CERN - Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – vedere aeriană

 

APOCALIPSA POLITICIENILOR PROSTI

 

Iată un nou pleonasm pentru care nu e nevoie de prea multe argumente pentru a se impune. Din cauza unora, intraţi cu proptele în parlamentul ţării, atât în spontanul categoriilor celor mai ignorante şi mai neşcolite de mase populare precum  şi în elitele academice ale ţării, câte ele vor mai fi rămas,  când zici politician musai să zici şi prost. Iar argumentele ne sunt date de însăşi aceşti politicieni zilnic, ceas de ceas şi chiar minut de minut dacă butonezi canalele de televiziune.

Şi fie că e vorba de preşedintele ţării sau de preşedinţii de partide - nu mai vorbim de „parlamentarii de rând” -  pentru un om normal la cap, maimuţărelile politicienilor în pre campania de alegeri sunt de tot râsul. Iar „poporul” nu se mai miră de nimic şi nu mai crede în nimeni deşi ştie, vai, în mod fatal, că tot ăştia vor fi şi politicienii viitoarei legislaturi. Pentru că dacă el nu votează pe vreunul, vecinul lui îl va vota precis, „iac-aşa numai de-al dracu’”! Asta-i moda de astăzi a românilor deja buimăciţi de sutele de mijloace mass-media de îndobitocire în masă, aflate la îndemâna politicienilor! 

În campania din toamna asta, pentru primul loc în ierarhia partidelor ce cârcâie de „proşti politici” se bat  vreo trei partide care riscă să nu mai intre în parlament. Dintre acestea, Partidul Conservator s-a remarcat luna aceasta, a fi de departe o adunătură politică dintre cele mai ordinare. „Ordinar” însemnând tot ceea ce ne spune dicţionarul:  de calitate inferioară, fără valoare, prost, banal, inferior, vulgar, grosolan, mitocan şi altele asemenea.  

Pentru că multă prostie am mai văzut noi la politicienii noştri însă să ieşi în stradă cu tot partidul şi să demonstrezi contra experienţelor de fizică de la CERN, asta da tâmpenie! Aş fi crezut în stare de această ispravă doar pe parlamentarul  Marius Marinescu. Când colo ce să vezi! Pe trotuar se-mbulzeau toţi conservatoriştii, ţinând morţiş s-arate lumii că mai multă ştiinţă de carte decât o babă analfabetă de la ţară n-au. Şi intrând ei în parlament, li s-a dus dracului din memorie şi bruma de carte cu care intraseră acolo. Neuronii lor sunt acum reciclaţi pe politica ieftină a Motanului Felix, şeful lor de partid, care spune că n-a colaborat cu securitatea dar „eram obligat să-mi câştig şi eu o pâine când mă întrebau de un cetăţean străin ce e cu el să spun ce ştiu despre el".

"Vom fi peste 100”, „cerem anularea experimentului de la CERN”, „sunt afectate vieţile a peste 6 miliarde de oameni”, „acei 4 miliarde de euro investiţi în acest proiect ar fi putut fi cheltuiţi pentru copiii înfometaţi”,  spunea făcând spume la gură parlamentarul Marius Marinescu la Realitatea TV. Post de televiziune devenit prin aceea emisiune, al doilea post „0TV” (zero - TV) după cel al lui Dan Diaconescu.

Au trecut câteva săptămâni de atunci, n-am murit cum se prezicea dar Marinescu parlamentarul de trei lulele, o ţine pe a lui.

Cum putem să dăm banii „pentru a eradica boli incurabile” domnule Marinescu? Hai să dăm „politic” banii doctorului sau pacientului. Şi pe urmă? Cum de nu ştie domnia ta parlamentară că pentru a eradica boli incurabile tocmai experimentele fizice din acceleratoarele de particule ne trebuiesc? Da! Tocmai acceleratoarele de particule aidoma celor de la CERN au condus la cunoştinţele necesare construirii unor aparate medicale care au dus la  o serie de  vindecări spectaculoase în medicină. Să ne gândim, ca exemplu, la noile sisteme de operaţii ce exclud arhaicul bisturiu!

Ei bine, tocmai experienţele acelea pentru care zice Marinescu că „dăm bani degeaba” au adus cele mai mari servicii omenirii!

Pentru medicină, producţia de radioizotopi a condus la crearea de aparate cu care putem baleia corpul omenesc din cap până-n picioare. Iradiaţiile cu raze X şi gamma nu mai miră azi pe nimeni iar protonii, neutronii şi ionii grei sunt puşi la treabă în radioterapia antitumorală cu rezultatele cele mai spectaculoase. Apoi, despre securitatea alimentară nu se poate vorbi fără a aminti iradierea alimentelor care conduce la sterilizarea lor.

În electronică n-am fi progresat deloc fără folosirea fasciculelor de electroni cu care se realizează acum toate gravurile de circuite integrate iar în arheologie n-am putea evalua niciodată datarea obiectelor în timp fără folosirea spectrometrului de masă.

 Dar coliziunile de particule nu sunt specifice doar laboratoarelor CERN, ele fac parte din fizica fundamentală. Laboratoarele accelerează fasciculele de particulele încărcate (electroni, pozitroni, protoni, antiprotoni, ioni …)  tocmai pentru a intra în coliziune unele cu altele şi a genera prin spargere, particulele elementare din care sunt ele constituite şi care sunt încă nestudiate pentru a fi puse la treabă de omenire.

Particulele elementare n-au cum să creeze apocalipsa decât în capul lui Marinescu şi al colegilor săi. Încă din 1919, fizicianul Ernest Rutherford (1871-1937) transforma atomii de azot în izotopi atomici de oxigen bombardând cu particule alfa un izotop radioactiv natural.

Fizicienii au lucrat la acceleratoarele de particule peste patru cincimi din secolul trecut. Iar astăzi nu există numai CERN pe lume, cum îşi închipuie conservatorii români! Existau în anul 2004 circa 15 000 de acceleratoare pe mapamond fie că este vorba de acceleratoare liniare cum sunt cele utilizate în medicină fie imensele instalaţii naţionale cu puteri care astăzi poate că depăşesc CERN-ul transnaţional european. CERN accelerează  protonii până la o energie de  7,5 TeV (Tera-electroni-Volţi) pe când americanii ajunseseră la 1 TeV încă din anul 1984. Prin coliziunea proton-antiproton, în sincrotronul lor cu magneţi supraconductori, americanii au fost primii care au identificat particula elementară „quark top”, în anul 1995, ca făcând parte din fermioni.

E bine să se ştie că particulele elementare pe care fizicienii se chinuiesc să le genereze, există în mod natural în Univers, ele trec prin noi fără să le simţim şi fără să ne facă vreun rău. Aşa şi cu particulele elementare ce vor fi generate la CERN. Curentul electric al fasciculului de protoni de la CERN abia ajunge la 0,56 amperi iar „găurile negre” despre care  vorbesc necunoscători ca Marinescu şi confraţii lui întru prostie, n-au nimic de-a face cu „găurile negre” din astrofizică aici fiind vorba de fenomene la scară infinitezimală care se petrec în fracţiuni de timp în care chiar şi nanosecunda este prea mare pentru a măsura acel timp. Şi chiar dacă ipotetic dacă s-ar crea o „gaură neagră” infinitezimală, ea s-ar evapora instantaneu având în vedere regulile calorimetrice valabile în Univers şi care nu sunt aplicabile la nivelul infiniţilor mici.

La nivelul infiniţilor mici pot exista chiar sisteme aidoma sistemului nostru solar, planete, sateliţi şi galaxii care ar putea găzdui lumi civilizate. Dar ce folos? Nici măcar n-am avea timp ca să le identificăm că ciclul  Universului minuscul se va fi încheiat deja!

Iată lucruri elementare pe care politicienii noştri le-ar putea găsi foarte uşor în manualele de liceu, nu mai vorbim de cărţile de ştiinţă pe care le-ar putea cumpăra de pe Internet, cu card bancar, în loc să mai cumpere încă o pereche de cercei consoartelor.

Citind, şi-ar da seama cât de importante sunt cercetările de la CERN şi cât de aproape este lumea de limita dată de Einstein în teoria lui conform căreia un corp de masă oricât de infimă ar fi, nu poate depăşi viteza luminii.

La CERN, ne mai desparte o viteză de doar 2,7 metri pe secundă pentru ca protonii acceleraţi să atingă viteza luminii.

Partidul Conservator ne-a făcut însă de râs în lume deja cu viteza luminii prin protestele membrilor săi adresate fizicienilor europeni.

Curând în România se pare că prostia politicienilor va depăşi barierele relativităţii lui Einstein, în creierele anumitor politicieni existând, fără aportul nici unui fel de accelerator de particule, nişte imense „găuri negre”.

Aşa că după alegeri, ne-aşteaptă apocalipsa! 

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu, septembrie 2008

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro