Noua generaţie „Sinistrul şi sinistra”

 

INTRĂ ÎN SCENĂ MARELE „EU”

 

 

Luni, 19 mai a.c., pe sinistra scenă anti românească a trustului de presă Ringier, iRealitatea TV, a reintrat marele Băse pentru un nou scheci tragicomic de tip vaporean. E plină campanie electorală şi dacă în spectacolul grotesc se perindă ziua întreagă pe scenă tot felul de „Eu am făcut şi-am dres”, de ce n-ar face-o şi întâiul EU al ţării.

Cine să atragă atenţia şefului statului că trăim într-o democraţie unde „eu” trebuie să dispară pentru totdeauna, deciziile majore trebuind luate colectiv? Sau că întâiul marinar al ţării nu trebuie să mai fie „un nou ceauşesc”, cum zicea o ţărancă şi nici prefecţii nu mai trebuie să fie nişte primi secretari din „vremea aia”? Cine să-i spună vaporeanului că are acum alte atribuţiuni clare şi nicidecum maimuţăreli pe la televiziuni? Onor domnul „moderator” Turcescu, onor mormăială Ursu şi onor miorlăială Hurezeanu? Că despre „al patrulea la masă” nici nu mai e cazul să spun: o vorbă la sfert de ceas.

Nişte jurnalişti adevăraţi l-ar fi întrebat pe şeful statului următoarele:

- De ce s-a implicat în Italia la campania electorală a lui Berlusconi participând la „atentatul” politic împotriva Guvernului de centru-stânga al lui Prodi, acel Prodi care a fost motorul aderării României în UE?

- De ce presa anti românească  din Italia reînvie fascismul, primarul Romei fiind aclamat de strigăte „Duce! Duce!” ca în vremea lui Musolini?

- De ce Umberto Bossi, ministrul reformei din Italia afirmă că are „300 000 de martiri gata să coboare din munţi cu puştile fumegând” contra imigranţilor majoritatea lor fiind români?

- Şi dacă tot se implică în Europa, de ce nu atrage atenţia Uniunii Europene că i se încalcă Directiva 38 din 2004 de către Franco Frattini care cere românilor  din Italia „un prag de venit şi obligaţia de a dovedi provenienţa lui legală”?

- De ce, după ce s-a dus să bea un şpriţ la Kiev, a declarat că teritoriul Ucrainei dintre Moldova şi Marea Neagră aparţine Moldovei stricând orice relaţie de bună vecinătate cu Ucraina, ba mai atentând şi la ordinea de drept a continentului?

Jurnaliştii de la masa ruşinii a iRealităţii TV s-au mulţumit însă să asculte elucubraţiile lui Băse pe când era el primar într-un Bucureşti care astăzi se sufocă. Sau s-au mulţumit să însăileze firave observaţii la laudele băsesciene.

Dacă pe timpul când era marinarul primar al Bucureştiului s-ar fi construit o şosea de centură cu 8 benzi de circulaţie, ar fi meritat într-adevăr osanale. Dar aşa, ai pentru ce? Mai mult, obişnuit cu catargele, Băsescu este de acord cu împânzirea capitalei cu blocuri turn: „M-a frapat indignarea că se construia un bloc cu 35 de etaje. Tehnologia a evoluat, pământul e scump, nu poţi cere nimănui să investească în imobile de patru etaje. Trebuie să avem şi astfel de construcţii. Soluţia este realizarea zonei metropolitane", spunea Traian Băsescu.

La Paris, francezii au construit centura „Periferique” cu acces spre centru prin porţi subterane sau supraterane. In interiorul perifericului nu găseşti decât blocul turn al gării Montparnasse, lăsat anume parcă pentru a dovedi francezilor ce înseamnă o arhitectură intrus. Iar francezii au găsit rapid soluţia construind lângă Mlaştina Viezurilor modernul La Defense. La noi de ce nu s-ar construi în Pantelimon, lângă Autostrada Soarelui un La Defense tip francez? Băsescu însă vede într-o şosea supraterană un pericol de căzut în cap. „Pe unde să cobori?”, se întreabă el, uitând că pe acolo circulă maşini şi nu marinari beţi.  

  

Privim îngroziţi cum şeful statului se foloseşte de influenţa pe care o are, pentru a-şi face o campanie electorală inutilă, numai ca să fie alături de vechii săi nomenclaturişti. Vorbeşte de trafic de influenţă „au venit la mine acasă chiar şi miniştri” când el însuşi a făcut în direct la Realitatea TV trafic de influenţă.

La noi, cum bine se ştie, românul a înghiţit până acum bine tâmpeniile.

Să vedem ce-o mai fi şi după vot.

 

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro