Cyborgii  stăpânirii spaţiului virtual încep Apocalipsa cu distrugerea identităţii noastre

 

 

De la „feisbuc” la wikipedia, „net-ul” naşte zombi

 

 

Puţină istorie a manipulării mediatice şi a adâncirii sărăciei

 

Încă de prin anii 1956, editurile româneşti tipăreau pe bandă rulantă cărţi şi broşuri de anticipaţie. Ca de pildă,  „Colecţia  Povestiri Ştiinţifico-Fantastice”, cu apariţie bilunară, în care omul deja cucerise spaţiul cosmic, ajunsese până în Nebuloasa de Andromeda sau alte galaxii îndepărtate. Aventurile galacticilor ne copleşeau imaginaţia iar lectura micilor broşuri se făcea, uneori, chiar în orele de clasă, pe genunchi, sub pupitrul băncii. Autorii? Sovietici bineînţeles, manipularea aşişderea sovietică dar eficientă. Tineretul, cu entuziasmul normal al vârstei  începuse să debuteze şi el în literatura de anticipaţie.  Visam s-ajungem cosmonauţi în ciuda faptului că în unele din apariţiile „literare” ale momentului se avansa şi ideea că omenirea mileniului al III-lea va fi distrusă prin însăşi geniul său de a realiza creaturi artificiale. Propagandă capitalistă desigur, izbucneam noi revoltaţi ! Cum de tipăresc ai noştri asemenea tâmpenii ? Se spunea că mai întâi va fi o perioadă de tranziţie prin hibridul om-maşină dar în final omul cibernetic, cyborgul[1], va stăpâni planeta după ce  vom deveni, ireversibil, nişte zombi[2].

Şi trecură vremurile în România - ca peste tot în lume – şi dintre noi românii cosmonaut n-ajunse decât norocosul Dumitru Prunariu. În schimb, zombi, oameni fără pic de personalitate, fără caracter, fără voinţă, executând orbeşte ordinele şefilor ca moroii din filmele de groază, întâlnim azi la tot pasul. Indiferent de sectorul de activitate, administraţie, justiţie, poliţie, firme de stat sau private. În lipsa locurilor de muncă, un proaspăt angajat sau un individ recent avansat în post, mai întâi, vorba mucalitului, pe tac’su-l  omoară. După primele serii postdecembriste de parlamentari, conduse de „agenturili” ce-l omorâră pe Ceauşescu ce plecase în Iran pentru înfiinţarea unui FMI româno-arabo-sud-asiatic, prima grijă a „aleşilor” pe care poporul îi trimisese în parlament să dea legi drepte şi bune pentru ţară, fu îmbogăţirea proprie şi pomenile date mijloacelor mass-media care-i cocoţaseră unde n-ar trebui. Treptat, formatorii de opinii spălară creiere la comandă devenind zombi ai trusturilor de presă, în televiziuni, în editurile furate sub alt nume de la fosta Casă a Scânteii. Văzând ce succes are mârlănia de presă, încet, încet, se îngroşă şi numărul zombilor neangajaţi politic sau independenţi ierarhic în sectorul lor de activitate. Manipularea „beneficiarilor” de mass-media, manevrarea ideilor lor proprii şi a moralei dobândite prin instrucţie şi educaţie, diversiunile şi emisiunile de linşaj mediatic aduc grămezi de bani. Populismul politic este ridicat la rang de virtute, o unealtă infailibilă de distrugere a adversarilor. Dar şi un model, pentru cei lipsiţi de caracter, de felul în care poate ajunge un individ mediocru milionar, eludând legea şi profitând de funcţia publică importantă pe care o deţine pentru a-şi crea propria trupă de zombi. La căutare fură zombii-demnitari cu funcţii înalte din ministere dar deveniră zombi şi eşaloanele doi din administraţie, economie, bănci, poliţie, fisc şi mai ales din justiţie pentru ca „tartorul dracilor” ce mânuieşte şleahta zombilor să poată dormi liniştit noaptea ştiind sigur că nu i se va întâmpla nimic rău.

Dacă fenomenul zombi s-ar fi oprit la timp predominând educaţia şcolară, morala şi bunul simţ al celor şapte ani de acasă, societatea ar fi putut anihila comportamentul deviant al capilor răului ce au împins poporul în sărăcie zi de zi. Dar, ca un paradox, tocmai sărăcia a fost grădina în care au crescut zombii ! Care s-au  înmulţit necontenit ca o molimă, devenind azi un fenomen de masă călăuzit de principii lesne de identificat: dacă „ai mari” mint, de ce n-am minţi şi noi, dacă ei se îmbogăţesc strecurându-se printre legi sau chiar legi date anume, de ce n-am eluda şi noi legea, dacă ei fac evaziune fiscală, de ce n-am face şi noi. Şi lista ar putea continua, statul corupt – vorba lui Seneca - dând cele mai multe legi. Bieţii români de rând, ce trec prin şcoală ca mâţa prin apă, in lipsa unei educaţii alternative şi continue care ar trebui s-o facă mass-media, şi-au însuşit o educaţie şi o instruire din mers sau mai bine zis, conjuncturală. Iar din supravieţuirea lor prin oportunism ignorând perceptele morale, s-a născut un zombi singuratic, un robot al unei lumi abulice cu epicentrul România.    

Ca o fatalitate a lumii acesteia, odată cu apariţia reţelei Internet fenomenul  zombi a evoluat în progresie geometrică, ajungând la un stadiu devenit observabil de către fiecare din noi. Ne simţim zilnic manipulaţi, furaţi, storşi de bani chiar prin mijloace legale folosite abil şi abuziv de bănci, firme furnizoare de energie electrică, firme pentru servicii de telefonie fixă sau mobilă, Internet, apă, canalizare, ca să nu mai vorbim de „statul de drept” tot mai gurmand care ne mulge câştigul, cel mai amărât din UE după bulgari, cu sute de taxe şi impozite. Tot mai mulţi săraci, devin astfel oaia stearpă a statului de la care nu mai ai ce mulge. Bugetele satelor şi ale oraşelor mici au devenit un mezelic pentru a acoperi doar iluminatul public, iluminatul şi încălzirea şcolilor şi primăriei. Iată motive reale pentru ca primarii şi consilierii să devină zombii şefilor de la judeţ. Iar săracii, prin ajutoarele date de stat, să devină zombii mai marilor din administraţia locală.

Peste toate, intelectualitatea ţării, altădată  motorul bunului mers al unei ţări, e frustrată  de misiunea ei de formare a opiniei publice prin însingurare şi izolare tocmai datorită mijloacelor tehnice de comunicare şi diseminare a informaţiei. Reţeaua Internet, infiltrată azi şi în telefonia mobilă, anihilează comunicarea directă între grupuri fizice de oameni şi o înlocuieşte cu grupuri virtuale ale reţelelor de socializare Internet, unde nu te mai trage nimeni de mânecă dacă o iei aiurea. Cel mult unul-doi te dezaprobă dar primeşti imediat o duzină de „laik-uri”. Pentru că… se poate şi se poartă ! Individul nu mai trăieşte într-o masă reală de oameni,  a devenit stăpânul singuratic al PC-ului său sau al instrumentului său de comunicare fie el telefon mobil, „smartfon” sau „tabletă”. Este emblematică o întâmplare, povestită de prozatorul şi prietenul meu Florian Văideanu prin … telefon !!! Întrând într-un bar să bea o cafea, la masa alăturată se aşează doi tineri. Fac semn pentru două cafele, îşi scot telefoanele mobile şi încep să butoneze bându-şi cafeaua. Lasă banii pe masă şi ies din bar fără să-şi scoată un cuvânt.  I-am spus interlocutorului meu că eu sunt mai optimist: cu doar două ore mai înainte publicasem pe blogul „Sămănătorul”  articolul unei tinere masterandă de la UBB Cluj-Napoca,  Elena Oneţiu, intitulat „Individualismul moral” o extraordinară antologie de citate asupra acestui nou fenomen[3]. Te invit să-l citeşti, i-am spus. Peste două ore mă sună: „ – De acord, mai sunt speranţe dacă însăşi cei în cauză - tinerii – abordează tema !” 

 

Reţeaua Internet – calamitatea de la ordinea zilei

 

Reţeaua Internet a devenit o oportunitate formidabilă de dezvoltare şi progres, a  lumii actuale, cu o viteză uluitoare. Comprimarea spaţiului în care ne deplasăm şi a timpului pentru o acţiune domestică se produce sub ochii noştri: transferi bani şi plăteşti comod din fotoliu facturile, cumpărăturile le faci on-line şi cât de curând o dronă îţi va aduce coşul zilnic de alimente pe terasa casei sau în balconul apartamentului. În timp ce un mixer îţi face cafeaua şi pregăteşte micul dejun, ca un bun şi fidel zombi al reţelei Internet îţi alegi ştirile din ziarele on-line, îţi citeşti e-mail-urile din căsuţele poştale şi te lauzi cu o frumoasă imagine din week-end punând-o pe Facebook, excursiile fiind singurele tale contacte cu lumea reală. În rest, acasă, la serviciu, în tramvai, eşti un zombi virtual ţintuit în faţa calculatorului sau în faţa noilor drăcovenii cibernetice ce le scoţi din geantă.

Toate ar fi de acceptat şi de înghiţit în silă ca un dumicat de la fast-food-ul plin de E-uri din colţ, dacă fără să ne dăm bine seama, n-am fi devenit în numai două decenii nu doar nişte zombi dirijaţi de pe malurile Dâmboviţei sau de pe alte meleaguri mioritice ci şi zombi planetari. Marile companii transfrontaliere au pus stăpânire pe ţări precum România dar şi pe noi înşine prin slugărnicia şi interesele de îmbogăţire a conducătorilor neaoşi sau prin misiunea primită de cei infiltraţi din străinătate în funcţii cheie ale statului ca să ne dirijeze direcţia. Am devenit zombi, sclavii mileniului trei, însemnaţi cu fierul ca cirezile unui cowboy. Cu CIP propriu de identificare în telefonie, în baza de date a medicilor, a poliţiei, a fiscului sau în bazele de dale ale băncilor şi ale celor şapte servicii secrete ale României identitatea noastră nu mai e secretă. Firme de găzduire a blogurilor noastre sau a conturilor de e-mail, bine şcolite de tartorul american CIA dar şi cu relicve de comportament păstrate din maleficul KGB din vremea lui Ceaşcă ştiu absolut totul despre noi. Sau despre germani[4], bunăoară, care îşi închid conturile de pe Facebook şi conturile de e-mail cumpărându-şi maşini de scris şi-şi bagă cartea de identitate, cu CIP, în cuptorul cu microunde. Ehei! Nemţi, nemţi dar prea târziu să vă mai ştergeţi datele personale, misiunea e deja îndeplinită!  Cum de s-a ajuns aici?      

Vrem nu  vrem, trăim azi într-o entitate globală. Iar biroul bazelor de date ale lumii se află în Silicon Valley unde Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, ne stochează propria identitate de aşa manieră încât, dacă am citi acolo ce se ştie despre noi, nici nu ne-am mai recunoaşte, pentru că uitarea ne aparţine nouă şi nicidecum maşinii ! La începuturile lui, contul de e-mail de la Yahoo era foarte prietenos şi secretos. Dar fu de ajuns ca agentul CIA, Osama bin Laden să fie trimis cu misiune în Afganistan pentru a teroriza trupele sovietice şi de noua ordine internaţională se alese praful. Marele terorist devenind zombi, aşa cum spuneam, mai întâi pe tac’su-l  omorî. Atentatele de la 11 septembrie 2001, coordonate de Al-Qaeda, stârni pe „Oncle Sam”, adică pe Yahoo şi confraţii lui din San Francisco. Şi nu mai fură nici prietenoşi nici secretoşi. Termenii şi condiţiile pentru a deschide un cont la Yahoo, Google, Facebook sau altele asemenea se schimbară brusc: trebuia să te înregistrezi cu cât mai multe date personale. Undeva într-un colţ, mic, mic de tot, un buton pentru acceptare a termenilor şi condiţiilor pe care nimeni nu-l bagă în seamă, şi apeşi „De acord” fără  şovăială. Gest care atrage după sine riscul folosirii datelor tale personale în scopuri pe care nici nu le poţi prevedea, nici controla. Un site îţi cere ceva, altul altceva dar totul ajunge în Silicon Valley, valea cyborgilor cu creierul din siliciu, care ştiu totul despre tine: unde şi când te-ai născut, ce poză de profil ai, ce căsuţă de e-mail, care-i numărul de telefon şi care-ţi sunt prietenii. Devii în câteva minute zombi cu diplomă în universul robotic din Sylicon Valley. Victorios, mai pui şi tu umărul  la înmormântarea secretelor tale. Pui imagini din apartament sau din curte, filmezi pisica sau dulăul şi iată toţi prietenii intrând în intimitatea ta. Ţi-ai pierdut nu numai identitatea proprie dar şi cadrul tău familial, spaţiului tău de viaţă.

Un site sperietoare de faţadă, fiind o colecţie de articole adunate de pe Internet şi plin de reclame din care trăieşte, te face să zici „Doamne fereşte !”[5]  dacă n-ar fi hazliu prin adunătura de titluri cu tema Facebook.  Să interpretăm în stilul nostru propriu o „atenţionare” de acolo. Cică o poză cu fetiţa ta frumoasă şi în aceiaşi zi o poză din week-end unde aceasta lipseşte, iată indicii numai bune ca răpitorii de meserie să afle că fata a rămas acasă „cu bunica”. Sau dacă e în poză, înseamnă că n-ai „bunică” şi apartamentul e numai bun de scotocit după ce ai mai scump.

Pe lângă toată nenorocirea pierderii identităţii tale, aţi văzut cum se fac bani pe Internet inventând cazuri ipotetice?

 

Servicii Internet, hoţii nebănuite şi marele BUM !

 

Toată lumea o ştie şi toată lumea plăteşte din cauza unei şmecherii bine disimulate cam de toate firmele. Luăm cazul AKTA o firmă de distribuţie TV prin cablu şi Internet, care a întrecut orice imaginaţie în materie de servicii prost organizate dar bine plătite. Erau vremuri când TV cablu şi Internet în zona Tismana mergea strună cu o mână de oameni inimoşi. Unii ne erau prieteni şi îi sunai cu drag: „- Costele, nu merge „net-ul !” Şi Costel sau Bogdan, puneau scara pe maşină, patentul şi şurubelniţa în buzunar, urcau pe stâlpi şi pornea „net-ul” cât ai zice peşte. Trecu însă „net-ul” lor la alţi stăpâni numiţi pompos AKTA, cu roboţi telefonici, cu site ca mai marii zilei unde deschizi cont, plăteşti banii şi te plângi dacă ceva nu e în regulă. Şi nu-s multe în regulă după cum vom vedea.

O mare neregulă este tupeul de a ignora folosirea legală a roboticii firmei. Alta, abordarea ta ca individ de mâna a şaptea şi nu ca abonat ce dai bani ca AKTA să trăiască. Apoi, aidoma zombilor din Silicon Valley care-ţi distrug identitatea şi intimitatea, akta-zombii îţi intră ca un haker pe paginile tale web securizate şi-ţi modifică sursa cod a paginii. In fine, oferă abonaţilor servicii ca la armată: trupeţii mănâncă la cantină ciorbă din gheare, pipote, aripi şi capete de pasăre iar la popotă ofiţerii se îndoapă cu copanele şi piepturile. Te-ai mulţumi şi cu gheare şi pipote, adică mai puţine canale şi o viteză mai mică pe Internet dar când ţi-e lumea mai dragă ţi se bagă pe ecran pagina AKTA pentru neplată. Bineînţeles că termenul n-a trecut dar akta-zombi contează pe nervii tăi ca să-i suni. Şi începe calvarul ! Mai întâi, mulţumiri că apelezi la serviciile lor, tra, la, la şi , tra, la, la,  preţ de un euro şi ceva minutul. Vine şi faza doua, apasă 1 pentru… , apasă 2 pentru… , apasă 3 pentru… , oare n-au tastă şi pentru înjurături ? N-au ! Ah, uite că sună ! Când ţi-ai pierdut orice speranţă că va răspunde cineva, o duduie veselă te anunţă că toţi operatorii sunt pe teren, deci tu, aşteaptă, ca să nu-ţi pierzi rândul. Te uiţi la ceas şi constaţi că are dreptate: operatorii sunt pe teren, pentru că telefoanele dispeceratului ard de atâtea apeluri false declanşate chiar de AKTA ! O laşi pe a doua zi şi constaţi că-ţi merge „netul”, întreruperile şi anunţurile roboţilor erau anume provocate, pentru ca factura ta telefonică să se umfle cu o sumă frumuşică din care AKTA îşi va trage probabil partea.

Bun, te-au păcălit, te-au păcălit akta-zombii ! A doua oară când se întâmplă iar această intruziune incredibilă în domeniul tău web cumpărat cu bani grei, cauţi şmecheria cercetând codul sursă al paginii tale Internet. Constaţi că pe pagina ta se află o comandă care nu există în pagina originală pe care ai încărcat-o, introdusă fraudulos într-o linie de paragraf fără text!

Cum ajung akta-zombii să modifice codul sursă al paginii tale dacă tu intri în server cu user şi parolă ca să o încarci ? Cu  un robot cumpărat de la hakeri probabil sau programat anume să-ţi mai ia bani în plus şi prin telefonie, altfel comanda de după domeniul AKTA: index.php/site/deconectat?n=1546342&ts=1436551962&host=www.tomoniu.ro&url=/cpanel care-ţi dă pe ecran imaginea din dreapta n-are cum să ajungă pe pagina ta securizată ! Oricum ar fi, lucrurile sunt clare: nu mai există securitate pe Internet pentru că roboţii de hosting ai reţelei Internet pot fi programaţi să-ţi facă rău ! Păteşti online factura emisă pe 4 ale lunii, cu scadenţă la 30 ale lunii dar pe data de 10 te pomeneşti cu ei cu anunţă cu un tupeu de maidan că n-ai plătit taman de 60 zile.

Undeva în SUA, la 1,7 km în pământ, nişte cercetători pun un robot să adauge materiei negre a universului nişte particule pentru a o vedea. Tot ce se ştie despre materia neagră sau materia întunecată este că… „ar fi  un tip necunoscut de materie”[6], că ar conţine o mare parte din masa totală a universului, că nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice sau de altă natură, şi culmea, particulele ei, axionii sau neutrinii, trec prin noi ca prin brânză fără să simţim nimic, cum trec şi prin planeta noastră mult iubită fără să-şi devieze nici măcar cu un feptometru[7] traiectoria. Şi totuşi materia asta, chiar întunecată cum e, constituie 83% din materia din univers și 23% din masa-energia lui. Prea provocatoare, Onor Întunecimea Ei Materia Neagră, pentru ca cercetătorii americani să n-o bage în seamă având la îndemână laboratoare şi Cyborgi minune care cu creierul lor de siliciu sunt capabili de orice.

Şi robotul, ca robotul! Nu ştie nici cine-s oamenii şi nici ce vor ei să facă pentru a vedea enigmatica materie neagră a universului. E programat să dea culoare materiei negre şi asta va face. Iar când o va face, planeta va pieri fără nici măcar să audă cineva „Bum !” Ia uiteee ! A dispărut omenirea, ia-o de unde nu-i ! 

Undeva în Rusia, alţi cercetători, au reuşit să creeze cel mai perfecţionat Cyborg din lume, un creier tip uman artificial capabil să-şi perfecţioneze singur circuitele electronice din cap în funcţie de împrejurările ivite. Nu e departe vremea când el va lua deciziile de lansare a arsenalului atomic rus. Un scurtcircuit în capul lui Putin sau al succesorilor şi creierul minune va comanda rachetelor atomice, ghici ce! Să facă  BUM!

Aveau dreptate cărţile traduse din limba rusă prin anii de după moartea lui Stalin: omenirea mileniului al III-lea va fi distrusă prin însăşi geniul său de a realiza creaturi artificiale !  

 

Wikipedia „notabililor”.

Wikipedia este o enciclopedie on-line unde poţi găsi informaţii utile şi interesante. Pentru că la dezvoltarea ei participă mulţi utilizatori, care sunt specialişti într-un domeniu sau cunosc patrimoniul cultural local şi ajută la răspândirea informaţiilor despre acestia aşa cum fac şi eu din anul 2005. Dar tot la Wikipedia, găseşti şi wiki-zombii, cei mai mari duşmani ai valorilor culturale, sociale şi ştiinţifice ale poporului român. Ei păzesc cu străşnicie wikipedia, ca nu cumva să se strecoare acolo vreo somitate căreia nu i-au învăţat biografia la şcoală sau nu e pe lista lor albă creată prin wiki-consensul zombilor cu stele, acordate mai abitir ca medaliile „gheroilor” lui Stalin, pe te miri ce mare faptă: fie ştergerea unor imagini, fie ştergere de pagini ale unor oameni care, prin preocupări sau profesie, folosesc creator intelectul, fie eliminând nişte utilizatori incomozi care fructifică din valorile anterioare ale culturii pe acelea care răspund noilor cerinţe ale epocii. Bazaţi pe o traducere din wikipedia engleză în limba română, pe care doar ei o înţeleg, arma wiki-zombilor lor este „notabilitatea”. Pe care, fiecare o interpretează după capacitatea intelectuală proprie sau cum eşti luat în vizor dacă te împotriveşti practicilor aberante, ce sunt  hăt departe de practicile originale prin care a fost gândită această Enciclopedie Liberă. O enciclopedie ce s-a vrut dintru început auto-îmbogăţită prin faptul că orice specialist din orice domeniu poate adăuga un text argumentat sau preluat dintr-o carte de specialitate pe care o recomandă printr-o notă de subsol.

Din nefericire, într-o operă de creaţie comună cum este Wikipedia, la care participă mii de utilizatori, este imposibil să nu se strecoare şi „imbecilii” cum spunea un utilizator Wwik, care dovedindu-se că face parte din categorie, după două luni de discuţii cu administratorii a plecat singur sau a fost dat afară. Ca el, sunt o mie pe wiki, dar eu m-am izbit de prostia lui, de aceea zic că face parte din trupa băgăreţilor în orice. L-am reţinut, pentru că pe pagina wiki a senatorului Vasile Văcaru din Pocruia-Tismana un anonim scrisese că murise pe 4 martie 2001 iar meticulosul Wwik a adăugat „necesită citare”, O fi ea moartea unui om un nefericit eveniment şi o dată calendaristică ce trebuie reţinută dar ca să ceri „docomentul” doveditor că a murit senatorul când toate ziarele relatau la vremea aceea despre înmormântarea de miercuri, 7 martie 2011 de la Pocruia, este prea de tot ! Şi ca Wwik sunt o groază de wiki-zombi, care-ţi mănâncă zilele când vorbeşti despre tine sau despre localitatea ta pentru că… eşti în „conflict de interes”. Păi cine să cunoască mai exact informaţiile acestea ? Unul de prin Asia? Sau cazul unui maistru de la Mioveni care vorbeşte despre Dacia. După wiki-zombii enciclopediei, specialistul fabricii nu dă nişte informaţii utile ci vrea să facă reclamă pentru Dacia !  Vedeţi de câte pretexte se poate folosi un administrator pentru a şterge o informaţie sau a îndepărta o anume persoană de pe Wkipedia ?

Tertipurile cu „sursa”, „interesul”, „notabilitatea” prin care poţi distruge o informaţie acolo, sunt totuşi un mezelic!   Ei bine, ţintele mai mari precum distrugerea patrimoniului cultural românesc, îndepărtarea valorilor umane de care dispunem ca popor, sunt vizibile pe wikipedia română cu ochiul liber. Acolo, nu există specialişti români ci doar specialiştii agreaţi de wiki-zombi. Care wiki-zombi, deşi de la o poştă se recunosc prin limbaj şi mijloace securistice că sunt misionari şcoliţi la FSB-ul lui Putin, ne fac şi ne desfac, istoria, literatura, arta, opinia publică şi toate cele ce stau la baza unei ţări civilizate şi independente. Pentru că, după cum vedem pe Wikipedia, printre administratori se strecoară şi nişte ciudaţi, care după câteva luni de „lucru” îi vezi medaliaţi cu steaua din vârful Kremlinului. Nu-i vorbă, pe lângă ei, din câţi am cercetat eu, fără să-i pot dovedi decât prin mijloace statistice rudimentare, wikipedia cârcâie şi de misionari ai CIA ce-şi fac veacul în California sau misionari din zonele Ontario şi Quebec ale Canadei şi pe lângă ei, alţi misionari infiltraţi cât cuprinde: unguri, nemţi, brazilieni, chinezi, ukraineeni, filipinezi ş.a.m.d., fiecare cu interesul său. Americanul să ne instruiască să fim la nevoie primii sacrificaţi pentru interesele lor geostrategice în zonă şi Orientul Apropiat, canadianul veghează să nu-şi bage nasul cineva care nu trebuie pe la Cernavodă, Măgurele, Roşia Montană, ungurul ar vrea un gulaş de ceangăi confundabili cu secuii iar la desert nişte istorici români, nemţii, adică neaoşii din Germania şi Austria, sunt mari iubitori de pădure carpatină şi petrolul nostru, brazilienii ne-ar da cafea din aia ce-o bea şi vestul prin cârciumi rău famate, chinezii ne-ar face nişte chinezării şi din combinatele noastre energetice care vor funcţiona cât ne ţin şi adidaşii lor, şi tot aşa.

Wiki-zombii fără misiune de înalt nivel, se mulţumesc cu eliberarea de spaţiu la wikipedia. Cine nu-i „notabil” ca piţigăiatul Adrian Minune sau scremutul Salam, jos cu pagina lui, aşa le trebuie zgârciţilor de români, nu dau un ban pentru wikipedia ! Nu dau un ban pentru cultură, toţi hoţii bagă bani în biserici ca să-i ierte Dumnezeu. Trei biserici într-un sat iar şcolile pot să cadă, n-ai văzut că tinerilor li se spune la şcoală ca să nu-i mai voteze pe baroni ?

 Un wiki-zombi mi-a spus-o delicat dar tradus, sună cam aşa: nu eşti domnule „notabil”, ce dacă eşti membru UZP şi LSR şi scoţi de şapte ani o revistă, scrii monografii şi tipăreşti cărţi cu eroii neamului, cu oameni de seamă, cu obiceiurile poporului ? Ce ne tot sâcâi la cap că cei de la Wikipedia au şters pagina celui mai mare indianist al României şi al unui poet contemporan medaliat de spanioli în Tenerife ? Uite că o să-l ştergem şi pe cel mai mare eminescolog, doctor în filologie ce tipăreşte carte la Editura Semănătorul. Şi chiar pe dumneata dacă nu-ţi stergi imaginile şi reclama la cărţile prin care omori pe omul nostru Neagu Djuvara, salţi în slăvi pe Sfântul Nicodim de la Tismana şi pe Mircea cel Bătrân. Are poporul acesta nevoie de cărţile astea ? N-ai văzut că tineretul stă cu căştile-n urechi?

Ei, acuma n-or fi zis ei chiar aşa, dar unul, care şi-a ascuns identitatea, tot mi-a pus pe pagina de discuţii ca utilizator lista din dreapta după metoda miliţienilor lui Ceauşescu cu „Aşa da !” , „Aşa nu !”. Listă de oameni de cultură, unu’ şi unu’, cărora li s-a şters pagina de utilizator pe motive imaginare, pentru că greu poţi afla cum au călcat pe bec oamenii aceştia. 

Priviţi lista, pentru care un utilizator anonim (cum altfel?) a fost chiar felicitat şi vedeţi acolo nişte „decapitaţi wikipedia” ca pe vremea inchiziţiei. Ca redactor la „Vatra” (Nicolae Băciuţ) şi director de revistă la „Vatra Veche”  sau redactor la revista „Banat”, Lugoj (Adriana Weimer) sau redactor şef la revista "Cetatea lui Bucur" (Elsabeta Iosif) sau alţii ca aceştia, n-ai voie ca pe pagina de utilizator să scrii despre tine, despre operele tale literare ! Deci, „Aşa nu !”, pentru toţi de pe lista din dreapta şi „Aşa da !”, pentru utilizatorul dat exemplu, Adrian Gacea, care spune pe două rânduri ce facultate urmează şi unde, în rest şabloane Wikipedia: dacă eşti neaoş român, ce limbi străine cunoşti şi la ce nivel, ce grafie preferi (parcă ar fi de ales!), ce sistem de operare ai (!), ce muzică asculţi, în ce zodie te-ai născut şi ce-ţi place să mănânci. Nu te-apucă râsul? Şabloane ca acestea cu duiumul pe Wikipedia printre care şi dacă accepţi să ţi se vorbească cu „tu”, după modelul televiziunilor care-ţi scuipă de pe ecran pe „tu” întreaga zi. A ajuns mult mai intim şi mai prietenos clasicul „dumneavoastră”.

  Ca jurnalist cu patalama, monograf al Tismanei, al Sfântului Nicodim de la Tismana, director la revista „Sămănătorul” şi la Editura „Semănătorul Tismana”, a trebuit şi eu să-mi şterg scrierile de pe pagina de utilizator de la Wikipedia şi să folosesc „modelul Gagea”. Am lăsat pe pagina de acolo că sunt vorbitor „nativ” al limbii pe care m-au învăţat muma şi dascălii mei, că ştiu şi limba franceză umblând prin ţările francofone, purtând corespondenţă cu prieteni de acolo sau traducând din limba franceză nişte cărţi şi reviste. Am mai spus pe pagina mea de utilizator că respect regulile şi normele ortografice în vigoare cu „sunt” şi folosirea lui „â”, că am sistemul de operare Win-XP ca să ştie duşmanii ce viruşi să-mi bage, ascult clasicii muzicii şi, aviz amatorilor, sunt „scorpion”.  Atât! Pagină wikipedia n-am, pentru că a şters-o unul pripăşit prin Germania care a visat într-o noapte că Tomoniu din Tismana nu poate avea vreo pagină acolo pentru că participă la ea.

Dar şi dacă ar fi creată de alţii aş păţi la fel ca Nicolae Băciuţ pe a cărui pagină wikipedia s-au pus patalamalele: „Un editor consideră că această pagină conţine citate prea multe sau prea extinse pentru a constitui un articol enciclopedic valid” şi „Acest articol sau această secţiune are bibliografia incompletă sau inexistentă”. Păi ori sunt prea multe date, ori prea puţine, vă faceţi de râs wiki-zombilor! Deci chichiţe la tot pasul şi doamne fereşte ca wiki-zombii să îndrepte ei însăşi lucrurile dacă tot zic că se pricep.

Cu această trecere în revistă a Enciclopediei Libere, tragem concluzia că nu este departe ziua când Wikipedia va deveni Wiki-zombia. Care se va autodistruge prin wiki-zombii ce-şi fac veacul pe acolo pe lângă nişte administratori, de toată isprava, care încă mai încearcă să-i facă Wikipediei respiraţie gură la gură.

Din nefericire însă, aşa cum spune şi Biblia, cei răi vor învinge şi toţi vom muri la Apocalipsă. Wikipedia se va umfla şi ea la nesfârşit cu noi wiki-zombi, până când, într-un ceas rău, va face BUM! Aidoma celei mai mari bombe cu hidrogen din lume creată de maleficii savanţi ruşi.

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru Publicaţiile Semănătorul

 

 

 

---

Restartare site

 

  ARTICOLE NOI

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro

---

© Copyright www.tomoniu.ro – 2015

 

 [1] Cyborg este un personaj din literatura de anticipație sub forma unui hibrid creier-mașină-microprocesor; robot. Un Cyborg este deci un organism cibernetic având sisteme artificiale implantate pe lângă cele naturale. Termenul a fost inventat în 1960 atunci când nişte jurnalişti, Manfred Clynes și Nathan Kline, l-au folosit într-un articol despre avantajele cuceririi spatiului cosmic folosind sistemul om-mașină auto-reglabil în funcţie de necesităţile momentului.

[2] ZÓMBI s.m. 1. Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică. 2. (Fam.) Om fără caracter, lipsit de orice voință. (din fr. zombi) Sursa: MDN '00 (2000)

[3] Elena Oneţiu - "Individualismul moral", http://samanatorul.blogspot.ro/2015/08/elena-onetiu-individualismul-moral.html

[4] Germani m. pl. denumirea generală a popoarelor (vechi sau noue) originare din Germania: Germani occidentali (Alamani, Franci, Marcomani, Saxoni) și Germani orientali (Goți, Burgunzi, Heruli, Longobarzi, Vandali). Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929)

[5] http://caplimpede.ro/ai-postat-pe-facebook-locul-in-care-te-afli-ai-facut-cea-mai-mare-greseala-uite-de-ce/

[6] Sintagmă luată de la wiki-zombii ce se dau mari administratori la wikipedia

[7] Fempto =„a mia biliona parte” dintr-o unitate de măsură. O femptosecundă = 10-15 secunde