La ciuperci în Pădurea Sârbșori 

Căutați ceva ?

Articol nou: Coșbuc și cutuma distrugerii patrimoniului național

---

 

 COȘBUC ȘI CUTUMA DISTRUGERII PATRIMONIULUI NAȚIONAL

 

Am stat în expectativă cum ar fi mai bine să dau curs provocării pe care mi-a adresat-o, acum vreo două săptămâni, neobositul om de cultură prof. dr. Zenovie Cârlugea, prin intermediul cotidianului „Gorjeanul”. Dânsul mă indemna să scriu un articol referitor la pierderea bustului poetului George Coșbuc dăruit de soția acestuia, Elena, școlii primare din Tismana.

În primul rând, nu se poate scrie articolul fără a-l lega de contextul istoric în care a dispărut bustul. El a dispărut în evenimentele dramatice prin care a trecut patrimoniul nostru național ca urmare a trecerii de la monarhie la republică. În al doilea rând, cutuma distrugerii patrimoniului național este o problemă sensibilă. Ea implică nu numai autoritățile ci și omul simplu, needucat și ignorant. Poate fi acesta făcut responsabil  dacă nu există un interes major al instituțiilor abilitate de către stat de a-l educa prin toate mijloacele?

În 1909, profesorul ieșean Gh. Ghibănescu scria referitor la înființarea Muzeului Gorjului: „Câte hrisoave domnești pe pergament n-au ținut mai înainte loc de geam la ferestrele caselor noastre? Câte încă n-au servit pentru îmbrăcămintea cărților copiilor din școlile sătești? Câte pietre purtătoare de inscripțiuni comemorative ale vreunui eveniment sau persoane istorice n-au servit de temelii la case sau la biserici? Câte monede antice n-au fost aruncate ca bani răi? Astăzi prin înființarea acestui muzeu istoric s-a deșteptat conștiința poporului pentru păstrarea domeniului său național și cultural și adunarea și conservarea monumentelor sale istorice formează pentru el un patrimoniu sfânt și nealienabil.”

 Așadar, la invitația domnului Cârlugea, „Revenim prin această notă, rugându-l pe d-l Tomoniu, - cercetător de altfel și al unor aspecte din  istoria Gorjului, -  să insiste în a lamuri problema bustului de bronz al lui Coșbuc, pierdut, iată, de-a lungul vremurilor, în Tismana atât de dragă acestuia…”, eu aș zice că problema nu trebuie clarificată, strict, doar la informațiile privind dispariția bustului în sine ci și la ceea ce spunea profesorul ieșean: „deșteptarea conștiinței poporului pentru păstrarea domeniului său național”. Și este cu atât mai important acest lucru cu cât și astăzi, în noua conjunctură istorică a schimbării sistemului social al României, distrugerea patrimoniului național și înstrăinarea lui prin alte țări a devenit „sport național”, cum bine se exprima Ion Elena, un alt iubitor de cultură gorjean.

De la bun început trebuie să spun că toate eforturile mele de a găsi bustul poetului G. Coșbuc, pe la instituțiile publice sau pe la casele dascălilor din Tismana, s-au soldat cu eșec. Era normal să se întâmple așa! Am ajuns la concluzia că această dispariție este legată de conjunctura istorică de după 30 decembrie 1947, prin care în România se instala „cu mare avânt”, dictatura proletariatului.

Atunci, nu erau înlăturați numai „chiaburii” din conducerile instituțiilor publice dar și tot ce ținea de amintirea lor. Când, spre exemplu, în 1948 s-a înlocuit conducerea Ocolului Silvic Tismana cu muncitori fără minimă pregătire în domeniu, s-a distrus placheta comemorativă a ocolului, s-au scos din curtea ocolului silvic „trandafirii plantați de chiaburi” iar îngrijirea parcului inginerului silvic Chihaia a fost abandonată. Ordinul a venit de la însuși Gheorghe Gheorghiu Dej, care muncise împreună cu alți deținuți politici din Penitenciarul Târgu Jiu la amenajarea acelui parc.

In această ură au căzut „victime” atât bustul lui Coșbuc cât și al „boierului” Tudor Vladimirescu, care abia mai târziu a fost reabilitat ca „revoluționar din fruntea țărănimii subjugate”. Dar dacă bustul lui Tudor Vladimirescu s-a păstrat cu puțin noroc iar cel al lui Coșbuc nu, cel puțin prin prisma istoriei primului, putem bănui ce s-a întâmplat și cu cel de-al doilea. 

Citiți tot articolul AICI

 

Claudia și Alex Guță

 

 

ALBUM DE LA CĂSĂTORIA CIVILĂ

 

 

București, căsătoria civilă din iunie 2009. Căsătoria religioasă a lui Alex cu Claudia va avea loc în 26 sept. 2009.

 

 

 

„SEMĂNĂTORUL – Editura online”

 

La un secol de la apariție, conceptul revistei "Sămănătorul" a fost reinițiat de Asociația Română pentru Patrimoniu și Fundația Tismana.

 "Sămănătorul"  reînvie acel vechi concept literar încurajând lucrările originale, detașate de partizanatul politic, populismul și demagogia de astăzi. 

Puteti participa și dvs. cu volume originale la

www.editura-online.ro

 

BULETINELE INFORMATIVE "SEMANATORUL"

le găsiți aici:

 

http://www.semanatorul.ro/buletin/index.htm

 

Citiți cartea

ULTIMII SOLDAȚI AI NEAMULUI ROMÂNESC

sau

Note de călătorie Tismeana – Ad Aquas Hercules Sacras - Ad Mediam, format  pdf,  700 Ko, vedeti coperta, de mai sus în format mare jpg, 169 Ko

 

VedețI și:

Un neadevar venit prin e-mail

O diaporamă despre operele lui Brâncuși.

               

ARHIVA LUNII. Pagini vechi până la: 6 iulie 09, 12 iulie 09, 19 iulie 09

---

Început | Opinii | Societate | Natura | Religie | Istorie | Politice | Cultura | Diverse | Reportaj  | Abuzuri | Articole noi

Alegeți: . engleză, . franceză,  . germana, . italiana, . spaniolă, etc.

 
Dacă vedeți un singur cadru, clic aici reîncărcare www.tomoniu.ro
 
Citiți www.tismana.ro, situl informației și evenimentului local

Pentru informații privind Tismana vedeți situl de legături Internet al „Fundației Tismana” www.tismana.eu

 

Nicolae N. Tomoniu - Scrieri, activitate publicistică

"Neamul întemeietor al lui Basarabă", Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-32-8

"Al cincilea patriarh" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2007, ISBN:978-973-87754-6-6

"Înțeleptul din America" - volum colectiv, Editura_Intermundus, 2008, ISBN:978-973-87754-2-8

"Mărturisirea de credință litera" - volum colectiv, Editura_Carpathia_Press_&_Production, 2008, ISBN: 978-973-7609-37-3

"In memoriam – Artur Silvestri, mărturii tulburătoare" - volum colectiv, Editura_Carpathia, 2009, ISBN: 978-973-7609-44-1

Articolele prezente pe acest site au apărut  în buletinul „Analize și fapte”, cu legătură spre publicațiile ARP , "Epoca", "Neamul românesc", "Monitor cultural", "Etoile du Danube" și  în alte publicații ARP – Asociația Română pentru Patrimoniu inițiate de regretatul prof. Artur Silvestri.

Colaborator la ziarele "Universul", "Gorjeanul", periodicele culturale "Portal Măiastra" din Târgu-Jiu, „Vestea” din Mehadia.

---

Vechiul site autobiografic a fost mutat la adresa de mai jos: www.geocities.com/tomoniu

 

Adresa de corespondență: Nicu N. Tomoniu, Str. Tismana, nr. 153 Orașul Tismana, Județul Gorj, RO-217 495

Mobil: 0724-064-482 * Fix: 0253-374-153 * E-mail: nicu (at) tomoniu (punct) ro * Reconstituiți adresa. E scrisă în acest fel din cauza spamului !

Citiți:

Casetă text:

Acest prim volum poate fi citit și descărcat de aici:

http://www.tomoniu.ro/opinii/istorie/basarabi1.htm

 

free counters

 

Acest contor nu numără de câte ori este vizitat situl începând cu aprilie 2009 ci câți vizitatori dintr-o țară îl vizitează. Spre exemplu, 12 vizitatori din USA ar fi putut vizita situl de peste 50 de ori dar sunt contorizați o singură dată după IP-ul pe care-l folosesc în aceea țară.

Contorul este interesant prin faptul că dă o idee despre aria de răspândire în lume a românilor care sunt interesați de acest site.

 

 

 

 

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Cursurile principalelor valute: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

 

Calendar azi:

 

---

Contact Fundația Tismana

 

© Copyright Fundatia Tismana – 2008