Unde-i "icoana-pericol" de care se face paradă că ar fi o amenințare pentru unii copii?

Vă asigur că aceste imagini sunt reale, reprezintă același colț de clasă și  nu-i nimic „rearanjat”!  

 Pentru acești copii, mascarea icoanei de către o vază de flori, s-a făcut la modul absolut neintenționat.

 

 

Punct final în așa zisa

„chestiune a icoanelor”

 

            Secvență edificatoare     

 

Zi de olimpiadă școlară la Tismana, iarna 2006. Un reporter de jurnal județean se fâțâie de colo până colo cu camera de filmat. Îl cunosc, e unul dintre cei mulți, care avusese „privilegiul” să se priceapă la noile „electronice” și fusese angajat la o firmă privată care deținea un studio local de televiziune și un ziar. Când devenise reporter „adevărat”, adăugând și text filmului său, colegul meu profesor de limba română, meticulos de felul lui, scosese din „colecția” lui din dulap, o mână de lucrări scrise:

„ - M-apucă groaza! Nu cumva am fost un tâmpit, când i-am umplut ăstuia lucrările astea cu note de patru?”

Cu toate că mi-adusesem subit aminte de această secvență, mă îndrept spre fotoreporter, un fost elev. Mă salută, ca pe un prieten pe care nu-l văzuse demult. Încerc să-i întorc politețea:

„- Bravo! Iată reporteri care filmează, în sfârșit, și olimpiade școlare!”

„- Aiurea, dom’ profesor! M-ar cocoșa șeful! E pe-aici copilul unuia care-a spart o mașină azi noapte, pe el îl caut.”

„Șeful” lui, mi-e și el cunoscut. Jucasem fotbal împreună în tinerețe. El rămăsese cu fotbalul, eu plecasem la facultate.  După ani buni, el va ajunge mare director de ziar „la oraș”. Eu, un pârlit de profesor la țară. El se ocupă de subiecte „grase”, „senzaționale” care fac prima pagină a ziarului și prima știre a televiziunii sale. Eu, un pedagog de școală veche, musai să suplinesc pe Internet subiecte altădat㠄normale” dar astăzi lipsă în presă! Pentru că bani de ziar, n-am și nici nu m-aș încumeta să-mi bat joc de populație dezinformând-o pentru interesul meu personal!

 

Tehnici de manipulare sau prostie?   

 

Spuneam într-un articol pe tema icoanelor, că pretenția de a scoate icoanele din școli reprezentă o aberație și n-ar trebui să dam atâta atenție unor astfel de pretenții absurde! Dar tot eu mai spuneam că subiectul nu apărea întâmplător în ziare. Fie din cauza goanei după subiecte „șoc”, astăzi o acumulare cantitativă în detrimentul calității, fie a unui atac „binevoitor” al cercurilor interesate de prozelitism religios.

Oamenii de bună credință au luat însă totul în serios și s-au implicat cu râvnă asupra chestiunii. S-au făcut sondaje, s-au trimis proteste, s-au făcut emisiuni TV și radio, un adevărat uragan de luări de poziție!

Un exemplu bun a fost al d-lui Roncea, jurnalist la „Ziua”, care s-a adresat mereu, în chestiunile societății civile, direct organelor legislative si executive ale statului român. Adică, a luat-o pe cale ierarhică până la cele mai înalte niveluri. Avem și un exemplu prost. Acela al postului TV Antena 1 care a avut nefericita inspirație sa-l invite in emisiune pe „JIJI” Becali și pe d-l Avramescu, care ne-au mai călcat încă o dată pe nervi cu această ocazie.

La presiunea sălii, Avramescu a avut inspirația s-o întindă iepurește dar Becali a rămas ciobănește pe loc, aruncând totul in derizoriu în stilul sau necioplit. A ieșit un ghiveci gen „Vacanța mare”, asortat cu „Cațavencu” și stropit cu vin de cârcotași.

Vorbind despre inițiativele cadrului instituțional, la presiunea societății civile, Comunicatul Ministerului Educației și Cercetării s-a înscris și el în bâlciul general, aruncând pisica moartă din grădina ministerului, în alte nenumărate curți de provincie. Și anume, prin celebra formulare a acestui comunicat, conform căruia inițiativa locală este aceea care va decide în speță!

Totuși, comunicatul mai îndulcise puțin gâlceava când în final, ca o bomboană pe colivă, hop!, apare in presă și scrisoarea „de apărare a fratelui Moise” gândită de prietenul acestuia un „Martor al lui Iehova”.

Deci, ca în filmele lui Hitchcock, nici prozelitismul nu era o pistă care trebuia abandonată! „Ne-am pierdut timpul din cauza unui doamne-apără!” concluzionam eu.

Așa să fie? Uite că nu! Făcătura da, a fost dovedită dar fenomenul continuă, asta-i nenorocirea!

Pentru orice lucru, bun sau rău, există o grămadă de asociații „pro” și altă grămadă echivalent㠄contra”.

Dacă pe vremea răposatului aveam doar niște amărâte de formațiuni, organizații și asociații, ca de pildă, de femei, pompieri voluntari sau gărzi patriotice iată acum și asociații împotriva discriminării, poluării, tutunului, alcoolului, avortului, omorârii câinilor, a porcului cu cuțitul, a bătăii femeii când ești beat dar  și a … icoanelor!

Și fiecare cu alt scop declarat decât cel oficial înscris în statut, dar despre asta, altă dată.

Să vedem însă cum  se poate rezolva problema icoanelor fără a mai cotcodăci degeaba, ca găina.

 

Un model printre multe altele    

 

Ministerului Educației și Cercetării a evitat să dea un comunicat ferm, după modelul italian „acesta-i crucifixul nostru tradițional și nu renunțăm la el doar pentru că ar deranja vreo trei-patru nebuni”.

În lipsa unui comunicat ferm, în România fiecare a avut modelul propriu.

Modelul nostru a constat în inițierea unui Proiect de Hotărâre în Consiliul Local Tismana, menit să apere icoanele copiilor, oriunde vor fi ele.

M-am gândit că dacă în Europa chestiunea religioasă revine autonomiilor locale, de ce nu am face si noi acest lucru in România, având în vedere integrarea noastră in UE.

Am întocmit deci o Expunere de Motive și un Proiect de Hotărâre referitor la problema păstrării în scoli a religiei noastre ortodoxe și a simbolurilor sale si le-am susținut personal în consiliul local. Am anexat corespondența Internet a Fundației Tismana.

Ar părea fi surprinzătoare și abuzivă referirea la predarea în școli a religiei ortodoxe, nu numai referirea la simbolurilor sale. Dar conștienți că în școală trei-patru copii vor rămâne în afara cursurilor de religie, cele câteva familii de alta religie au fost de acord cu prezența copiilor lor la astfel de cursuri. În realitate, ele depuneau de câțiva ani buni cerere la scoli precum că, sunt de acord cu prezenta copiilor lor la cursurile preotului ortodox.

Sunt la Tismana, cam 98-99 la sută din populație creștini ortodocși, bine legați de biserica lor din sat și de Sf. Mănăstire Tismana. Ei trăiesc în bună conviețuire cu o mica minoritate de altă religie. Mai mult, a sprijinit-o chiar sa-și construiască un locaș de rugăciune la Topești.

Acestea erau datele cu care am pornit în demersul meu la Consiliul Local. Și cu excepția a patru consilieri din 15, care votează tot timpul "contra" din motive de propagandă electorală, (nemulțumiți contra conducerii vom găsi veșnic) restul au fost de acord cu proiectul meu și in consecință prin Hotărârea Nr. 64/24.11.2006 a Consiliului Local Tismana s-a hotărât:

 

Art. 1. Se aproba inițierea de acțiuni concrete pentru păstrarea in scoli a religiei ortodoxe și a simbolurilor sale.

Art. 2. Comisia de specialitate va duce la îndeplinire prevederile prezentei Hotărâri.

 

Se evită astfel, orice ingerință a unui ONG rău intenționat în viața locuitorilor noștri.

Ne vom păstra privilegiul obținut după 1989, conform LEGII INVĂȚĂMÂNTULUI. ART. 9.

Vom veghea ca litera legii să fie respectată și anume:

 

(1)    Planurile învățământului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara. In invatamintul primar religia este disciplina obligatorie, in invatamintul gimnazial este optionala, iar in invatamintul liceal si profesional este facultativa. Elevul, cu acordul parintelui sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.

(2)     
(2) Cultele recunoscute oficial de stat pot solicita Ministerului Învățământului organizarea unui invatamint specific, corespunzator necesitatilor de pregatire a personalului de cult, numai pentru absolventii învățământului gimnazial sau liceal, dupa caz. Ele raspund de elaborarea programelor de studii, care se aproba de catre Secretariatul de Stat pentru Culte si de Ministerul Învățământului.

 

Ca urmare, comisia noastră va fi de acum încolo chiar obligată printr-un act legislativ al puterii locale, să vegheze la păstrarea religiei noastre ortodoxe și a simbolurilor sale religioase in scoli.

Comisia acționase de la bun început prin scrisoarea deschisă, inserată pe pagina web a Consiliului Local Tismana, procuratura și organele de securitate ale statului asupra abuzului ONG-ului acestui domn  Moise,.

 

Punct final în așa zisa „chestiune a icoanelor”      

 

Chestiunea icoanelor va rămâne întotdeauna o falsă problemă, doar dacă poporul nostru se va obișnui să le dea, la timp, peste nas, acelora care profitând de lipsa noastră de experiență în democrație, încearcă cu noi „metoda pașilor mărunți”.

Credem că vremea „experimentelor” în România trebuie să înceteze, spre binele nostru.

In alte țări, cultul „Martorilor lui Iehova” este interzis pentru a se păstra specificul religios al țării respective. De ce la ei se poate și la noi nu?

Pentru că acest cult propagă pe față prozelitismul.

Pentru că un nou membru „martor al lui Iehova”, e „obligat” să aducă în „organizație” alți membri.

Iar procedând în acest fel, devin automat agresivi.

 

Țin să mai amintesc faptul că acești „martori” au profitat de toleranța poporului român deja destul!

Însuși termenul de „martor” e ilar! Ce Dumnezeu de martori mai sunt și acești maimuțoi după trecerea a două milenii de la eveniment?

Dar uite, cu tupeu, au găsit spre exemplu, „chichița” intrării în viața României ca „organizație”. Printr-un „act” dat de un ministru iresponsabil. Iar prin noua lege a cultelor, se pare că au mai făcut un pas și sunt la noi, în țară ortodoxă, recunoscuți alături de religiile serioase!

Am pus în titlu „punct final” pentru că pentru toate Consiliile Locale, „chestiunea icoanelor” trebuie să fie rezolvată local, ca să se încheie odată cu gâlceava!

Iar acelora care au declanșat zâzania icoanelor, trebuie să li se arate clar, un PUNCT FINAL!

Prea și-au luat nasul la purtare!

 

Nicu N. Tomoniu, iarna 2006

 

 

 

 

---

Restartare site

 

  Alte ARTICOLE

---

 

Site www.tomoniu.ro

 

© Copyright Fundația Tismana – 2006

Aici situl „Cu noi găsiți orice!”

 

Conversați cuminți aici: pareri@tomoniu.ro