HÂRTIA CA ARGUMENT SUPREM

 

Nici n-ar fi bănuit faraonii Egiptului ca papirusul lor, va ajunge argument politic suprem taman în mileniul trei.

Te-ai fi aşteptat că în era electronicelor, argumentele in favoarea unei idei politice sa a alteia, să plece de la conceptul de bază expus nu numai oratoric ca în vremea lui Seneca ci printr-o serie de tehnici care mai de care mai sofisticate şi mai impresionantă.

Ei, da! Într-o expunere ştiinţifică, tehnica modernă îşi are valoarea ei pentru a expune auditoriului modelul experimental care a stat la baza teoriei sau temei de cercetare. Da! Se foloseşte o întreagă gamă de mijloace audio-vizuale, pentru explica experimentul de cercetare, fazele lui de lucru. Ba poate chiar că se repetă experienţa in direct.

 Politica nu e însă un teren academic! Aici, argumentul celui cu gura mai mare şi talentul lui de a turna cât mai multe minciuni la minut primează. Iar tehnica de prezentare este aceea din vremea lui Osiris: papirusul! Bineînţeles în varianta lui de mileniu trei: bileţele, adeverinţe, adrese oficiale, jurnale şi dosare. Numai să vină seara şi vezi cum se îndreaptă politicienii spre talk-show-urile televiziunilor cu dosarele sub braţ.

 - „Vă rog puneţi o cameră de luat vederi să ia mai de aproape acest document!”

Iar de îndată ce o bucată de scris apare pe micul ecran cât de cât lizibilă, nici Dumnezeu nu-l mai poate scoate pe adversar la lumină. E terminat!

Astăzi, orice minune din lume păleşte în faţa unei hârtii prezentată în direct. Ea, hârtia, reprezintă o dovadă infailibilă care nu mai poate fi atacată nici de cea mai înaltă instanţă.

Mircea Gioană nu e un prostănac, cum i-a dat diplomă Iliescu, ci un om cu adevărat inteligent. Ia adresa, adică „documentul” şi-l prezintă la conferinţa de presă. Prin jurnalişti, imaginea miraculoasei adrese explodează prin toate mijloacele mass-media nu numai printr-unul!

„- Iată domnilor dovada că la cel mai înalt nivel s-a făcut presiune politică!”

Formula magică însoţitoare a miraculoasei hârtii a fost spusă! Şi încă unde, în faţa „poporului”! De-acum totul s-a terminat! Nu mai contează ca cineva să ia calea normală într-o democraţie şi să sesizeze organele abilitate. La rândul lor acestea, nici vorbă să se sesizeze din oficiu! Nu cumva suntem prea insistenţi? Păi dacă o hârtie incriminatoare a fost arătată la „popor”, ce pretenţii de autosesizare mai aveţi? Bateţi câmpii ca proştii!

Într-o ţară normală, hârtia ar fi condus ori la arestarea lui Gioană pentru că a atacat instituţiile de drept ale statului ori a acelora care au încălcat legea. Dar n-am mai spus eu că trăim într-o Românie pitorească? Vă daţi seama ce mană cerească pe killerii de presă să pună mâna pe o asemenea hârtie? Mâine prima pagina a ziarelor din toată ţara e asigurată. Pentru jumătate din ele, Gioană va fi eroul zilei, pentru cealaltă jumatate, un dobitoc. Toată lumea mulţumită!

 

S-o credeţi dumneavoastră că povestea hârtiei s-a terminat!

Adevărata ei poveste de-abia acum începe, când ajunge în ziare! Din nemaipomenitul talent jurnalistic se vor înfrupta toţi proştii care n-au nici cea mai mică predispoziţie către o gândire logică. În locul lor, va gândi hârtia!

Să luăm spre exemplu, forumurile de discuţii pe Internet.  Şi subiectul zilei, Băsescu. Oamenii inteligenţi de pe forumuri, îşi cercetează informaţia din propriul cap şi în „scandalul naţional”, aduc argumente logice:

-          Băsescu a declanşat un război împotriva structurii parlamentare în loc să vegheze la bunul mers al ei aşa cum cere legea;

-          Băsescu compromite de doi ani guvernul şi pe primul ministru în loc să ajute la funcţionarea lui aşa cum i cere prin lege;

-          Basescu a făcut şi mai mult, a intrat sub incidenţa legii declarând guvernul ilegal;

-          Băsescu intră tot mai mult sub incidenţa legii declarând şi parlamentul corupt, ba încă, instigând şi populaţia împotriva lui;

-          Băsescu aruncă ţara în haos declanşând o gâlceavă generală care compromite autoritatea instituţiilor statului;

-          Etc.

-          Ş.a.m.d.

-          Etc.

De cealaltă parte, a forumiştilor proşti care caută zadarnic în propria căpăţână după idei, jurnalele sunt mană cerească. La ei inteligenţa se măsoară  în numărul de articole de ziare postate pe oră.

 

De vreo câteva zile am părăsit discuţiile ca membru pe forumuri precum şi trasul cu ochiul pe forumurile altora! Nu mai trag cu ochiul nici măcar pe forumurile mele! M-am dus să fur din viaţa sănătoasă a ţăranului. Am luat uneltele la spinare şi mi-am făcut în capul viei un halângar de mai mare dragul. Cu viţă nobilă, „europeană”! Ascultând la radio muzică, ah! Ce viaţă minunată departe de BăSecu, fost vecin de apartament cu Văcăroiu, fost vecin de apartament cu Năstase,  fost vecin de apartament cu Constantinescu şi fost vecin de apartament, ultimul pe listă, cu Iliescu!

Măi cum dracu toţi preşedinţii României provin din acelaşi cuib de comunişti?

Iadul României în blocul lor a fost! Şi de acolo, au scăpat în libertate toţi dracii!

Da, toţi ăştia au fost draci, în afară de unu’!

Nu, nu Constatinescu, acela e pe bune anticomunist! Ci pe Băsescu pe care foarte curând „poporul” va pune ştampila ca NU a fost şi nu este comunist şi NU trebuie suspendat!

„-Băăăi! Băsescu iaste cel mai tare anticomunist din ţară, să moară mama!”

 

Doamne, ce bine mă simt la vie!

Cred că nici nu mă mai întorc la noul sport naţional declanşat de însuşi şeful statului.

Iar acolo la vie, n-o să stau să mă întreb cum îl va reţine istoria, „Gâlceavă naţională” sau „Bâza marinărească cu propriul popor”.

O să ascult muzică!

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Astfel de articole erau scrise de obicei pentru forumul revistei Euro - Renaşterea Observator devenită recent, mai simplu, Euro – Observator.

Acum articolele  sunt la liber! Dacă n-o fi reluat în revistă, ce-i de acolo cred că se ocupă cu sportul naţional.

O să-i vizitez în week-end, toată lumea recomandă sportul, nu?

 

 

Reîncoronarea lui Băse-Sese-Secu-Mgala-Mbamba

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro