1 iunie 2008 – 1 iunie 2010

 

DOI ANI DE LA ÎNFIINŢAREA EDITURII

„SEMĂNĂTORUL – Editura online

 

 

 

La împlinirea a doi ani de la înfiinţarea editurii „Semănătorul – Editura online”, se cuvine să spun, simplu, câteva cuvinte de ceas aniversar. O spun simplu pentru că, în numai o lună de zile, după discursul rânjit al unui nou Dracula  malefic al românilor, răsărit parcă peste noapte, România a devenit o ţară total paralizată de greve şi de revolte spontane în care nimeni nu mai poate fi sigur de avutul său, de salariul său, de pensia pentru care a muncit o viaţă întreagă. Cât mi-aş dori eu, acum nici gând nu mai poate fi vorba de vreo organizare a vreunei  aniversări, a vreunui simpozion, a unor mese rotunde sau a altor manifestări literare pentru simplul motiv că, practic, ele se dovedesc imposibil de organizat.

Din această cauză, am şi renunţat de a face vreo propunere conducerii ARP, doamnei Mariana Brăescu-Silvestri mai exact, care cu siguranţă că mi-ar fi dat tot sprijinul organizării unei manifestări literare, în care s-ar fi adus un omagiu în plus scriitorului Artur Silvestri, fondatorul acestui îndrăzneţ proiect care începe să devină o marcă: „Semănătorul – Editura online”.

Acum vreo două luni preconizam să organizez, la Centrul de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, o întâlnire cu oamenii de cultură din Gorj dedicată evenimentului nostru. Fuseseră pregătite şi câteva DVD-uri cu situl „Constantin Brâncuşi” lansat la „Semănătorul” în ianuarie 2009 şi revizuit ulterior. Am aflat însă din presă că centrul s-a închis iar de pe la alţii, că prietenul nostru Sorin Lory Buliga, autor la „Semănătorul” a devenit persoană indezirabilă camarilei bocilor aflaţi la putere. Aşadar, acolo se caută alt director căruia nu-i e ruşine să poarte pe cap tichie portocalie. Nici la Biblioteca Judeţeană Gorj, nu mai este de trai. Săraca doamna Andrei, după douăzeci de ani de independenţă politică i s-a pus în faţă alternativa: batic portocaliu sau ieşirea la pensie. A ales calea libertăţii şi zilele astea dă în primire.

Să nu credeţi că ar fi fost totuşi vreo portiţă pentru manifestarea noastră literară! Viaţa culturală normală în Gorj, ca şi în ţară de altfel, nu mai este permisă de la centru, prin lege. Întreaga elită a culturii gorjeene a fost atinsă de trăsnete portocalii şi flăcări violete, fiind nevoită să susţină examene de confirmare băsesciano-boculistă cu juriu „de sus”. Cu greu şi-a reluat funcţia vechiul meu amic Viorel Gârbaciu prin contestarea unui ciocănar politic din echipa de examinare. Şi nici bietul domn Cepoi, şeful culturii gorjeene de ani putrezi nu se simte prea bine după pseudo-examenele portocalii iniţiate în oraşul de astăzi al Mesei Tăcerii.

O întinsă masă a tăcerii a fost pusă şi în oraşul meu Tismana şi sunt sigur că şi în alte părţi. Infiltraţi printre cadrele didactice, portocalii raportează orice se întâmplă în şcoli. Teroarea scoaterii din învăţământ a fost atât de mare încât iată, pe 31 mai a.c., e sigur că bacalaureatul va fi dat. N-are importanţă că este dat cu suplinitori, maiştri sau îngrijitori.

Şi grevele celelalte preconizate tot acum, vor fi deturnate de portocalii deveniţi peste noapte noua securitate a noului ceauşesc. Va fi însă o bătălie câştigată temporar înaintea marelui război pentru că nu se poate să nu fie o mare explozie socială după atâta presiune şi stres pompat în bietul nostru popor.

Până atunci, în clipele acestea de răgaz, până la schimbarea portocaliilor paralizaţi la conducere de flacăra violet a drăculeanului, să ne vedem de ale noastre şi să facem o trecere în revistă a doi ani de activitate la editură.

 Editura on-line „Semănătorul” eu o conduc ca editor-delegat, încă de la înfiinţarea sa, la 1 iunie 2008, după punerea la punct a tuturor amănuntelor împreună cu regretatul promotor cultural Artur Silvestri. Dânsul s-a preocupat de regulile şi condiţiile sale de funcţionare, eu de crearea, întreţinerea şi designul sitului editurii, precum şi de realizarea logo-ului. „Buletinul informativ Semănătorul” a început să apară mai târziu la o iniţiativă a mea, în februarie 2009, în scopul de a avea o informare dar şi o evidenţă în acelaşi timp, asupra operelor apărute într-o lună, şi încă, pentru a avea la îndemână atât genul literar abordat cât şi conţinutul volumelor publicate, foarte pe scurt.

La puţin timp de la lansare, această editură s-a remarcat prin seriozitate, calitate şi competenţă, într-un cuvânt, profesionalism. După regretabila ridicare la ceruri, în lumea celor drepţi, a domnului Artur Silvestri, editura a păstrat aceiaşi linie, doamna Mariana Brăescu Silvestri continuând cu abnegaţie proiectul iniţiat de fondatori.

Iată câteva coordonate statistice ale editurii „Semănătorul – Editura online”:

 

PROZĂ - 20 autori cu 33 volume

POEZIE - 30 autori cu 71 volume

CRITICĂ LITERARĂ - 6 autori cu 12 volume

REPORTAJ - 2 autori cu 3 volume

TEATRU - 5 autori cu 11 volume

ESEU - 12 autori cu 24 volume

STUDII - 13 autori cu 18 volume

-----------------------------------------

TOTAL 1 iunie 2008/1iunie 2010

88 autori 172 volume

-----------------------------------------

Redirijati la biblioteca ARP - 14 autori, 31 volume

-----------------------------------------

Opere interzise la Editura „Semănătorul”, douăsprezece volume, provenind de la 4 autori din care:

– unul promovând idei naziste şi legionare, – unul pentru folosire de cuvinte obscene în volumele trimise, – unul trimiţând un studiu asupra organizării bandelor de cartier şi al altor tipuri de bande criminale din Italia, studiu, care prin publicarea lui, ar fi putut da idei noi găştilor de derbedei de pe la noi şi grupărilor de suporteri de pe stadioane, – unul pentru insulte în corespondenţa cu editorul

 

Editura „Semănătorul”, REFERINTE CRITICE – 35 articole

Adresa: http://www.semanatorul.ro/articole/index.htm

- Lansări şi critică literară privind autorii „Semănătorul" - 27 articole

- Referinţe şi biografii  - 4 articole

- Articole privind istoricul şi conceptul „Sămănătorul” - 3 articole

- Momente aniversare - 1 articol

 

Editura „Semănătorul”, VIDEO

Adresa: http://www.youtube.com/user/semanatorul

- Poetii recita - 9 videoclipuri

- Videoclipuri ale autorilor  - 7 videoclipuri

- Interviuri - Sa ne cunoastem colaboratorii - 1 videoclip

- Poezie crestina - 3 videoclipuri

- Videoclipuri propuse de autori 1 videoclip

- Videoclipuri subscrise: Seminte romanesti - 7, Performante romanesti - 1, Personalitati românesti - 2, Balade românesti - 5, Videoclipuri din lumea larga – 4

 

 CÂTEVA PROPUNERI DE VIITOR

 

1. Preconizez să organizăm o manifestare literară la împlinirea a trei ani de la înfiinţarea sitului „Semănătorul” în martie 2011. Poate se vor mai linişti lucrurile în ţară.

2. Crearea unui DVD sau a două DVD-uri cu autorii şi operele lor publicate de la editura. DVD-ul va fi prefaţat cu impresii şi amintiri din activitatea noastră editorială. Trimiteţi încă de acum eseuri privind activitatea dvs. la editură, bucuriile şi necazurile avute împreună. Voi crea în acest scop o pagină similară „Referinţelor critice”.

3. Găsirea modalităţilor de de înfiinţare a unei imprimerii „Semănătorul” cu plan de publicare a cel puţin a 80% din cele aproape 200 volume ale autorilor „Sămănătorul”. Această mare oportunitate (200 de scrieri noi, gata pentru tipărire) poate fi folosită printr-un proiect cultural (al unei asociaţii, fundaţii sau ligă a scriitorilor) înaintat AFCN – Administraţia Fondului Cultural Român sau printr-o iniţiativă privată.

4. Dacă punctul 3. nu va putea fi pus în practică, proiectul nefiind eligibil pentru AFCN, este necesară editarea unui pliant care să fie trimis tipografiilor din România pentru continuarea proiectului nostru online. Tipărirea volumelor online se va face la înţelegere cu fiecare autor în parte. Baza noastră de date oferă o mare varietate de volume, cu tematici interesante pentru orice profil de editură. 

 

Două sute de volume - absolut inedite - este o acumulare de forţă literară care trebuie să se facă cunoscută în lumea scriitoricească, devenind o marcă, un brand.

Este momentul ca proiectul nostru cultural să fie cunoscut şi apreciat în ansamblul mişcărilor de independenţă ale lumii noastre literare, regula de astăzi în România fiind o mass-media partizană, înregimentată politic dincolo de saturaţie. A sosit momentul ca scrierile de la „Semănătorul – Editura online”, să fie reconsiderate ca nişte seminţe sănătoase puse în pământul nostru românesc atât de roditor. Ogorul roditor al unui popor atât de umilit de către lumea noastră politică efemeră care a reuşit, în numai douăzeci de ani, să-i înstrăineze toată bogăţia sa materială.

Bogăţia noastră morală nu poate fi însă vândută.

Poporul o va face să rodească în anii care vor veni iar noi vom fi o verigă în renaşterea limbii noastre româneşti stâlcită astăzi într-un mod total nepermis şi căreia i s-au luat în unele teritorii, chiar şi prin lege, drepturile ei sacre!

 

 

 NOTĂ PRIVIND VARIANTELE ACCEPTATE ALE CUVÂNTULUI “onlain”

        1. online/on-line (angl.) [pron. onláin] loc. adj., loc. adv.
Sursa: [DOOM 2] Dictionar ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române, editia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, 2005
        2. on-line /onlain/ s. n. (inform.) echipament, dispozitiv sau mod de prelucrare a datelor conectat direct la calculator.
(< engl. on-line)
Sursa: [MDN] Marele dictionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu, editor-delegat ARP, manager Semănătorul

Tismana, 1 iunie 2010

 

 

 

 

---

ALTE ARTICOLE

 

Restartare

***

© Copyright FunTis – 2010

---