La semnarea protocolului USL de la Tismana.

 

ALIANŢE NOI, METEHNE VECHI

 

 

Semnarea protocolului la nivelul localităţii Tismana între partidele Uniunii Social Liberale a avut loc luni, adică în prima zi a săptămânii. Pentru că o vorbă din popor ne zice că dacă luni ne merge bine, ne va merge bine toată săptămâna. Numai că socoteala din târgul de pe Jiu nu s-a prea potrivit cu cea de la Tismana. S-au deplasat de la Târgu Jiu d-l Alin Văcaru  reprezentantul comitetului judeţean PSD, d-na Mădălina Ciolocoi, reprezentanta comitetului judeţean PNL, alţi membrii ai comitetelor judeţene de partid dar şi băgători de seamă acolo unde nu le fierbe oala, care prin contestarea prezenţei lor au stricat atmosfera de consens care se crease.

 Marele şef al celor erau aduşi să-i ţină secunda, era manelistul politic Ion Crăciunescu. Cine este acesta? Este fostul, posibil şi actualul, pion din umbră al nou-traseistului politic peunerist Dan Morega, care sfidând deciziile organizaţiei locale PNL şi statutul partidului la alegerile trecute, a schimbat listele votate de adunările generale pentru a-şi pune pe ele foşti prieteni energeticieni de şantier, rezultatul fiind un dezastru pentru Organizaţia PNL Tismana. Aceasta, s-a văzul pentru prima dată în istoria ei cu un singur consilier în Consiliul Local Tismana şi acela abia-abia intrat, cu norocul redistribuirii. Calamitatea s-a datorat faptului că eu nevrând să particip la mascaradă am fost nevoit să mă retrag temporar din viaţa politică şi odată cu mine s-au retras întregii susţinători atraşi de mine în PNL de-a lungul a mai bine de două legislaturi

Reintrat la insistenţele lor ca să particip la actuala campanie electorală, mare mi-a fost mirarea să-l văd din nou pe lăutarul Crăciunescu că revine cu banda lui de ţiitori la cobză şi ţambal la sediul PNL Tismana, preambul pentru o eventuală candidatură în 2012, ca „dipotat”. După ce ne-a făcut atâta rău mai vine la milogeală de voturi, fără să mai aibă nici o calitate în noul comitet judeţean fiind simplu membru ca urmare a dezastrului făcut la Tismana.

Contactat prin telefon, preşedintele PNL Dian Popescu mi-a reconfirmat tocmai din străinătate că nimeni nu l-a delegat pe Crăciunescu la Tismana şi nici n-are ce căuta acolo după vechea boroboaţă. Demni de misiunea încredinţată, d-l Alin Văcaru si d-na Mădălina Ciolocoi nu l-au băgat în seamă pe intrus şi şi-au văzut de treabă, protocolul desfăşurându-se cât se poate de normal şi cu optimism, deoarece erau prezente toate formaţiile politice inclusiv PC reprezentat prin preşedintele Tică Drumen.

Din incident, se pot trage însă multe învăţăminte. Lăsăm la o parte faptul că banda lui Crăciunescu a fost lăsată infiltrată la un protocol local important în loc să fie dată afară. Nu era cazul de propagandă pentru consilierul judeţean Craciunescu acolo ci de o alianţă locală.  Este şi mai important de semnalat slugărnicia actualului preşedinte PNL, Ioan Zoicaş, faţă de un personaj „venit de la centru” deşi nu era deloc de la centru ci doar de prin Târgu-Jiu, cu oarece funcţii de tras sfori. Apoi nesăbuinţa lui de a lua atitudine nu contra infiltratului ci a mea şi a acelora care nu erau de acord cu prezenţa aceea neaşteptată.

Ehei, erau vremuri când partidul era partid iar hotărârile importante şi candidaţii în alegeri se alegeau în şedinţe unde şi atunci săreau scântei, e-adevărat, dar era voinţa organizaţiei. Acum organizaţiile s-au obişnuit să primească ierarhic deciziile cine, ce şi cum candidează iar părerile unor vechi oameni cu experienţă în partid nici nu mai contează. Ca să probez concret fenomenul am vehiculat o idee de care ştiam că nimeni nu vrea să audă: există primari care au fost realeşi de cetăţeni, de ce să nu-i atragem spre USL? E mai bine să-i lăsăm pe mâna PDL ca să ne trezim iar cu portocalii la putere încă patru ani? Am mers apoi chiar mai departe cu ideea, propunând racolarea de primari pedelişti. Staţi aşa! Nu vă pripiţi să declaraţi asta o prostie ia gândiţi-vă un pic: odată luaţi oamenii de bază ai PDL nu înseamnă că le-am luat jucăriile şi nu vor mai câştiga nici măcar bruma de 12-15% cu cât se laudă acum? Bine, bine, s-a vociferat, dar nu preluăm cu ei şi aceea demagogie şi populism care a făcut ţara praf? Nu zic eu! Pentru că politica e precum se ştie, curvă, scuzaţi de expresie şi impresie iar la prima meteahnă vom trece la suspendarea primarului vicios pentru că vom avea majoritatea cea mare, nu? Dublă lovitură de partid: portocalii la pământ iar primarii lor eliminaţi din viaţa publică!  

N-am dat cu parul, era o părere bună sau capcană pentru cine şi-a dat seama, democraţia cere însă imperativ, ca să respecţi toate părerile. Şi nu când auzi că avansezi ideea de a racola un primar PDL să sari până-n tavan ca preşedinte de organizaţie locală şi să ameninţi „te dau afară”. Va să zică, nu se mai zice „te pun în discuţia biroului sau organizaţiei”, sesizaţi nuanţa? Şi atunci ce facem cu democraţia noastră originală? Înlocuim cutuma dictatorială pedelistă cu o nouă cutumă totalitară usedistă pentru ca, nimeni dar absolut nimeni, să nu mai aibă idei?

Astăzi o ţinem deci pe-a noastră, n-aplecăm urechea la membrii organizaţiei locale ci la şefii ierarhici. Şi mai bine racolăm pentru candidatura la funcţia de primar pe un consilier dat afară din partidul lui decât unul care munceşte corect în Consiliul Local pentru comunitate, a avansat proiecte de hotărâre benefice localităţii şi e iubit de oameni. Pentru că aşa-i la români, în loc să ţinem adunarea generală a organizaţiei şi să privim în jur, ne uităm în curtea altor partide din opoziţie. A exclude doar racolarea de portocalii nu înseamnă nimic dacă consilierul tău a dormit patru ani în consiliul local şi nu s-a afirmat ca lider. In lipsă de soluţii, căutarea sterilă „prin sondaje” - o formă disimulată a etajului ierarhic superior de a propune omul dorit – nu aduce decât şanse sporite adversarului.

Ca o concluzie, deşi mai e un an până la alegeri, tarele politichiei noastre se menţin. Iar dacă lucrurile nu se vor îndrepta peste iarnă mai bine ne luăm geanta sub braţ şi o luăm prin circumscripţiile electorale pe cont propriu.

La atâta neputinţă politică soluţia nu poate fi decât candidatura pe cont propriu, convingând electoratul sătul de strategii neghioabe de partid, că doar votul nominal direct mai poate îndrepta lucrurile în haosul de acum unde traseiştii şi intruşii politici circulă liber prin organizaţii. 

 

Share |

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Publicaţiile ARP

 

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

 

Editoriale Samanatorul