DELIRUL ABULIC

 

Abulia este boală psihică caracterizată prin lipsa mai mult sau mai puţin pronunţată a voinţei, cel cuprins de abulie fiind întotdeauna un om nehotărât sau inert.

Delirul este tot o tulburare a conştiinţei, manifestată prin halucinaţii, aiurări şi iluzii, întâlnită în unele boli mintale iar în sens figurativ, cuvântul e folosit pentru a arăta o stare de exaltare, de extaz, de frenezie sau de entuziasm excesiv.

Dacă priveşti România acestor zile, poţi spune fără a greşi că suferă de ambele boli.

Posturile de televiziune s-au împărţit şi ele în două.

La unele televiziuni, vezi seară de seară politicieni în delir, care vorbesc toţi deodată aruncându-şi reciproc săgeţi otrăvite şi ferm hotărâţi, ca fiecare, să schimbe totul cu partidul din care face parte. Schimbarea lui Tăriceanu, a legii electorale pentru introducerea votului uninominal, a introducerii unei noţiuni de cenzură sunt doar câteva din delirurile la ceas de taină.  

La alte posturi, figuri abulice fac matematic calcul ca ţara nu poate fi guvernată dar culmea, nici guvernul nu poate fi schimbat.

„Pe cine să pui în loc?” se întreabă figurile nehotărâte ramase brusc fără pic de inerţie, PD-ul cu PSD-ul ar reface FSN-ul, asta vrem? Cât priveşte PNL-ul şi PSD-ul, ele nu se potrivesc la caracter precum cârciumarul cu fata popii. Mai pot ele concepe un program de guvernare? PSD-ul ar împărţi pomeni sociale precum cârciumarul cinzeaca iar PNL-ul deja sătul de armata celor cu ajutoare sociale, ce sprijină lopata în faţa primăriei, ar vrea să-i trimită la muncă. Iar cu nebuni ca Vadim şi Jiji nu-i bine să te pui! Cine ştie ce trăsnăi mai zac în mintea lor, de ni se duce buhul în toată Europa!

 Nici pe la partidele mici nu e speranţă. Voiculescu n-a câştigat nimic că şi-a tras partid, doar a ieşit în gura lumii! Miluţ nu-şi poate aduna ceata ţărănistă, Guşe n-are bani pentru ieşiri pe sticlă seară de seară iar lui Stolojan ce-i mai trebuie dacă e în capul listei la „europene”? A renunţat la până şi la formula „Tăriceanu trebuie să plece” pentru ca ţinând-o tot aşa, s-a trezit cu… guvernul Tăriceanu 2! Şi nici de moţiunea lui Gioană nu-i mai pasă, ce, vrei ca după moţiune să iasă guvernul Tăriceanu 3?

Măi să fie, ce marasm se puse peste biata ţară odată cu canicula asta! Până şi Băsescu „jucătorul” plecă pe la mare. Dacă nu putu fi peste ţară comandat suprem ca Ceauşescu, barem să redevină comandant de nava! Nu-i aşa ca asta i-ar aduce nişte procente electorale?

 

Nu numai la noi, peste tot în lume marasmul acesta aduce numai ponoase. S-a constatat ca o ţară, în care legile nu mai sunt respectate sau cu legi arbitrare, care se schimbă in funcţie de anumite interese, devine cronic abulică. Abulia societăţii se manifestă într-o astfel de tară, ca şi la individ: o tulburare gravă a voinţei prin pierderea capacitaţii de a lua o hotărâre sau de a trece la acţiune.

            România de azi a devenit grav abulică şi nepermis de tolerantă faţă de toate extremismele. Ies pe ecranele unor televiziuni tot felul de indivizi dubioşi pretinzându-se reprezentanţi ai societăţii civile şi susţinând tot felul de idei trăsnite iar certurile se ţin lanţ.

            Alte televiziuni şi ziare se ocupă de viaţa cuplurilor cu bani şi de ţigani, de accidente şi certuri, de bârfe interne şi internaţionale şi de tot felul de banalităţi într-un delir continuu.

Pare că nimănui nu-i mai pasă încotro vrem s-o luăm!

            Un delir abulic.

           

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru publicatiile  A.R.P.

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro