O parte din cărţile trimise la Biblioteca orăşenească Tismana de către Artur Silvestri

 

ARTUR SILVESTRI- EDITORUL CARE DĂRUIA CĂRŢILE

 

Despre scriitorul Artur Silvestri am aflat în anul 2006. Când ideile comune găsite reciproc în articolele noastre postate pe Internet ne-au apropiat inevitabil şi ne-am pomenit  scriindu-ne unul altuia spontan, habar n-aveam despre editorul Artur Silvestri. Habar n-aveam şi nici nu mă interesa în primăvara anului 2007 acest aspect. Mai mult, nici prin gând nu mi-ar fi trecut că peste un an aveam să devin eu însumi editor publicând carte după carte, alături de inimosul Artur Silvestri, eu publicând carte on-line, dânsul carte tipărită, aşa cum o făcea de mai mulţi ani ca om de meserie în branşa scriitoricească dar şi dintr-un altruism de substrat cultural pe care prea puţin îl înţelegeau atunci şi cu atât mai puţin acum, în capitalismul sălbatic de azi.

Chiar pare desuet ce făcea acum câţiva ani Artur Silvestri în isteria de astăzi a publicării paralele de carte şi cotidiene din considerente financiare. Si totuşi, în vreme, cine va rămâne pentru istorie mai de apreciat? Trusturile de presă cu interesul lor de a împodobi biblioteci personale cu volume – unele nici măcar răsfoite - ce ţin în sufragerii loc de decor sau noi - România Tainică - cu ideile silvestriene pe care ne străduim să le ducem mai departe ca adevăraţi oameni de cultură? Numai timpul ne va da răspunsul.

Formarea şi cizelarea truditorilor care astăzi duc mai departe proiectele silvestriene reprezintă momente ce trebuie puse  în valoare şi date mai departe. Istoria editării cărţii mele „Neamul întemeietor al lui Băsărabă” şi a devenirii mele ca editor delegat ARP, este unul din aceste momente. Pentru că este o mărturie despre adevăratele idealuri şi sentimente măreţe ce-l animau pe editorul Artur Silvestri, unul dintre puţinii editori, dacă nu cumva singurul din România care a tipărit cărţi pentru a le dona.

Dar să vedem istoria. Intrasem jurnalist – aş zice acum, ca musca-n lapte - într-o ceată de ţărănişti, cu centrul în Germania, care sub pretextul că fac creştinism şi cultură publicau en-gros o politică plină de ură şi venin. Eu, mai liberal şi total independent de gândirea partizană a acelor pseudo-creştini, am intrat inevitabil într-un conflict cu ei mergând de unul singur cu ideile mele. Apogeul l-a atins polemica din jurul unui articol despre Băsescu, prin care dezvăluiam, încă de-atunci, rolul lui malefic  în distrugerea industriei grele autohtone în calitatea sa de preşedinte al comisiei de privatizare, de punere in practică a acordului cu Banca Mondială cunoscut sub numele PSAL- 2. Nu intru în amănunte şi nici nu mai vreau să ştiu de numele acelui forum dar luându-mi soarta în propriile mâini şi publicând articolul pe situl propriu, m-am pomenit cu o mână întinsă: era a domnului Artur Silvestri.

Promotorul cultural Artur Silvestri nu-mi era întrutotul străin. Sub titlul „Din nou despre localism”, promovase în „Analize şi fapte”/Buletinul ARP nr. 32/19.10.2006”, situl Mânăstirii Tismana pe care-l eu îl gestionam, şi-mi trimisese în ziua de Bunavestire din anul următor, un fel de „Scrisoare circulară” pe care bănuiam că o trimetea doar apropiaţilor.

Acum însă, iată ce-mi scria:

„1 Mai 2007 ,Sf.Prooroc Ieremia ,Cuviosii  Mucenici  Eftimie, Ignatie si Acachie

Draga Domnule Profesor Tomoniu,

Am vazut acum indicat in mesajele zilnice din "E....-O…" articolul dedicat " Razboiului marilor oligarhii", pe care, citindu-l cu interes, inteleg ca il puneti la dispozitia celor ce vor sa-l publice desi, ziceti cu amaraciune, " nu vor castiga  nimic". Banuiesc ca se afla la noi, inca, romani capabili sa il difuzeze in reviste si ziare de mai mare rasunet decat cele ce le-am infiintat acum cateva luni. In orice caz, l-am anuntat, ca "link", acum in " Analize si fapte" si il voi publica maine dupa pranz in revista "EPOCA", la pagina web http://revistaepoca.wordpress.com care este citita de categorii mai largi decat alte din publicatiile mele, destule din ele destul de specializate. Mai mult ce sa va spun? Suntem in mana lui Dumnezeu. Dar nu vom pieri.

Cu drag,

Silvestri

 

Era o invitaţie tentantă dar citind e-mail-ul, dintr-o dată m-am pomenit că nu mă mai interesa aşa de mult publicarea acelui articol. Pentru mine se ridicase un văl şi întinzându-mi o mână, vedeam pentru prima oară adevărata faţă a omului Artur Silvestri. Mi-am dat seama subit că-i tratasem cu oarecare indiferentă corespondenţa şi am căutat febril e-mail-ul lui din 25 martie. Era acolo o idee extraordinară pe care vreau să o reiau deşi acum e arhicunoscută fiind mereu la vedere pe siturile „Semănătorul” pe care le întreţin:

„Ideea de origină nu a fost "să public reviste on-line" (aceasta o poate face oricine şi, dacă este capabil, să o şi facă în viitor) ci să creez  un program cultural  definit şi cu obiective ce constituie astăzi priorităţi. Acesta este un program nu de "ripostă" ci de "re-cucerire", de completare de informaţie şi de alternativă, spărgând "nucleul dominant" ce impune teme, idei şi nume într-un canon restrictiv care - dincolo de aspectul simplificator - ucide prin omisiune, "etichetism" stupid şi întrerupere de continuitate acolo unde trebuie să existe echilibru şi fruct în evoluţiile noastre. Fiindcă noi avem un "prezent" câtă vreme avem un trecut şi vom avea un viitor numai atât cât vom cunoaşte ceea ce ne-a legitimat ieri pentru azi şi pentru "mâine". Cea dintâi obligaţie era, deci, aceea de a expune iarăşi la lumina zilei teme amânate, uitate ori socotite a fi eretice.”

 

Cu tot entuziasmul găsirii acestei idei pe care o socoteam, ca esenţă, ceva nou, o alternativă în publicistica de pe Internet şi care astăzi se numeşte cu snobism „blogosferă”, colaborarea mea la revistele on-line lansate de Artur Silvestri n-a fost o regulă. Devenisem extrem de prudent după trista experienţă  a acelui forum în care eram identificat ca un nonconformist şi am continuat să-mi pun articolele pe situl propriu în loc să le trimit direct celor doar zece publicaţii ARP de atunci. Acum mi se pare deplasată această atitudine şi îmi dau seama de câtă toleranţă era în stare un  creştin ca domnul Artur Silvestri dacă acceptase cu răbdare şi înţelegere propunerea mea ca  redactorii publicaţiilor ARP să le preia de acolo!

Nu era totuşi nimic intenţionat în atitudinea noastră, fiecare fiind prea preocupat atunci de proiectele proprii. D-l Artur Silvestri viza creşterea numărului de publicaţii ARP la cincisprezece iar eu depăşisem al douăzecilea site despre Tismana.  Nici colaborarea mea, nici apropierea mea de domnul Artur Silvestri şi de proiectele lui silvestriene nu s-a produs deci decât treptat. Deşi începusem să ne scriem regulat câte „Un gând de noapte târzie”, cum avea obiceiul să-şi intituleze e-mail-urile d-l Silvestri, factorul declanşator în înfrăţirea ideilor noastre a fost tot un om de presă: Robert Turcescu. El lansa „o nouă carte” a lui Neagu Djuvara, când în realitate acesta îşi scosese de la naftalină idei vechi, de prin anii 1979, apărute pe atunci în revista „Magazin istoric". Turcescu nu întrebase pe nici un istoric despre temeinicia ideii că tatăl lui Basarab întemeietorul, Tiomir, numit de unguri Thocomer, ar fi fost cuman. Demersul său avea doar un singur scop: „lansarea” cărţii pentru bani. Şi dacă ar fi ştiut că ideile djuvariste au fost combătute vehement de istoricii vremii, el le-ar fi repus fără nici o jenă, din considerente financiare, în prim plan la postul de televiziune Realitatea TV.

Era oribil ce făcea „jurnalistul” Turcescu promovând un fals istoric clar şi evident încă din titlul cărţii: „Thocomerius – Negru Vodă”. Cu toate acestea, care a fost rezultatul? Cartea s-a vândut în draci iar lumea Internetului s-a molipsit de ideea „originii cumane" a  Basarabilor. Mai mult, în loc să invite în altă emisiune nişte istorici ca lumea, Turcescu a reluat emisiunea pentru „că avea audienţă"! Am scris, destul de revoltat, un e-mail despre această diversiune d-lui  Silvestri. Răspunsul a fost imediat cu toată ora târzie: 01:06. „Subject: RE : POT SA PUBLIC ASA ? ? NEAMUL ROMANESC / " Insectar de buzunar " - Nicolae N. Tomoniu : "Oamenii de nimic fac opinia in Romania de azi".

Iată cum dintr-o dată, ne solidarizasem ca în faţa unei primejdii tătare reale. Recitind diversiunile djuvariste din carte am scris apoi un articol mai amplu: „Neamul întemeietor al lui Băsărabă” - Un prim comentariu la cartea d-lui Neagu Djuvara – „Thocomerius – Negru Vodă”. Apărut în vara anului 2007, pe situl personal reacţia domnului Silvestri a fost pe măsură: „Acum am citit eminentul  comentariu despre "contribuţia" acestui domn  Djuvara  (a cărui operă de istoric trebuie pusă la locul ei cât mai curând) şi îl vom publica  în „NOUA ARHIVĂ ROMÂNEASCĂ”,  o revistă care apare  luni…”

  Lucrurile au mers însă şi mai departe. Ideea aprofundării temei într-o carte în care argumentele contra originii cumane a Basarabilor să fie expuse amplu şi documentat a venit aproape de la sine. În toamna anului 2007 cartea a fost gata. După anul nou, de apariţia ei s-a ocupat personal d-l Silvestri. La 19 februarie 2008, am primit din partea dânsului forma electronică finală. Avea să apară tipărită peste doar câteva zile.

Am pus aici aceste momente ale relaţiei mele cu regretatul editor Artur Silvestri pentru a accentua faptul că dânsul nu publica cărţile nici la întâmplare, nici din vreun interes personal ci publica aceea carte dacă se simţea cerută de societate, dacă era strict necesară. El publica fie pentru îndreptarea unor stări de lucru inacceptabile fie pentru punerea la dispoziţia cititorilor a unor surse inedite pentru documentare.

Apariţia cărţii „Neamul întemeietor al lui Băsărabă” era o urgenţă imediată şi fiind o necesitate a momentului, reacţiile cititorilor după apariţie au fost extrem de favorabile. Le-am strâns pe toate pentru un preconizat volum doi. Din nefericire Artur Silvestri editorul, s-a dus prematur la cele veşnice eu rămânând cu speranţa că, înainte de acest al doilea volum privitor la basarabi, voi împlini cândva şi o rugăminte a domniei sale care mi-a lăsat-o ca un testament: „Aş ruga  să nu uitaţi promisiunea despre  Nicodim  de la Tismana, studiat  parţial de un moş al meu, mitropolitul Tit Simedrea. Despre  epoca lui Nicodim am scris, in trecere, în volumul " Arhetipul  Călugărilor Sciţi" care cred că vi s-a trimis acum câteva zile intr-un pachet.”  

Biografia lui Nicodim de la Tismana, scrisă de mine încă de acum doi ani, urma să fie tipărită de d-l Silvestri chiar în vara acelui an 2007 când peste neamul basarabilor se abătu, prin grija de arginţi a lui Turcescu, diversiunea cumană djuvaristă.  Din această cauză, editarea ei s-a amânat şi n-a mai apucat lumina tiparului ci doar editarea on-line pe situl AFCN - Administrația Fondului Cultural Național.

Faptul ca AFCN mi-o găzduieşte este similar cu ceea ce face astăzi distinsa doamnă Mariana Braescu Silvestri şi eu în calitate de editor delegat ARP, la „Semănătorul - Editura online”. Acolo, public lunar scrieri noi, speranţele unor împătimiţi în ale scrisului  în ideea că cineva le va citi opera şi o va edita „pe hârtie” cândva.

Dar despre această oportunitate de a publica volume on-line, lăsată viitorimii de către editorul Artur Silvestri şi continuată cu cerbicie de doamna Mariana Braescu Silvestri cu altă ocazie, posibil la aniversarea înfiinţării editurii. Să reţinem doar că, în mai puţin de doi de când eu mă ocup de această editură on-line, sunt publicaţi peste 85 de scriitori cu peste patru sute de scrieri: proză, poezie, studii, critică literară, reportaj. Şi numărul autorilor creşte de la o lună la alta.

Dar ce rămâne cel mai important lucru, este că Artur Silvestri trăieşte şi astăzi tocmai prin această oportunitate lăsată ca o moştenire sfântă confraţilor lui, scriitorii României profunde şi tainice!   

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu, manager „Semănătorul”, editor delegat ARP

Articol scris pentru apariţia volumului colectiv „Artur Silvestri – Grădinarul dăruit”

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro