Lucrările hidrotehnice și Zăvoiul Duiculeștilor: o palidă amintire a ierbii ce-a fost 

Căutați ceva ?

Articol nou: SERAFIM DUICU (1938-1996) – O sămânță roditoare din pământul Tismanei

---

 

 ZĂVOIUL CEL MARE AL RÂULUI TISMANA

 

- Aduceri aminte de prin anii 1940-1950 -

 

        Pentru toți cei care ne-am petrecut verile prin Zăvoiul Duiculeștilor, ne aducem aminte cu nostalgie că acel colț mirific de Tismana însemna cel mai mare loc de joacă și scaldă pentru copii, cel mai propice loc pentru înălbitul pânzei și spălarea rufelor dar și cel mai răcoros și plăcut loc pentru hora de duminică a satului sau pentru bâlciurile de peste an, cu excepția Sântămăriei Mari care se ținea, din vremuri necuprinse cu mintea, lângă mânăstirea Tismana,

Parcă întreg satul se muta vara acolo. Pentru că pe partea stângă a râului ce înconjura zăvoiul, era „linia” satului propriu zis. Pe partea lui dreaptă, la nord, era Mahalaua iar spre sud, dincolo de casele duiculeștilor  și peste drumul spre satul Pocruia, locuiau Ungurenii.

În zăvoi, de-a lungul zilei, totul se perinda ca într-un adevărat ritual. De dimineață spălau femeile, apa râului fiind limpede iar copii în luncă cu vacile la păscut. La prânz, preț de câteva ore, zăvoiul era ocupat cu „dracii de copii” care soseau aici dezbrăcându-se din fugă, săreau unde era apa râului mai adâncă,  apoi  zburdau în pielea goală  prin tot zăvoiul. Spre seară, bărbații ieșeau la pescuit sau pentru spălat de praful zilei.

Pentru că ei, gospodari ai satului, fără noimă și cât era ziua de lungă, soseau aici cu carele pline de lemne, parcă la întrecere cu carele umplute de saci cu boabe  de porumb sau de grâu.

Gaterul și moara lui Bărbulescu erau frontiera dintre mahala și zăvoi iar morar, gaterist, dulgher și tâmplar era Serafim Duicu tatăl scriitorului, ajutat uneori de soția sa Lenica, casa lor fiind la o aruncătură de băț. Ehei, erau multe treburi de făcut, ba trebuia să te mai ții și la dracii de țigănuși care se scăldau în iazul morii, oricând în pericol de a aluneca spre ciuturi.

Odată, Serafim se hotărî să facă pe durul:

- Bă! Ia plecați de aici, că-mi plecară toate broaștele din iaz. Vă dau pe mâna poliției!

Bieții țigănuși o sfecliră! De unde să mai aducă ei broaștele înapoi ca să nu-i salte poliția? Plecară pe râu la vânat iar Ion Motorga, ăl mai mare dintre ei, le adună într-o oală mare. Pe înserat, cu oala plină, se înfățișă  mândru în fața lui Serafim și Lenica:

- Nea Sarafine, adusei broaștele înapoi!

Să te ții de țipete când desfăcu Motorga oala! Săriră broaștele în toate părțile, ca diavolii prin iad, de scăpă țiganul din mână până și oala.

Multe întâmplări se mai petreceau și în zăvoiul acela!  Pe vremea când pe lângă iazul morii trecea trenulețul forestier CFF, Weinbergher, un evreu, șef pe la gară, aruncă din tren în zăvoi câteva lemne potrivite pentru porțile de fotbal și așa luă ființă primul teren de fotbal al Tismanei în zăvoiul de la Duiculești.

Dar ți-ai găsit ca să joci fotbal! Evreul, cam burtos de felul lui, își punea pălăria sus pe colțul barei și un milion de lei la piciorul barei. Cine dărâma pălăria de la punctul de 11  metri lua milionul. Dar dacă trăgea și nu o da jos, da trăgătorul 100 000 de lei evreului.

Până când,  într-o zi, nu se știe de către cine și nici cum, îi furară pălăria evreului. Credeți că și-a mai cumpărat alta?

- N-am nici un gheșeft, se văită ovreiul. Pălăria face mai mult decât câștig eu la pariuri.

Aceasta era Tismana lui Serafim Duicu înainte de a pleca el să se facă scriitor și om mare în Ardeal. 

 

 

La 6 august, 2009, se împlinesc 71 ani de la nașterea la Tismana a lui Serafim Duicu. Citiți un articol nou: SERAFIM DUICU (1938-1996) – O sămânță roditoare din pământul Tismanei

 

 

Claudia și Alex Guță

 

 

ALBUM DE LA NUNTĂ

 

 

București, căsătoria civilă din iunie 2009. Căsătoria religioasă a lui Alex cu Claudia va avea loc în 26 sept. 2009.

 

 

 

„SEMĂNĂTORUL – Editura online”

 

La un secol de la apariție, conceptul revistei "Sămănătorul" a fost reinițiat de Asociația Română pentru Patrimoniu și Fundația Tismana.

 "Sămănătorul"  reînvie acel vechi concept literar încurajând lucrările originale, detașate de partizanatul politic, populismul și demagogia de astăzi. 

Puteti participa și dvs. cu volume originale la

www.editura-online.ro

 

BULETINELE INFORMATIVE "SEMANATORUL"

le găsiți aici:

 

http://www.semanatorul.ro/buletin/index.htm

 

Citiți cartea

ULTIMII SOLDAȚI AI NEAMULUI ROMÂNESC

sau

Note de călătorie Tismeana – Ad Aquas Hercules Sacras - Ad Mediam, format  pdf,  700 Ko, vedeti coperta, de mai sus în format mare jpg, 169 Ko

 

VedețI și:

Un neadevar venit prin e-mail

O diaporamă despre operele lui Brâncuși.

              

ARHIVA LUNII. Pagini vechi până la: 6 iulie 09, 12 iulie 09, 19 iulie 09, 27 iulie 09

---

Început | Opinii | Societate | Natura | Religie | Istorie | Politice | Cultura | Diverse | Reportaj  | Abuzuri | Articole noi

Alegeți: . engleză, . franceză,  . germana, . italiana, . spaniolă, etc.

 
Dacă vedeți un singur cadru, clic aici reîncărcare www.tomoniu.ro
 
Citiți www.tismana.ro, situl informației și evenimentului local

Pentru informații privind Tismana vedeți situl de legături Internet al „Fundației Tismana” www.tismana.eu

 

Nicolae N. Tomoniu - Scrieri, activitate publicistică

"Neamul întemeietor al lui Basarabă", Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-32-8

"Al cincilea patriarh" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2007, ISBN:978-973-87754-6-6

"Înțeleptul din America" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2008, ISBN:978-973-87754-2-8

"Mărturisirea de credință litera" - volum colectiv, Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-37-3

"In memoriam – Artur Silvestri, mărturii tulburătoare" - volum colectiv, Editura_Carpathia, 2009, ISBN: 978-973-7609-44-1

Articolele prezente pe acest site au apărut  în buletinul „Analize și fapte”, cu legătură spre publicațiile ARP , "Epoca", "Neamul românesc", "Monitor cultural", "Etoile du Danube" și  în alte publicații ARP – Asociația Română pentru Patrimoniu inițiate de regretatul prof. Artur Silvestri.

Colaborator la ziarele "Universul", "Gorjeanul", periodicele culturale "Portal Măiastra" din Târgu-Jiu, „Vestea” din Mehadia.

---

Vechiul site autobiografic a fost mutat la adresa de mai jos: www.geocities.com/tomoniu

 

Adresa de corespondență: Nicu N. Tomoniu, Str. Tismana, nr. 153 Orașul Tismana, Județul Gorj, RO-217 495

Mobil: 0724-064-482 * Fix: 0253-374-153 * E-mail: nicu (at) tomoniu (punct) ro * Reconstituiți adresa. E scrisă în acest fel din cauza spamului !

Citiți:

Casetă text:

Acest prim volum poate fi citit și descărcat de aici:

http://www.tomoniu.ro/opinii/istorie/basarabi1.htm

 

free counters

 

Acest contor nu numără de câte ori este vizitat situl începând cu aprilie 2009 ci câți vizitatori dintr-o țară îl vizitează. Spre exemplu, 12 vizitatori din USA ar fi putut vizita situl de peste 50 de ori dar sunt contorizați o singură dată după IP-ul pe care-l folosesc în aceea țară.

Contorul este interesant prin faptul că dă o idee despre aria de răspândire în lume a românilor care sunt interesați de acest site.

 

 

 

 

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Cursurile principalelor valute: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

 

Calendar azi:

 

---

Contact Fundația Tismana

 

© Copyright Fundatia Tismana – 2008