Tăietură din pagina 20 a revistei. Sus era... textul de mai jos!

 

Nicolae N. Tomoniu

 

Ne-au lansat tinerii

                                                                                                     

Asta e! Chiar uitasem de vitalitatea tinerimii ! Până să găsim noi sponsori, până să cerşească fundaţia bani pentru revistă la finanţatorii de fonduri europene - cu macaz spre portocalii - până să punem noi căruţa pe roate cu promovarea revistei Sămănătorul, tineretul a şi urnit-o! Au primit revista pe e-mail, au dat-o la imprimantă şi-au lansat-o prin judeţul Gorj.

Uite că tineretul se mişcă, nu mai are nici răbdare şi nici încredere că cei de sus vor da bani suficienţi pentru şcoli şi spitale deci nici atât pentru ONG-uri. Dar hai să vă spun povestea întreagă pentru că e ceva minunat! E veşnica poveste a zilelor noastre: ajută-te singur.

Invitat ca reprezentat al Fundaţiei Tismana la Grupul Şcolar Industrial Tismana, unde a avut loc inaugurarea Centrului de Resurse pentru Activităţi Extracuriculare de Promovare a Cetăţeniei Active, am avut ocazia să descopăr că dincolo de problemele create de clasa noastră politică, România tăcută, profundă şi tainică a lui Artur Silvestri există, e lângă noi şi creşte rapid, ca iarba de luna mai care n-are treabă de iarnă, cât ar vrea ea să mai lâncezească. Te iei cu lucrul şi nu bagi de seamă că această Românie tainică se mişcă, trăieşte şi pulsează de viaţă. Şi asta, până nu te amesteci printre tinerime. Erau acolo, tinerii de la Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală şi de la Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală, cadrele didactice de la Grupul Şcolar Industrial Tismana, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, primarul oraşului Tismana, reprezentanţi ai Comitetului de Părinţi şi ai Consiliului Elevilor al G.S.I. Tismana, Ansamblul de Datini şi Obiceiuri Tisa, instructori ai Şcolii Populare de Artă.

Am luat cuvântul după ce tinerii şi-au prezentat proiectul „Educaţie Extracurriculară pentru Cetăţenie Activă “ şi au citit referatul „Impactul proiectului în şcoală şi comunitate”. Deşi ei veniseră acolo pentru demararea Serviciului European de Voluntariat din oraşul Tismana, le-am spus despre necazurile noastre, că am dori tipărirea revistei pe un proiect, că am lansat-o online şi ... cam atât. E puţin dar e foarte important pentru că ţinta lansării unei reviste literare este aceiaşi cu ţinta lor: educaţia nu se face numai la şcoală ci, în subsidiar, şi prin aceste proiecte care fac obiectul întrunirii noastre.

A ascultat tineretul cu interes şi s-a pus la treabă. Simplu, nu? Ce s-o mai lungim, acum dacă au lansat şi revista asta, e musai să-şi adune scrierile şi să le trimită întâi la editura noastră pe adresa găsită pe site-l www.editura-online.ro  şi apoi, in mod obligatoriu pentru noi, vor fi publicaţi şi în revista pentru care au sărit în ajutor.

Zicem “şi revista asta”, pentru că tinerii de la Tismana, au mai lansat şi revista liceului. Dar despre acest lucru altădată, acum să mai reamintim încă o dată regula: pentru a apare în revista Sămănătorul, deocamdată, la numarul de pagini a acesteia, e musai ca doritorii să publice o carte online la editura Semănătorul. Poezii, proză, eseuri, teatru, orice scriere inedită, nepublicată pănă acum nici tipărit, nici pe web, este bună la noi. Aşa a gândit-o regretatul Artur Silvestri, aşa vom face! Trebuie să avem încredere în ideile fostului mare fondator de reviste literare, în proiectul lui, care iată că dăinue de câţiva ani, ba chiar progresează.

Da, progresează! Nu avea de unde să ştie dânsul cum va fi evoluţia Sămănătorului şi am continuat proiectul în funcţie de necesităţile actuale. Scriitorul şi promotorul cultural Artur Silvestri mi-a lăsat acum patru ani revista pe mână cu toată increderea. Trebuie să fiu demn de ea: am deschis un cont pe YouTube pentru videoclipurile autorilor noştri, am mai deschis unul pentru anunţurile şi revistele unor autori Sămănătorul, am făcut un buletin informativ şi acum revista aceasta, avem adiacent mereu site-l www.semanatorul.ro  cu care am demarat proiectul iniţial şi cine ştie ce ne mai rezervă viitorul. Dar să nu se sperie nimeni! Viitorul depinde numai de noi, adică de România Tainică şi profundă a lui Artur Silvestri!

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru revista Epoca

 

Share |

Share |

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro