Războiul dintre daci şi romani (Euro2008 – România-Italia 1-1)

 

RĂZBOAIELE EUROPENE – o sublimare sau o incitare?

 

Când Freud a pus bazele psihanalizei, unul din primele locuri în dezvoltarea teoriei sale a fost sublimarea, adică deplasarea energiei izvorâte din porniri instinctuale şi egoiste spre atingerea unor scopuri altruiste şi spirituale. Era un studiu având la bază ideile elenistice ale antichităţii conform cărora războiul pe viu, sângeros şi oribil, poate fi sublimat prin jocurile olimpice când conflictele reale încetau.

Într-o Europă a conflictelor etnice permanente dăinuind cel puţin două milenii şi culminând cu cele două războaie mondiale, sublimarea violenţei fizice crude cu întrecerea sportivă a fost o idee ce s-a vrut benefică şi având ca scop refularea pornirilor instinctuale.

Oare aşa să fie? Recentul Campionat de Fotbal, Euro 2008, se desfăşoară sub semnul incitării la ură etnică, a războiului tacit între popoare pornit chiar din capul unor senatori a căror unică ţintă este acumularea de voturi. Roberto Calderoli, fost ministru al reformei in Guvernul Italiei, actualmente senator in Parlament, în anul 2006 după meciul Italia – Franţa, finala Campionatului Mondial, spunea: "este păcat ca Franţa şi-a sacrificat identitatea ca sa adopte musulmani, negri şi comunişti".

Incitarea la ură etnică o face şi francezul de rând pe forumurile Internet, după egalul România-Franţa francezii numind echipa proprie o echipă de fanfaroni şi sclavi francezi, o specie murdară: „bien fait pour les fanfarons et esclavagistes français.  Vous n'avez pas honte de n'aligner que des esclaves??? especes de sals racistes...... „

Amintitul senator Calderoli mai debitează înaintea meciului cu nostru cu Italia şi următoarea inepţie fascistă în ziarul „La Stampa” :  "Românii? Ii lăsam sa ne bată, doar dacă îşi iau ţiganii înapoi. Daca nu, o sa dam un decret prin care sa le anulam victoria. Mi-ar plăcea ca Italia sa câştige doar pentru Donadoni, care este din Bergamo, la fel ca si mine".

La Lucerna, la tragerea la sorţi, când antrenorii Franţei, Italiei şi Olandei desconsiderau România, Piţurcă le-a spus lui Domenech, Donadoni şi Van Basten: „«sunt şi eu pe aici».

După toate acestea, nu este de mirare că românii răniţi în orgoliul propriu au sublimat războiul interetnic al declaraţiilor din jurul Euro 2008, într-o întrecere sportivă veritabilă, mii de suporteri români rupându-şi de la gură pentru a fi prezenţi pe stadioane şi speriind Europa cu galeria lor. Se vorbea chiar de o revanşă a războiului din anul 106 dintre daci şi romani. Înspăimântaţi italienii de la „Gazzetta dello Sport” titrau: „"Indiferent ce se va întâmpla, va trebui sa înfruntam Infernul din Transilvania (probabil se refereau la leagănul dacilor n.a.). Cu România va fi o bătălie adevărată. Echipa lui Piţurcă vrea sa dea mari bătăi de cap Italiei.”

 Nu numai că Piţurcă „a voit” să dea mari bătăi de cap Italiei, dar a şi făcut-o cu toate că, prin hazard, portarul Buffon a salvat Italia de umilire totală.

Indiferent de rezultatele viitoare, românii au dat o lecţie Europei, arătându-le că naţiunea noastră nu este cu nimic mai prejos decât naţiunile Europei, că românii adevăraţi sunt acei suporteri civilizaţi care şi-au plătit biletul pe stadioane şi n-au sărit peste gard fără bilet cum presupuneau fasciştii Europei. Prezenţa demnă a românilor la Euro 2008, într-o Europă din ce în ce mai xenofobă, a impus un pic de respect. Nu întâmplător Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa a decis sancţionarea postului TV M6, cel care a transmis în direct partida România - Franţa, pentru că un ziarist a spus despre români ca sunt „ca nişte găinari, adică umblând cu şmecherii”. (Expresie românească exactă a controversatului "voleurs de poules" ). „Şmecheria” egalului cu Franţa n-a fost decât o problemă de tactică a lui Piţurcă, pe care Franţa o practică de ani putrezi.

Atitudinea unei instituţii publice din Franţa contra ieşirilor xenofobe împotriva României este o mare bătălie câştigată de urmaşii marelui imperiu dac.

Românii încep să-şi impună propriile valori, adevăratele lor valori, în Europa.

Şi nu este decât începutul!

 

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro