cu căciula în mână pe la Bruxelles. S-au dus vremurile când mareşalii României stăteau la masă, de la egal la egal cu mai marii Europei. Reprezentanţii noştri de azi pleacă la pomană la Noua Poartă, doar-doar ne-o da ceva Coana Europa ca să ieşim din mocirlă.

Cu consideraţia dintotdeauna,

NNT”

 

Alte comentariu pe baza acestei corespondenţe ar fi de prisos.

 

Share |

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Publicaţiile ARP

 

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro