Şandramaua noastră politică pentru următorii patru ani!

 

ALEGERILE PARLAMENTARE 2008:

PERPETUAREA CIRCULUI!

 

Marele circ, marea bălăcăreală naţională numită la noi campanie electorală, nu va schimba cu nimic avortonul politic românesc clocit timp de două decenii. Atât timp cât punctul opt de la Timişoara a rămas o vorbă goală, România aşteaptă degeaba la uşa clubului democraţiilor europene. Ea se prezintă mereu în forurile occidentale cu aceleaşi ţoale soioase cumpărate cu un leu de la maidan. Aceleaşi mutre, acelaşi tip de politician român buimăcit, ameţit, bâiguit, idiot şi stupid, în al cărui discurs - şablon vezi apocalipsa când vor guverna alte partide şi raiul pe pământ când va guverna partidul propriu. Un politician fără imaginaţie, incult, stâlcind limba română cu omniprezentul „să va spun un lucru” sau alte „perle gramaticale” cu originea în mahalalele dâmboviţene.

Până şi Academia Română a fost nevoită să facă un apel, absolut zadarnic, ca discursul politic să fie dezbărat de „agresivitate, trivialitate, precaritate gramaticală şi sărăcie lexicală”. Apărut la 1 noiembrie a.c. în jurnale, apelul a avut ca efect capete sparte, ochi umflaţi şi nasuri pline de sânge în locurile de afişaj electoral, unde „uninominalii” îşi etalau mutrele tâmpe alături de sloganele lor groteşti.

Uninominalii salvând România! Halal! Diversiunea „votului uninominal” nu este decât o cioară vopsită menită să perpetueze la putere această gaşcă intrată în spontanul maselor sub numele de „cloacă politică”. Chiar aşa! Atât s-au bălăcărit între ei politicienii noştri încât şi-au dat singuri porecla.

De ce este „votul uninominal” o diversiune pentru perpetuarea vechii clase politice, v-am mai spus: tot gaşca preşedintelui filialei judeţene de partid întocmeşte tabelul cu candidaturile din colegii precum întocmea şi listele de până acum. În frunte „capii”, pentru colegiile unde de regulă se votează partidul propriu, la coadă „pleava”, trimisă să se lupte în colegii unde partidul n-are nici o şansă. Şi aceiaşi gâlceavă judeţeană pentru tabel ca şi pentru „vechea” listă, acelaşi obicei pentru cei nemulţumiţi: a-şi face loc la sânul altor partide. Vom vota deci aceiaşi Mărie, cu altă pălărie.

    Sunt în unele colegii oameni „noi”? Hmmm…! Nişte „cobai politici” cum am mai spus. Ce şanse ai tu ca scriitor, actor, sportiv medaliat sau academician într-un colegiu unde candidează Năstase, Tăriceanu, Prostănacul sau Dragă Stolo?  

   Ce şanse ai tu, biet visător al unei democraţii autentice, în faţa tandemului Dragă Stolo – Băse care „privatiză” – citeşte înstrăină - întreaga industrie a României marilor companii economice din lumea largă în scopul de a-şi asigura primele fotolii aurite ale ţării? Pentru campaniile electorale murdare, companiile străine ce sug România în draci bagă miliarde în televiziuni, ziare, diversiuni Internet şi lideri de opinie. Analiştii aceia „politici” care-ţi iau vorba din gură, numai ca să zici ce vor ei, nu vă sar în ochi? Ehei, s-au dus vremurile cu spioni, agenţi ai serviciilor secrete străine care acţionează pentru destabilizarea industriilor concurente din lume şi furt de tehnologie. Astăzi sunt cumpărate cu totul chiar serviciile secrete din România iar spionii sunt „personalităţile” serioase şi dragi, cărora le savurezi pe micile ecrane spusele, seară cu seară.

Să ne mai mirăm că nu mai avem nimic românesc prin România decât ţăranii, omul de rând? Credeţi că întâmplător avem un număr de servicii secrete egal cu numărul serviciilor secrete din şapte ţări occidentale luate împreună? Când pesedist, când penelist de serviciu temporar, când omul feroce al răcnetului actual pedelist, credeţi că întâmplător Dragă Stolo se află pe primul loc în sondajele care se fac pentru viitorul prim ministru al României? Credeţi că întâmplător guralivul Băse a reuşit să-şi urce propriul partid pe primul loc în sondaje? Iată, România bate recordul de întrebări şi mirări. Care partid precum PD-L-ul, fără program credibil, fără doctrină, aflat când pe stânga când pe dreapta, cu un populism ieftin şi agresiv, mai reuşeşte să aibă mereu în sondaje peste 30% din votul românilor? Credeţi că există deosebire între populismele lui Boc, Vadim sau Becali? Niciunul!

Urlatul, ţipatul, vorbitul sacadat, asortate cu datul din mână, bătutul cu pumnul în masa de prezidiu, zbieretele admirative ale propriului auditoriu, asta este imaginea actualei campanii electorale. O campanie condusă din umbră de „consilieri” străini, capabilă a zăpăci din nou electoratul pentru un vot aiurea.  

Aşa că ne pierdem timpul degeaba vorbind despre „noile alegeri” pe 30 noiembrie.

Circul alegerilor parlamentare de acum n-are nici un număr nou, de efect. Lipsesc soluţiile credibile, soluţiile economice şi sociale de dezvoltare durabilă, trainică a ţării care să slujească bunăstării meritate de noi toţi. Lipseşte competiţia ideilor bune în favoarea celor mai trăsnite, lipseşte moralitatea şi dialogul elegant pe scena publică. Lipseşte strategia pe termen lung a României, vorbindu-se doar despre „ce vom face noi patru ani, cât vom fi la putere”.

Tone întregi de afişe, ştraifuri, pliante, banere, fluturaşi, fulare, şepci, pelerine, pixuri, calendare, mita de partid, organizarea mijloacelor de transport pentru alegători, asta-i campania românească. Peste toate, jurnalele şi televiziunile, o pleiadă copleşitoare de zăpăcit electoratul.

 Alegeri pentru oameni noi? Vor fi doar câţiva. Care vor înlocui parlamentarii abandonaţi, rebelii din partidul mumă. În rest, se va perpetua clasa politică actuală prin diversiunea colegiilor. Iar „aleşii”, îşi vor relua curând fotoliul veşnic din parlament, stresându-ne cu mutrele lor neghioabe, burţile cât baniţa, cu maşinile şi vilele lor de lux.

Alegeri româneşti? Autoturisme cu difuzoare tip portavoce care sperie găinile ţăranilor de prin sate.

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro