După imaginile de pe site-ul GSI Tismana, creat de Fundaţia Tismana în anul 2007, au fost create două videoclipuri

 

 

PE URMELE UNUI VECHI SITE

 

 

Tocmai scriam pentru blogul „Sămănătorul” articolul „De la „feisbuc” la wikipedia, „net-ul” naşte zombi  când un incident pe reţeaua de socializare Facebook venea să confirme realitatea unei fraze ce tocmai o terminasem: „Peste toate, intelectualitatea ţării, altădată  motorul bunului mers al unei ţări, e frustrată  de misiunea ei de formare a opiniei publice prin însingurare şi izolare tocmai datorită mijloacelor tehnice de comunicare şi diseminare a informaţiei. Reţeaua Internet, infiltrată azi şi în telefonia mobilă, anihilează comunicarea directă între grupuri fizice de oameni şi o înlocuieşte cu grupuri virtuale ale reţelelor de socializare Internet, unde nu te mai trage nimeni de mânecă dacă o iei aiurea. Cel mult unul-doi te dezaprobă dar primeşti imediat o duzină de „laik-uri”. Pentru că… se poate şi se poartă ! Individul nu mai trăieşte într-o masă reală de oameni,  a devenit stăpânul singuratic al PC-ului său sau al instrumentului său de comunicare fie el telefon mobil, „smartfon” sau „tabletă”.”

Lăsasem articolul la această frază urmând să-l continui pentru a doua zi. Am intrat pe Facebook „să mă inspir”. Şi am avut de ce să mă bucur dar şi de ce să mă întristez: cineva descoperise vechiul site al GSI - Grupului Şcolar Industrial Tismana şi realizase un videoclip cu vacanţa copiilor din vara anului 2006 în staţiunea Moneasa. M-am bucurat pentru că acest site vechi creat de mine în numele Fundaţiei Tismana, încă mai stârnea interesul pentru un frumos proiect de vacanţă şi m-a întristat că faptul că proiectul n-a mai fost repetat niciodată de atunci. Chiar şi site-ul a fost abandonat de cadrele didactice dar eu l-am lăsat undeva „pe net” ca arhivă cu gândul că, odată deveniţi maturi, acei copii vor avea nevoie de albumele de imagini şi de diaporama pe care o creasem. Pentru ca să-şi aducă aminte de un crâmpei fericit din viaţa lor.

 Acel „cineva”, despre care spun că realizase un videoclip propriu, nu mai era un copil. După 10 ani, devenise prin studii ing. Daniel Cupă - pentru că despre dânsul este vorba - un om bine integrat în societate, om cu facultatea făcută, respectat de vechii săi amici de joacă. M-a mirat însă faptul că videoclipul nu amintea nimic despre cine l-a creat, care au fost „fotografii”, cine a iniţiat acel proiect de vacanţă, cine au fost însoţitorii copiilor, cine a fost directorul şcolii care a acceptat parteneriatul cu asociaţiile franceze care au plătit pentru această frumoasă vacanţă. Prin profesiunea mea de profesor, ca om ce lucrez ca redactor, membru al unor asociaţii profesioniste de nivel naţional, nu puteam lăsa lucrurile aşa. Mi-am exprimat părerea că videoclipul nu e în regulă fără toate acestea şi în momentul acela Facebook-ul a luat foc exact cum scrisesem în fraza amintită mai sus. E drept postasem cu contul „Asociaţia Semănătorul Tismana” şi puţini ştiau cine sunt, putea fi un tinerel din redacţie şi de aceea am şi fost luat la „per tu”, confirmându-se titlul meu: „De la „feisbuc” la wikipedia, „net-ul” naşte zombi !   Am postat cu numele meu iar dl ing. Cupă, a intrat imediat pe chat şi-a cerut scuze ca un om serios, am clarificat motivele incidentului iar în final i-am propus:

„ ... iată cum e mai bine. Converteşte pps-ul în  videoclip avi cu genericul "Prelucrare videoclip de Daniel Cupă". Dacă nu ştii să adaugi generic o fac eu şi ţi-l pun şi pe YouTube la Sămănătorul. Trimite fişierul la ...". "Ok, aşa am să fac !" "Bine, noapte bună!", "Noapte bună !"  

 

Rezultatul îl vedeţi mai jos. Am adăugat şi eu diaporama originală ca videoclip prin conversie, pentru că mai erau mulţi copii ce nu erau incluşi în cea distribuită pe Facebook. Ca amuzament, adaug şi postarea unuia care în timpul chatului s-a gândit să ia apărarea fostului coleg: „Ce sa furi ma poi tu esti broker sa spargi conturi..daca imi aduk aminte,cd ul asta au fost da te la toti,am si eu cd ul.nu ai fakut tu nimic”

Adică, confirmarea titlului la articolul care lucram !

 

 

PE URMELE UNUI VECHI SITE

- videoclipuri -

 

 

 Vacanţa de la Moneasa

 

După imaginile de pe site-ul GSI Tismana din anul 2007, creat de Fundaţia Tismana, a fost lucrat un videoclip de către Daniel Cupă, fost elev participant în vacanţa anului 2006. Colegul său Dan Bălănescu l-a convertit video. 

Asociatia "Semanatorul Tismana", prin Nicolae N. Tomoniu, a adăugat genericul cu iniţiatorii şi organizatorii şi l-a pus aici; http://youtu.be/qmqs7zyOzwk

 

 

 

Copiii din gimnaziu la Moneasa

 

Diaporamă din anul 2006 de pe site-ul GSI Tismana, creată de Fundaţia Tismana, prin Nicolae N. Tomoniu. Asociatia "Semanatorul Tismana"  a prelucrat diaporama în videoclip, adăugând în generic iniţiatorii şi organizatorii acestei vacanţe minunate pe care toţi n-au uitat-o. Adresa: http://youtu.be/jbaY4iQqsrA

 

 

 

 

AMINTIRI, AMINTIRI…

- Dar să nu uităm ! -

 

Să nu uităm niciodată pe cei care ne-au făcut un bine vreodată. Să nu fim pătrunşi de invidie pentru lucrul făcut de ei şi să nu-i bârfim pentru că aveau altă credinţă. O mamă a unei fetiţe din proiectul Moneasa spunea joi, 22 august a.c.: „- Dumneata ai făcut un site frumos la vremea aceea, trebuia păstrat de cadrele didactice. Ce dacă francezii erau de altă religie şi făceau serbări pe teme religioase? Iată, ei au plecat şi noi am rămas tot creştini de religie ortodoxă.”

În dialogul pe chat avut cu Dani am fost întrebat „ce mă doare pe mine, da sincer!” în tot incidentul. Am răspuns scurt, că lipsa de atitudine a unora şi proastele obiceiuri de la noi. Acum să detaliez ce am vrut să spun atunci.  

Imediat după 1989, atât francezii cât şi elveţienii sau belgienii ne-au sărit în ajutor aducând şcolilor material didactic, făcând donaţii bibliotecilor, iniţiind acţiuni culturale. La Topeşti s-a adus un trailer de 10 tone de ajutoare, şcoala Pocruia a fost înzestrată cu 12 calculatoare, Asociaţia „La Gerbe” a organizat vară de vară acţiuni culturale cu elevii. O societate închisă 50 de ani în lagărul sovietic nu avea cum să aprecieze la justa valoare aceste iniţiative. Partenerilor asociaţiilor franceze au început să li se scoată vorbe că pricopsesc doar pe unii sau se pricopsesc pe ei înşişi. Mai cuminţi, Vâlcelenii au apreciat că francezii ajută la construcţia unei căsuţe pentru Marinela şi fratele ei rămaşi orfani în floarea tinereţii. Lipsită de perspectiva continuării studiilor, Marinela, participantă la vacanţa de la Moneasa, a fost ajutată de familia Marc-Etienne şi Claudine Bard să-şi termine gimnaziul, să absolve o şcoală de asistenţi medicali şi să fie angajată acolo în Franţa. Şi-a cumpărat un apartament dar nu şi-a uitat satul. M-a vizitat anul trecut împreună cu Vasilică un băiat din sat cu care se va căsători. Iată bun simţ şi respect, valori morale normale esenţiale învăţate într-o ţară civilizată ca Franţa unde mentalitatea urii şi a invidiei a dispărut demult.

Iar noi, aici la Tismana, am procedat de aşa natură încât francezii au renunţat la proiectele lor. Treptat, directorii şcolilor au început să fie numiţi pe linie politică. Configuraţia rezultată din alegeri după anul 2008 a făcut ca primăria şi şcolile, să renunţe la sit-urile mele eu fiind pe atunci preşedinte la liberali. Ce mă întristează este că ura, invidia şi populismul politic ce caracterizează azi viaţa românilor a continuat şi după ce m-am retras din politică ocupându-mă de domeniul jurnalistic şi documentarismul local.

Pe chat, Dani spunea apropo de incidentul Facebook; „indiferent ca e vorba de Antonio Tomoniu sau Nicu Tomoniu, respect pentru ceea ce au făcut pentru Tismana ...”, „Nu-i nimic ni se întâmplă des, propaganda televiziunilor face ca bătrânii să fie chiar insultaţi. Se zice că n-are statul bani pentru că nu ajung pentru pensii. Şi am muncit 40 de ani pentru o pensie mai mică de 80 de ori decât a hoţilor care ne conduc”.

 

„Ideal ar fi daca noi, cei din urma, am putea schimba ceva …”

 

Apreciind munca şi iniţiativele celor de bună credinţă, deja aţi schimbat ceva: vechile mentalităţi.

Mai aveţi de schimbat ceea ce e mai greu: epurările politice ajunse la un nivel incredibil şi înlocuirea „veşnicilor realeşi” cu tineri din rândul vostru !

 

 

 

Prof. Nicolae N. Tomoniu

Articol scris pentru Publicaţiile Sămănătorul

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundaţia Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiţi orice!”

 

Conversaţi cuminţi aici: pareri@tomoniu.ro