În România doar hârtia se reciclează…

 

ALEGERILE, CA O DUHOARE…

 

 

A trecut peste noi şi ultima duhoare fesenistă a alegerilor. Nu-i vorbă, din „opt’şnouă” încoace România a puţit mereu a feseneu chiar dacă partidele-şi schimbau numele ca hoţul hainele pentru a nu fi recunoscut de poliţie. Dar acum, prin duhoarea care se revarsă peste noi prin toate canalele mediatice, prin rezultatele alegerilor locale, ne dăm seama că feseneul a învins definitiv şi iremediabil în spaţiul carpatin. C-o floricică ţărănistă pe la Timişoara şi o turmă de mioare săseşti, care paşte liniştită pe marginea noii autostrăzi iarbă poluată între Sibiu şi Braşov, nu se mai făcu primăvară în România! Cât despre cele câteva judeţe gălbejite, pentru că galben-pur nu putem să le zicem, put şi ele a feseneu de la o poştă. Pe-acolo, tot nişte cameleoni se puseră in fruntea trebii după ce-şi spoiră roşu cu galben, se albăstriră peste noapte, apoi se-n gălbeniră iar pentru a da, din nou, la ceas de seară, în roşu definitiv.

Car’va să zică, FSN – FDSN - PDSR – PSD ajunse după alegerile duminicii orbului „cel mai prima” FSN-eu din România!

Apoi, FSN – PD – PD-l ajunse şi el tot „cel mai prima” FSN-eu din România!

În fine, PNL, după ce-şi lăsă la cârmă prin judeţe Moregi tricolori vopsiţi din roşu în albastru apoi dădură-n galben, ajunse şi el tot un FSN-eu, gălbejit ce-i drept, dar cu mari perspective ca la toamnă să fie peţit de unul din FSN-eii ăştia plini, cu patalama la mână. Că doară nu s-o încuscri cu albaştrii lui Jiji sau ai lui Vadim, doamne iartă-mă! Nu văzurăţi ce impotenţi fură la alegerile de-acuma? Poftim să naşti cu ei baroni roşii, plăcuţi electoratului român!

 

Cam asta e, la alegerile locale ne înroşirăm iar!

Ori c-o dăm pe „haz de necaz” ca tot românul ori c-o dăm pe-a serioasă, am ratat şi noile alegeri. Când spun că am ratat noile alegeri, mă refer şi la cele din toamnă. Pentru că odată cucerit teritoriul de roşii, portocalii şi galbeni, respectiv PSD, PD-l şi PNL, viitorii parlamentari se aleg tot din acest teritoriu capitulard.  Credeaţi că n-o să reuşească întâiul marinar al ţării să-şi croiască un partid prezidenţial după modelul lui Carol al II-lea? Uite că i-a reuşit! Cu încălcarea grosolană a libertăţilor democratice, prin ştergerea la fund cu constituţia ţării, cu gogoriţa uninominalului o să-i reuşească şi la toamnă, farsa lui în trei acte jucată poporului.

Cum primele două acte ale farsei băsesciene sunt deja de notorietate, mă voi opri puţin la „uninominal”. Spuneţi sincer! V-aţi dat seama că preşedinţii de consilii judeţene au fost aleşi „pe uninominal”?  Toate partidele politice şi-au folosit întregul arsenal pentru susţinerea candidatului lor. S-a aruncat în ei cu bani în draci, pentru a câştiga! Şi asta, la înţelegere cu oamenii de afaceri născuţi în propria pepinieră de partid, care au fost sfătuiţi să nu se bage peste baroni, că ar fi mai bine să lase o punguţă care va face sigur pui. Ce „uninominal” a mai fost şi acesta? În afară de preşedinţii de consilii judeţene puşi de partide, nici un alt candidat din ţară „independent” n-a reuşit  să ia preşedinţia consiliului judeţean.

Aşa va fi şi cu parlamentarii „uninominali” de la toamnă, tot partidele săracele! Îi vor purta în cârcă pe aleşi, îi vor plimba pe plaiurile mioritice ca pe urs, le vor plăti „timpi de antenă”, le vor pune în braţe tone de afişe şi alte „bunătăţi” electorale şi vor reuşi!

Candidaţi independenţi? Ha, ha, ha, ce glumă, v-am mai spus-o eu într-un articol!

Păi credeţi că degeaba au sărit cu toţii la beregheata lui Oprescu?

Mamă ce dezastru ar fi să afle poporul că e într-adevăr independent! Un precedent la fel de periculos ca zidul căzut al Berlinului!

Tocmai de aceea în cazul rebelului Oprescu, reacţia partidelor politice a fost să-l lipească de la loc în partidul de abandon:

-          PSD-ul s-a grăbit  să declare că-l susţine.

-          PD-l-ul declară cu mâna pe inimă că e omul pesedistilor.

-          PNL-ul şi alte partide o dau cotită, miorlăie şi ele ceva doar de ochii lumii, pe şest însă membrii lor sunt sfătuiţi să nu-l voteze pe Oprescu.

Dar indiferent dacă Oprescu va câştiga primăria capitalei, la toamnă va fi cum zic eu: partidele politice iar ne vor da pe la nas cu duhoare de alegeri şi iar vom vota cum vor ei!  

Credeţi că degeaba ne-au scos pe ecrane diversiuni cu „mituirea electoratului în preajma alegerilor cu mici, bere şi punguţe de partid”? Păi treaba asta se face de patru ani dragilor! Micul, berea şi punguţa de partid fac parte din strategia permanentă a clasei politice. Indiferent ce sindrofie se organizează pe perioada mandatului, politicianul este prezent. Împarte gogoşi electorale, promite rezolvarea problemelor nemulţumiţilor şi tot ce e bine pentru alegător ca urmare a sprijinului european, tot din partea lui vine.

Mersul partidelor politice a fost monitorizat permanent.

Coagularea populaţiei în jurul a trei mari partide politice a reuşit. Toate provenite din marele FSN-eu. Cu aceiaşi veşnici actori  politici.

Când cei de la CIA s-au dus la Moscova să împartă lumea după căderea comunismului, KGB-ul n-a fost de acord cu împărţeala propusă. Şi s-au supărat: „Vă vom face cel mai mare rău. Vom dispărea!”.

S-a dat la fund şi securitatea comunistă a lui Ceauşescu.

Dar odată la patru ani, cu ocazia alegerilor, îi simţi duhoarea prin rezultatul votării.

  

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro