Dunărea la Coloanele lui Heracles / Hercules

Căutați ceva ?

Articol nou: Heracles sau Iovan Iorgovan? Articolul încheie notele de călătorie

Tismeana - Ad Aquas Herculi Sacras - Ad Mediam - din serialul „Ultimii soldați ai neamului românesc”

---

 

Citiți un fragment din ultimul episod al serialului „Ultimii soldați ai neamului românesc”

 

 

 HERACLES SAU IOVAN IORGOVAN

…

Comandorul care scăpase de serpentine intrând într-o zonă deschisă, răbufni brusc așa cum are obiceiul când soluțiile proprii îi sunt epuizate:

- La dracu bătrâne! Herakles acesta și cu Iovan Iorgovan al domnului Giurgincă seamănă cu perpetua enigmă, ce-a fost întâi, oul sau găina? Mă tot gândesc care să fi fost primul…

- Mă uimești amirale! Nu credeam c-ai să ajungi atât de repede la miezul problemei. Într-adevăr n-avem răspunsul la întrebarea dacă Iovan Iorgovan al nostru a stat la baza legendelor legate de cel mai proeminent erou al mitologiei grecești, Herakles, numit de latini Hercules, sau Iovan Iorgovan este o adaptare autohtonă a lui Herakles - Hercules.

- Dacă ne-am lua dup㠄muncile” fiecăruia înainte de a deveni erou, Iorgovan ar trebui să fie primul. El a „tăiat” o groază de stânci cu paloșul său fermecat. La Tismana există dou㠄pietre tăiate” de Iorgovan. Domnul Giurgincă ne-a spus că și pe-aici ar fi o mulțime. M-am tot gândit de la Mehadia și până aici, nu cumva tăiatul acesta al stâncilor se datorează faptului că ruptura de la Cazane a fost artificială, adică a fost provocată de om?

- E o idee care s-a mai vehiculat dar nu stă în picioare datorită faptului că ar însemna că Iorgovan ar fi fost contemporan cu timpurile când s-a produs ruptura Munților Riphaei, adică el ar fi trăit prin anii … 600 000 î.e.n.! Pentru că studiile geologice dau în vremea aceea marea schimbare geofizică a acestui areal geografic. Ele ne spun că Dunărea de atunci era despărțită în două și avea trei izvoare. Izvorul de pe versantul vestic al Munților Riphaei  împreună cu izvorul din Munții Pădurea Neagră, se vărsau și alimentau bazinul Mării Panonice. Cursul de apă care se scurgea de-o parte și de alta spre Marea Panonică și împreună cu aceasta, era denumit Danubius. De partea cealaltă, pe versantul estic al Munților Riphaei se scurgea prin calcare cel de-al treilea izvor, izvorul estic numit Fântânile lui Achile. Acest izvor alimenta Oceanos Potamos cunoscut mai ales sub denumirea Istros. Navigația din aval în amonte pe fluviul Istros se termina la Columnele lui Hercule. Geograful antic Scylax, trăind prin secolul al VI-lea î.e.n., amintește în al său  „Periplus” că și cursul Indului seamănă pe unele locuri cu Istros dar cu deosebirea că navigația pe fluviul indian nu se termină brusc ca la Columnele lui Hercule care se întindeau de la un mal la altul, ca o fâșie de stânci, dintre care unele erau izbite de valuri iar altele ascunse sub suprafața apei.

- Formidabil! Înseamnă că atunci când s-au unit Danubius cu Istros, fluviul Danubius care se scurgea către Golubaț sau către Moldova Veche dacă vrei, a luat-o înapoi!

- Evident! Dacă privești stâncile din apropierea Mânăstirii Mraconia îți dai seama că atunci când erau unite sub numele Columnele lui Hercule, Danubius ar fi fost cu 600 de metri mai sus. Atât erau pereții de înalți! Porțile de Fier superioare se întindeau ca și azi de la Mraconia până la Golubaț. Înainte de a se construi hidrocentrala de lângă Turnu Severin, cea mai îngustă porțiune dintre pereții stâncoși era de 113 m și deși adâncimea fluviului era de 60 de metri, datorită numeroaselor stânci, canalul navigabil nu avea mai mult de 4 metri!

…

Citiți tot articolul AICI

 

 

Claudia și Alex Guță

 

 

ALBUM DE LA CĂSĂTORIA CIVILĂ

 

 

București, căsătoria civilă din iunie 2009. Căsătoria religioasă a lui Alex cu Claudia va avea loc în 26 sept. 2009.

 

 

 

„SEMĂNĂTORUL – Editura online”

 

La un secol de la apariție, conceptul revistei "Sămănătorul" a fost reinițiat de Asociația Română pentru Patrimoniu și Fundația Tismana.

 "Sămănătorul"  reînvie acel vechi concept literar încurajând lucrările originale, detașate de partizanatul politic, populismul și demagogia de astăzi. 

Puteti participa și dvs. cu volume originale la

www.editura-online.ro

 

BULETINELE INFORMATIVE "SEMANATORUL"

le găsiți aici:

 

http://www.semanatorul.ro/buletin/index.htm

 

 

S-a deschis

 

CENTRUL DE TRADIȚII LOCALE ȘI INFORMARE TURISTICĂ

 

 

 

Detalii la:

- www.tismana.ro -

 

Un neadevar venit prin e-mail

O diaporamă despre operele lui Brâncuși.

               

 

 

---

Început | Opinii | Societate | Natura | Religie | Istorie | Politice | Cultura | Diverse | Reportaj  | Abuzuri | Articole noi

Alegeți: . engleză, . franceză,  . germana, . italiana, . spaniolă, etc.

 
Dacă vedeți un singur cadru, clic aici reîncărcare www.tomoniu.ro
 
Citiți www.tismana.ro, situl informației și evenimentului local

Pentru informații privind Tismana vedeți situl de legături Internet al „Fundației Tismana” www.tismana.eu

 

Nicolae N. Tomoniu - Scrieri, activitate publicistică

"Neamul întemeietor al lui Basarabă", Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-32-8

"Al cincilea patriarh" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2007, ISBN:978-973-87754-6-6

"Înțeleptul din America" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2008, ISBN:978-973-87754-2-8

"Mărturisirea de credință literară" - volum colectiv, Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-37-3

"In memoriam – Artur Silvestri, mărturii tulburătoare" - volum colectiv, Editura_Carpathia, 2009, ISBN: 978-973-7609-44-1

Articolele prezente pe acest site au apărut  în buletinul „Analize și fapte”, cu legătură spre publicațiile ARP , "Epoca", "Neamul românesc", "Monitor cultural", "Etoile du Danube" și  în alte publicații ARP – Asociația Română pentru Patrimoniu inițiate de regretatul prof. Artur Silvestri.

Colaborator la ziarele "Universul", "Gorjeanul", periodicele culturale "Portal Măiastra" din Târgu-Jiu, „Vestea” din Mehadia.

---

Vechiul site autobiografic a fost mutat la adresa de mai jos: www.geocities.com/tomoniu

 

Adresa de corespondență: Nicu N. Tomoniu, Str. Tismana, nr. 153 Orașul Tismana, Județul Gorj, RO-217 495

Mobil: 0724-064-482 * Fix: 0253-374-153 * E-mail: nicu (at) tomoniu (punct) ro * Reconstituiți adresa. E scrisă în acest fel din cauza spamului !

Citiți:

Casetă text:

Acest prim volum poate fi citit și descărcat de aici:

http://www.tomoniu.ro/opinii/istorie/basarabi1.htm

 

free counters

 

Acest contor nu numără de câte ori este vizitat situl începând cu aprilie 2009 ci câți vizitatori dintr-o țară îl vizitează. Spre exemplu, 12 vizitatori din USA ar fi putut vizita situl de peste 50 de ori dar sunt contorizați o singură dată după IP-ul pe care-l folosesc în aceea țară.

Contorul este interesant prin faptul că dă o idee despre aria de răspândire în lume a românilor care sunt interesați de acest site.

 

 

 

 

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Cursurile principalelor valute: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

 

Calendar azi:

 

---

Contact Fundația Tismana

 

© Copyright Fundatia Tismana – 2008